Sloveniju zahvatio veliki val prodaje uspješnih kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 15. svibanj 2019. u 22:00
Gorenjev Tiki proizvodi bojlere u Srbiji, a izvozi u više od 40 zemalja

Posljednjih mjeseci najavljena je prodaja više od 20 slovenskih tvrtki, banaka i osiguravajućih društava.

U posljednja dva mjeseca najavljeno je više od 20 preuzimanja slovenskih tvrtki, banaka i osiguravajućih društava, a pojavili su se i novi slučajevi.

Brojne su i prodaje malih i srednjih poduzeća za koje javnost još nije doznala, pišu Finance. Od velikih, s izuzetkom Abanke i desetine NLB-a, to su tvornica akumulatora TAB, Gorenjev proizvođač bojlera Tiki i jedan od najvećih privatnih dijagnostičkih centara u Sloveniji Diagnostiči centar Bled (DCB), kao i Datalab u IT industriji.

Sava Re i Triglav žele DCB 
DCB je u vlasništvu češkog privatnog investicijskog fonda ARX i vlasnika mađarskog pružatelja zdravstvenih usluga Euromedic. Zanimljivo je da je DCB od ruskog Gazproma nedavno kupio MTC Fontana, još jednog značajnog koncesionara u zdravstvu. Zašto se sada povlače? Prema neslužbenim izvorima Financa, povlačenje fonda iz ulaganja uobičajeno je jer su se dogodile vlasničke promjene u fondovima.

 

55 posto

dionica želi prodati informatička tvrtka Datalab

Kada je obitelj Gorenšek 2015. godine prodala DCB, prema neslužbenim informacijama dobila je oko 8 milijuna eura, a sada se kao mogući kupci spominju Sava Re i Triglav. Ne čudi činjenica Gorenje prodaje tvornicu grijača vode (bojlera) i toplinskih crpki, četvrtu po veličini u Europi, jer su to od Uprave Franje Bobinca prije nekoliko godina zatražile banke vjerovnici. Novi vlasnik, kineski Hisense, nije promijenio odluku o čišćenju proizvodnog portfelja i za prodaju Tikija angažirao je austrijsku banku Erste, dok je Gorenje je do sada obično radilo sa slovenskim tvrtkama.

Tiki ima proizvodnju u Srbiji, gdje ju je Gorenje u potpunosti prenijelo 2010. Svoje proizvode izvozi u više od 40 zemalja, uglavnom u Ukrajinu, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Rusiju. Tvrtka koja zapošljava više od 500 ljudi prodaje se bez dugova. Vlasnici TAB-a, tvornice akumulatora, a to su menadžeri i zaposlenici tvrtke, prošle su godine gotovo uspjeli prodati kompaniju južnoafričkom holdingu Metair za 300 milijuna eura. Nisu imali sreće jer je Metair odustao neposredno prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora zbog velikih gubitaka u Turskoj i pada vrijednosti južnoafričke valute. Očekuju se da će za TAB najviše biti zainteresiran azijski strateški partneri.

Poboljšali poslovanje
Slovenska informatička tvrtka Datalab, koja razvija poslovni informacijski sustav Pantheon, upravo je pred prodajom 55-postotnog udjela, pa detalje transakcije osnivač i čelnik tvrtke Andrej Mertelj nije htio komentirati. "Očekujem da će ugovor biti potpisan do kraja lipnja", rekao je Andrej Mertelj, koji je prije godinu i pol najavio da će tražiti vlasnika za Datalab, a za to vrijeme je tvrtka poboljšala svoje poslovanje. Od svibnja 2018. godine dionice Datalaba kotiraju na Ljubljanskoj burzi, ali trgovanje njima je rijetko. 

Rješavaju se obveza

Djeca vlasnika ne žele upravljati tvrtkom
"U velikoj većini slučajeva u kojima savjetujemo, to je pitanje nasljeđivanja, budući da djeca vlasnika nisu spremna preuzeti upravljanje tvrtkama. Općenito, tvrtke bolje posluju nego prethodnih godina, stoga su i vrijednosti veće. Još uvijek je mnogo novca u bankama ili fondovima", kaže David Slivšek, voditelj prodaje u KF Finance, koji kaže da trenutno savjetuju u 15 prodaja, što je više od trećine bolje nego lani u isto vrijeme.

Komentirajte prvi

New Report

Close