Kako je Amerika izazvala trgovinski rat s ostatkom svijeta

Autor: Poslovni.hr/H , 02. ožujak 2018. u 12:22
FOTO: John Giles Photo: Press Association/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak da će Europska unija “oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa”, dodajući da će Bruxelles sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Europska unija i ostali vodeći trgovinski partneri SAD-a ljutito su reagirali na najavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminija, pišu u petak britanski mediji.

Američki predsjednik objavio je u četvrtak na Twitteru da je SAD "poharan nepoštenom trgovinom i lošom politikom", najavljujući 25-postotne carine na uvoz čelika i 10-postotne na uvoz aluminija, podsjeća BBC.

"Objavit ću ih sljedećeg tjedna", rekao je Trump u Bijeloj kući tijekom susreta s američkim proizvođačima čelika i aluminija i dodao da će carine ostati na snazi dugo vremena.

Nije naveo na koje bi se zemlje carine odnosile.

U travnju prošle godine američki predsjednik naredio je istragu o stanju u sektoru čelika, pozivajući se na zakon iz 1962. prema kojem je Bijela kuća ovlaštena ograničiti uvoz u slučaju prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ministarstvo trgovine utvrdilo je u izvješću da uvoz šteti domaćim proizvođačima i da bi uvoz mogao utjecati na vojnu industriju, izvijestio je The Washington Times a prenosi BBC.

Odluku o carinama donosi predsjednik i nije mu potrebna suglasnost Kongresa.

Kritičari pak upozoravaju da carine neće zaštititi radna mjesta u SAD-u i da će u konačnici rezultirati višim cijenama za krajnje potrošače.

Iz japanskog proizvođača automobila Toyote već su danas poručili da bi carine značajno podigle cijene automobila koji se prodaju na američkom tržištu, izdvajajući i njihov nepovoljan utjecaj na proizvođače automobila i na dobavljače u automobilskoj industriji.

Reagirali EU, Kanada, Kina, Brazil, Australija

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak da će Europska unija "oštro i proporcionalno reagirati u obrani svojih interesa", dodajući da će Bruxelles sljedećih dana predstaviti prijedlog protumjera u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstroem ponovila je u petak u Singapuru da bi EU mogao odgovoriti protumjerama budu li se američke carine odnosile i na uvoz čelika i aluminija iz Europe, naglasivši da bi takav američki potez bio "duboko nepravedan".

"Raspravljamo o različitim mjerama, u rasponu od iznošenja slučaja pred WTO-om (Svjetskom trgovinskom organizacijom), samostalno ili u suradnji s partnerima koji bi također bili pogođeni, te mjera zaštite i mogućih uzvratnih mjera", kazala je Malmstrom.

"O tome raspravljamo interno u Europskoj komisiji i s našim zemljama članicama. No, razumije se da ništa nećemo najavljivati dok ne budemo znali potpune razmjere mjera", naglasila je povjerenica EU.

Kina je danas pozvala SAD da pokaže suzdržanost "pri upotrebi alata za zaštitu trgovine".

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Huan Chunying izjavila je u petak: "Kada bi sve zemlje slijedile primjer Sjedinjenih Država, to bi nedvojbeno ozbiljno utjecalo na međunarodni trgovinski poredak", citira agencija AFP njezine riječi.

Kanadski ministar trgovine Francois-Philipepe Champagne istaknuo je da bi uvođenje bilo kakvih carina bilo "neprihvatljivo". Kanada je najveći američki dobavljač čelika i aluminija.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland kazala je da će njezina zemlja poduzeti "reaktivne mjere" ako SAD uvede carine ali nije navela pojedinosti.

Brazil, također veliki izvoznik čelika u SAD, zaprijetio je "mutlilateralanim ili bilateralnim" potezima radi zaštite interesa.

Australski ministar trgovine Steven Ciobo kazao je da bi uvođenje takvih carina prouzročilo poremećaje u trgovini "i u konačnici… rezultiralo gubitkom radnih mjesta".

Američki uvoz čelika osjetno veći od izvoza

SAD uvozi četiri puta više čelika no što ga izvozi a dobavlja ga iz 100 zemalja širom svijeta, napominje BBC.

U američkom ministarstvu energetike ističu da se industrija čelika oporavlja od negativnih posljedica financijske krize iz 2008. godine.

Unatoč tome, znatno je slabija no što je bila na početku tisućljeća. Tako je 2000. godine SAD proizvodio 112 milijuna tona čelika da bi 2016. proizvodnja potonula na 86,5 milijuna tona.

Godine 2000. zapošljavala je 135 tisuća radnika da bi ta brojka 2016. pala na samo 83.600, ističe BBC.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close