Petrol do 2022. otvara još 15 benzinskih postaja u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2018. u 13:55
Petrol trenutno ima 319 benzinskih postaja u Sloveniji/Sanjin Strukić/PIXSELL

Osim u Hrvatskoj, energetska kompanija će povećati broj benzinskih postaja u Srbiji, Crnoj Gori te u Bosni i Hercegovini.

Slovenska grupa Petrol planira povećati svoje prihode od prodaje za oko 17 posto u sljedećih pet godina, pokazuje poslovni plan grupe. Očekuje se da će prihodi od prodaje dosegnuti 5,3 milijarde eura u 2022. godini te da će u tom razdoblju neto dobit porasti za 42% i dosegnuti 116 milijuna eura u 2022.

Prošle je godine grupa ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 4,5 milijardi eura, a očekuje se da će ove godine imati otprilike isti prihod. Prošlogodišnja neto dobit iznosila je 81,6 milijuna eura, a ove godine očekuje se porast od šest posto, piše Delo.

 

4,5 mlrd.

eura bili su prošle godine Petrolovi prihodi od prodaje

Veći prihodi od prodaje robe
Kompanija planira značajne promjene u strukturi prodaje. Očekuje se da će prodaja naftnih derivata porasti za oko 10 posto, a 2022. godine će dosegnuti 3,34 milijuna tona. Prema planovima, cilj je prvenstveno povećanje mreže benzinskih postaja u Srbiji, a dijelom u Hrvatskoj i Crnoj Gori. U Srbiji, gdje je Petrol sada ima 13 crpki, očekuje se da će broj porasti na 30 u sljedećih pet godina.

U Hrvatskoj bi trebali otvoriti 15 novih benzinskih postaja, šest u Crnoj Gori i četiri u Bosni i Hercegovini. U Sloveniji će njihov broj porasti od sadašnjih 319 na 327. Na tržištima jugoistočne Europe Petrol također planira povećati prodaju robe. Očekuje se kako će ukupni prihod od prodaje robe u 2022. godini iznositi 700 milijuna eura, što je za 30 posto više nego prošle godine. Promijenjena prodajna struktura Petrola odražava dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), koja se približava novčanom toku od poslovanja.

 

81,6 milijuna

eura iznosila je prošle godine čista dobit kompanije

Očekuje se da će EBITDA povećati za više od trećine, dosegnuvši 2022. godine 233 milijuna eura. Istodobno, Petrol sada ostvaruje 55 posto EBITDA prodajom naftnih derivata, a očekuje se da će udio pasti na 41 posto do 2022. godine. Približan izračun pokazuje da će se EBITDA nafte djelatnosti unatoč tome povećati za dva posto.

Gorivo još u prvom planu
Petina novčanog toka generirat će se prodajom robe, što je jednako udjelu koji sada pristiže od prodaje proizvoda na policama.

Učinak prodaje električne energije iz obnovljivih izvora, koji bi trebao pridonijeti osam posto EBITDA u 2022. godini, snažno se intenzivira, a sada je taj udio tri posto.  Očekuje se i oko 14 milijuna eura EBITDA koje će donijeti područje koje Petrol naziva mobilnost. Ovo područje pokriva uglavnom punionice električnih automobila kao i iznajmljivanje takvih vozila. Ipak, polovica investicija nastavit će se koristiti za prodaju energetskih proizvoda i robe tj. proširenje i obnavljanje benzinskih postaja. Petina investicija bit će posvećena električnoj energiji iz obnovljivih izvora, a šestina mobilnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close