Erdoganov zet u resoru financija srušio tursku liru

Autor: Tomislav Pili , 10. srpanj 2018. u 22:01
Berat Albayrak oženio je 2004. Erdoganovu kćer, Foto: Reuters

Dosadašnji ministar energetike brinut će o turskom proračunu.

Vrijednost turske valute potonula je gotovo četiri posto na 4,7488 lira za dolar nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan za ministra financija imenovao svog – zeta. “Ovome se apsolutno nismo nadali. Tržište je iščekivalo imenovanje vlade, a signal je jasan – ovo nije protržišna, već proerdoganovska vlada”, komentirala je za Financial Times Nora Neuteboom, analitičarka nizozemske banke ABN Amro.

Meteorski uspon

Brigu o turskim javnim financijama tako preuzima 40-godišnji Berat Albayrak koji je 2004. oženio Erdoganovu kćer. Diplomirao je poslovno i financijsko upravljanje na njujorškom sveučilištu Pace, a 2015. postaje parlamentarni zastupnik došavši s mjesta prvog čovjeka kompanije Calik Holding. Te godine imenovan je i za ministra energetike te slovi za jednog od najbližih Erdoganovih suradnika. Njegovo imenovanje za ministra financija oglasilo je zvono za uzbunu među inozemnim analitičarima koji smatraju da je to samo korak dalje u pogoršanju neovisnosti monetarne politike i općenitog stanja turske ekonomije. U predizbornoj kampanji Albayrak je tvrdio da je pad vrijednosti lire od 20 posto u ovoj godini rezultat “operacije s inozemnom pozadinom” kojoj je cilj svrgavanje vlade. Iz tih je riječi evidentno da će novi ministar imati malo razumijevanja za argumente financijske zajednice koja tvrdi da je potonuće lire rezultat pregrijavanja ekonomije i nedovoljno visokih kamatnih stopa.

 

3,8posto

potonuo je tečaj lire nakon imenovanja Albayraka

A što se tiče monetarne politike, predsjednik Erdogan već je u utorak otklonio svaku sumnju da će središnja banka moći vući poteze suprotne njegovu viđenju. Erdogan je naime potpisao uredbu kojom prisvaja ovlast imenovanja guvernera središnje banke i njegovih zamjenika, a mandat im se skraćuje s pet na četiri godine.

Isključenje dvojice

Međutim, za analitičare nije sporan samo ulazak predsjednikovog zeta u prvu tursku vladu nakon promjene političkog sustava iz parlamentarnog u predsjednički. Muči ih i isključenje dvojice ministara koji imaju dobre odnose s investitorima u financijskim centrima poput Londona i New Yorka. Radi se o sada već bivšem ministru financija Naciju Agbalu te dosadašnjem zamjeniku premijera Mehmetu Simseku, bivšem bankaru Merrill Lyncha.

Inan Demir, ekonomist za rastuća tržišta u Nomuri ocjenjuje da izbacivanje Simseka i Agbala iz vlade “znači da su utišani glasovi koji su zastupali povećanje kamatnih stopa”. Nekoliko članova vlade došlo je iz privatnog sektora što otvara pitanje sukoba interesa.

Radi se o ministru turizma Mehmetu Ersoyu, osnivaču kompanije ETS Tur te ministru trgovine Ruhsanu Pekcanu, šefu građevinske tvrtke Karon Engineering. Ministar zdravstva Fahrettin Koca – inače i osobni liječnik obitelji Erdogan – posjeduje lanac privatnih bolnica Medipol.

Komentirajte prvi

New Report

Close