Ostajemo bez kovanica – je li to zvono na uzbunu?

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. veljača 2020. u 15:35
Foto: Getty Images

Prestankom kovanja najmanjih euronovčića i njihovim povlačenjem iz upotrebe uštedjelo bi se na razini EU oko 1,4 milijardi eura, prema procjeni EK još iz 2013.

Jedan od koraka u planu novog saziva Europske komisije (EK) pod vodstvom Ursule von der Leyen da se smanji birokratiziranost europskog sustava jest i namjera ukindanja kovanja novčića od jednog i dva eurocenta. Ideja nije od jučer, štoviše postoji još od 2013., ali je sad 2020. 'refreshana' pod egidom 'Ekonomije koja radi za građane'.

No, da bi se ona uistinu i obistinila i da bi se trgovce spriječilo u jednostavnom zaokruživanju cijena (naviše, kako drukčije?!), na portalu Politico.eu, koji prati teme iz europske politike, podsjećaju da je EK prije nešto više od godine dana, još za 'vladavine' Jean-Claudea Junckera, predložila da se sve potrošačke cijene 'pomaknu', tj. zaokruže na najbliže iznose od 5 centi. To Belgija već čini od početka ove godine.

Prestankom kovanja najmanjih euronovčića i njihovim povlačenjem iz upotrebe uštedjelo bi se na razini EU oko 1,4 milijardi eura (zamislite koliko je to kovanica, op.a.), prema procjeni EK još iz 2013.

"Cilj je ubrzati procese plaćanja, sa čime se većina građana u EU, te onih koji u države članice s eurovalutom dolaze, i slaže, a to doslovno znači i rasterećenje od 'utega' koji nosimo u džepovima", navode komentatori Politica. Međutim, ima onih, čvrsto lojalnih gotovini kao jedinom 'valjanom' sredstvu plaćanja, pouzdanijem od kartica i raznih e-payment sustava, kojima će nestanak kovanica, makar i najmanjih, biti nenadoknadiv gubitak i napad na slobodu izbora plaćanja novčićima! Tako piše njemački Süddeutsche Zeitung, navodeći kako prijedlog jedinstvenog zaokruživanja cijena na pet centi nije dobar.

"Plan ukidanja kovanica od jednog i dva centa zvoni na uzbunu", poručili su političari iz CSU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close