Raste pritisak na Merkel da vlada počne više trošiti

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2019. u 22:00
Njemačka kancelarka Angela Merkel godinama vodi politiku proračunskog viška/REUTERS

Udruga industrijalaca traži da vlada održava deficit od 0,35 posto BDP-a kako je i određeno Ustavom što bi otvorilo prostor za poticaje.

Nakon što je njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju oslabilo 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, pojačan je pritisak na vladu u Berlinu da napusti višegodišnju politiku uravnoteženog proračuna poznatijeg kao Crna nula (Schwarze Null).

Savezni proračun bilježi višak od 2014. godine, a lanjski koalicijski sporazum Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske stranke (SPD) sadrži i obvezu vlade o izbjegavanju novih zaduženja. Međutim, posljednjih tjedana politika Crne nule meta je sve snažnijih kritika ekonomista, poduzetnika, oporbenih političara, pa i pojedinih članova vladajuće koalicije, piše Financial Times. No, najžešći udar došao je u srijedu od udruge industrijalaca BDI koja slovi za utvrdu ortodoksne njemačke ekonomske misli.

"Ispred nas su tmurni mjeseci koji se mogu pretvoriti u godine ako izostane silovit politički odgovor", izjavio je Joachim Lang, direktor BDI-a. Lang je pozvao vladu da napusti održavanje proračunskog viška te se usredotoči na ustavnu obvezu prema kojoj je vlada dužna održavati strukturni deficit od najviše 0,35 posto BDP-a. Joachim Lang smatra kako ta obveza vladi oslobađa određeni prostor u proračunu za fiskalne poticaje gospodarstvu, posebice u sadašnjim oklonostima negativnih prinosa na njemačke obveznice.

"Sada je vrijeme da Njemačka promijeni svoju politiku javnih financija", smatra Lang. Sličan poziv dolazi i iz Zelenih, stranke koja je nedavno pretekla SPD na lijevoj strani njemačkog političkog spektra."Još više od ekonomskih podataka razočarava činjenica da vlada i dalje ne čini ništa kako bi suzbila ovaj dugo očekivani ekonomski pad", izjavila je Anja Hajduk, zamjenica predsjednika kluba zastupnika Zelenih u Bundestagu.

Marcel Fratzscher, predsjednik ekonomskog instita DIW predviđa da će vlada idućeg mjeseca predstaviti paket poreznih olakšica i javnih investicija u sklopu nastojanja da gospodarstvo postane "zelenije". No, te mjere vjerojatno neće biti dovoljne da ožive rast, smatra Fratzcher.

Komentirajte prvi

New Report

Close