Srbija od izvoza malina zaradila 250 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. studeni 2015. u 09:10
Prosječna otkupna cijena iznosi oko 1,6 eura po kilogramu/Fotolia

Pilot projektom kojeg financira Švicarska 347 mladih osoba iz zapadne Srbije postali su novi proizvođači malina.

Srbija je ove godine zabilježila rekordnu proizvodnju malina u proteklih 25 godina i izvezla više od 100.000 tona tog bobičastvog voća, čime je ostvarila prihod od 250 milijuna eura, izjavio je Željko Radošević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede nakon predstavljanja Programa razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji.

Takav urod doveo je Srbiju ove godine na prvo mjesto u svijetu po proizvodnji malina, ispred Poljske, Čilea i SAD-a. Poljska je inače godinama bila najveći proizvođač sa 120.000 tona, ali je nasade u toj zemlji ove godine uništila suša. Pretpostavlja se da je ukupan poljski urod između 50.000 i 60.000 tona.  Otkupna cijena u Srbiji, gdje se malinarstvom bave deseci tisuća proizvođača, iznosila je oko 200 dinara (oko 1,6 eura) po kilogramu. Radošević je ocijenio kako je potrebno da proizvodnja malina postane predvidljiva, stabilna i da malinari mogu planirati prihode od svoje proizvodnje.

Spomenuti pilot projekt proizvodnje malina, koji financira švicarska vlada preko Švicarske agencije za razvoj i suradnju, omogućio je zaposlenje 347 mladih ljudi iz zapadne Srbije, koji su uz pomoć dobivenog novca zasadili maline. "Tim projektom dobili smo nove nasade na više od 70 hektara, što će značajno povećati proizvodnju malina u ovom dijelu Srbije i dati šansu mladima da postanu strateški kooperanti s hladnjačarima", rekao je menadžer projekta Darko Đurović iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Vlasnik hladnjače Master frigo Boško Bondžulić potpisao je dugoročne ugovore sa 152 nova malinara mlađa od 30 godina. Prema riječima državnog tajnika Željka Radoševića, Ministarstvo poljoprivrede uložit će napore u rješavanju problema pojave norovirusa u pojedinim isporukama srpske maline. Zbog toga je dolazilo do povlačenja srpskih smrznutih malina s tržišta EU. "Moramo biti prepoznatljivi i kao zemlja u kojoj se proizvodi zdravstveno sigurne malina", dodao je Radošević. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Da nisu greškom dodali jednu nulu …….

PD ,

zašto ste toliko opsjednuti Yugokomšijama s Balkana ?

Okrenite se malo prema EU i Regiji Jadran – Baltik.

Pa ne znam kaj to uzgajaju kada se to i tako ne isplati …

New Report

Close