Može li Bingo Senada Džambića ugroziti rezultat Konzuma u BiH?

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2016. u 15:38
Kompanija iz Tuzle stalno povećava prihode, a dobit ulaže u nove trgovačke centre/Fotolia

U prosincu 2014. Bingo je preuzeo francuski Interex, koji je u BiH poslovao 15 godina, a kasnije i neke trgovine slovenskog Tuša.

Trgovački lanac Bingo preuzet će ove godine primat od hrvatskog Konzuma i postati najveći maloprodajni lanac u BiH, tvrdi portal BiznisInfo na temelju svojih analiza. Očekuje se da će Bingo ove godine ostvariti veće prihode od Konzuma čime će prvi put jedan domaći trgovački lanac biti lider na BiH tržištu, najavljuje BiznisInfo.

Zasad Konzum je vodeći trgovački lanac u zemlji, prema podacima za prošlu godinu Bingo iz Tuzle imao je ukupne prihode od 803,433.657 KM (oko 3,2 mlrd. kuna), dok je Konzum ostvario prihode od 849,962.319 KM (oko 3,4 mlrd. kuna). S druge strane, prema istraživanju koje je provela kompanija LRC (LRCBIS) iz Sarajeva, prihodi Binga povećani su za čak 42 posto, dok su prihodi Konzuma u 2015. rasli za 22 posto. Ako se takav trend rasta Binga nastavi, a trgovački lanac u vlasništu Senada Džamića i dalje se širi, već ove godine mogao bi prestići Konzum po ukupnim prihodima, objašnjava BiznisInfo.

 

42posto

porasli su prihodi Binga prošle godine

Suradnja s EBRD-om
Senada Džambića, električara po struci, magazin Forbes je uvrstio na drugo mjesto po bogatstvu u BiH, s imovinom vrijednom 258,9 milijuna eura. Džambić se za godinu dana popeo s trećeg mjesta na drugo, u 2014. imao je oko 235 milijuna eura.  "Prije rata, negdje 1985. godine, dvojica braće i ja imali smo košnice. Bilo je tu nekih 120 košnica na autobusu. Godišnje smo proizvodili i do 30 tona meda. Devedesetih sam radio u rudniku, a držao sam i bilijare i flipere, kasnije sam uveo i poker automate. Od 1985. bavio sam se tim poslom i asocijacija na Bingo potječe iz tog vremena", rekao je o svojim poslovnim počecima Džambić, koji živi s četvero djece u četverosobnom stanu u Tuzli.

"Ne prikupljam novac i ne deponiram ga u strane banke. Sve što zarađujemo, odmah investiramo i širimo se dalje. Želimo u svakom kutku BiH imati neki svoj objekat. Radimo mnogo s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i zaduženi smo, bez kredita se ne može raditi", objašnjava Džambić. On kaže da svu dobit reinvestira u BiH. Bingo je suradnju s EBRD-om uspostavio 2010. kada mu je banka odobrila tri kredita za širenje maloprodajne mreže i poboljšanje energetske učinkovitost u maloprodajnim objektima. "Bingo je segment poboljšanja energetske učinkovitosti uskladio sa standardima EU, ali i drugim segmentima poslovanja. Bingo želi postići stroge standarde i dobru praksu poslovanja u EU. Nastavit ćemo s podrškom daljem razvoju kompanije", rekao je predstavnik EBRD-a Rijad Hasić.

Velika dobit Binga
U prosincu 2014. Bingo je preuzeo francuski Interex, koji je u BiH poslovao 15 godina. Vrijednost akvizicije nije objavljena, ali je Džambićev trgovački lanac preuzeo 24 prodajna objekta u kojima je zaposleno više od 700 osoba. Tom akvizicijom udjel Binga na tržištu maloprodaje u BiH dosegnuo je gotovo 20 posto. Godinu dana kasnije Bingo je preuzeo neke trgovine slovenskog trgovačkog lanca Tuš koji se povukao iz BiH.

Grupa Bingo koja trgovačke centre i proizvodne tvrtke ima po cijeloj BiH zapošljava oko 5000 radnika. Kako navodi portal BiznisInfo, Bingo već godinama ima višestruko veću dobit od Konzuma. Tako je 2014. godine dobit Konzuma iznosila 4,376.400 KM, dok je dobit Binga bila gotovo deset puta veća i iznosila je 40,228.294 KM.Bingo je 2013. zaradio oko 33 milijuna, a 2012. oko 36 milijuna KM, dok je dobit Konzuma 2013. iznosila oko 5,6 milijuna KM, a 2012. godine oko 2,5 milijuna KM.

Niske cijene

Igra na domaće proizvode
Trgovački lanac Bingo kod potrošača igra na kartu domaćih proizvoda i niskih cijena, kaže ekonomist Goran Radivojac za list Blic, ocjenjujući da je preuzimanjem francuskog trgovačkog lanca Interex dodatno utvrdio poziciju velikog trgovačkog lanca, kada je postao prisutniji i u Republici Srpskoj. Goran Radivojac objašnjava i da je "očito da trgovački lanac Bingo poznaje lokalno tržište, da ima dobre rokove plaćanja prema domaćim proizvođačima i nije opterećen velikim kreditnim zaduženjima".

Komentirajte prvi

New Report

Close