Slovenski kralj oružja proizvodit će kavijar s Rusima

Autor: Poslovni dnevnik , 06. srpanj 2017. u 09:57
Foto: Thinkstock

Ivan Kralj, vlasnik tvrtke Arex, koja proizvodi oružje, s trojicom ruskih investitora uložit će 60 milijuna eura u proizvodnju kavijara.

Slovenski poduzetnik Ivan Kralj, vlasnik tvrtke Arex koja proizvodi oružje, namjerava s ruskim investitorima u Dolenjskoj proizvoditi 50 tona kavijara godišnje. Izvršni direktor lani osnovane tvrtke Caviar Biosistem je pukovnik Tomaž Strgar, bivši vojni izaslanik u veleposlanstvu Slovenije u Moskvi, piše Dnevnik.

Na pitanje rade li ruski investitori u vojnom sektoru, u kojem je u prošlosti bio i on aktivan, Strgar kaže: "Recimo da je tako. To su poslovni ljudi koji su prije nekoliko godina radili s vojskom". Kralja su, prema njegovim riječima, upoznali slučajno. "Nakon što su posjetili Sloveniju, predložio sam da im pokažem Dolenjsku i Kraljevu streljanu. S njim su brzo dogovorili suradnju u preradi ribe i dobivanju kavijara", rekao je Strgar. Prije toga Rusi su pola godine razgledali druga mjesta po Slovenija, ali su ubrzo odlučili investirati u općina Šentjernej. Kao i svaki od tri Rusa – Jevgenij Dubrovin, Dmitrij Jakušev i Jurij Kitašin – Ivan Kralj vlasnik je jedne četvrtine tvrtke Caviar Biosistem.

Posao za 70 radnika
Dobivanje građevinske dozvole za prvu fazu – preradu ribe – u završnoj je fazi. "Trenutno pripremamo financijsku strukturu ulaganja i nadam se da će gradnja početi krajem ove godine. Procijenjena vrijednost investicije je oko pet milijuna eura. Kada prva faza bude u punom pogonu, planiramo zaposliti 60 do 70 radnika", rekao je Kralj. Strgar dodaje da su se odlučili na proizvodnju u dvije faze jer u Sloveniji nema odgovarajućih vještina i žele prvo zaposlenike naučiti preradi ribe, koju će uvoziti.

Ekološki neškodljiv uzgoj
Glavni cilj ulaganja, čija će vrijednost prema Strgarovim riječima dosegnuti 60 milijuna eura, je proizvodnja kavijara, a nusproizvod su ribe. Za proizvodnju kavijara su se odlučili jer u Europi postoji potražnja za 300 tona godišnje, što premašuje ponudu. Prema planovima, namjeravaju proizvesti 50 tona kavijara godišnje, a prvi kamion s luksuznom hranom iz Šentjerneja treba krenuti za sedam godina.  Toliko vremena trebaju da bi u Šentjerneju u bazenima uzgojili svoje ribe, beluge i jesetre.

 

50 tona

kavijara izvozit će se godišnje iz Slovenije

Prema riječima Ivana Kralja, od ruske države su kao jedan od rijetkih, ako ne i jedina europska tvrtka, već dobili dozvolu za izvoz beluga. Strgar dodaje da će proizvodnja kavijara biti ekološki neškodljiva. "Ribe će biti u bazenima, uložit ćemo također u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda", objašnjava on. Inače, poslovi s oružjem Ivana Kralja u procvatu su. Prošle godine Arex je dosegnuo 16,25 milijuna eura prihoda od prodaje, što na godišnjoj razini predstavlja povećanje od 38 posto u odnosu na 2014., a promet se gotovo udvostručio. Pri tome je neto dobit u 2016. godini porasla za 200 posto te je iznosila 2,14 milijuna eura. To je gotovo deset puta više nego u 2014 godini.  Prema Kraljevim riječima, više od 80% proizvoda izvoze u gotovo 40 zemalja diljem svijeta. Prije tri godine Arex, koji prosječno zapošljava 90 radnika, započeo je serijsku proizvodnja pištolja Rex Zero 1. 

Industrija naoružanja

Arex od države zaradio 72,5 mil. eura
Prema službenim podacima, slovenska država, posebice Ministarstvo obrane, s Arexom je od 2003. do danas sklopila poslove vrijedne 72,5 milijuna eura, od kojih 2,3 milijuna eura prošle godine. Najveći posao Arexa prije nekoliko godina bila je isporuka 6500 pušaka belgijskog proizvođača oružja FN Hersta Ministarstvu obrane, posao je vrijedio 15,6 milijuna eura. Arex je nastao prije dva desetljeća od tvrtke Iskra Pons, a danas je jedna od rijetkih slovenskih kompanija koje posluju u industriji naoružanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close