Otac Winampa Tomislav Uzelac napravio računalnu igru

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2013. u 15:09
Na Metacriticu Uzelčeva je igra dobila visoku ocjenu 84 od 100, a hvali je i časopis PC Gamer

Dok se nagađa da li će Microsoft kupiti Winamp prije nego ga AOL ugasi, Poslovni dnevnik otkrio je novi uspjeh najpoznatijeg hrvatskog programera kojim žari i pali po Steamu i Amazonu.

U svijetu najpoznatiji hrvatski programer, Tomislav Uzelac, kroz dva tjedna planira izdati drugo proširenje za svoju računalnu igru Unity of Command.

Neslužbeno doznajemo da se igra, dostupna za kupnju preko Steama, Amazona ili pak izravno od Uzelčeve tvrtke 2×2 Games, prodaje toliko dobro da je u planu i potpuno novi naslov. Unity of Command je ratna strategija na poteze o najpoznatijoj bitci drugog svjetskog rata, onoj kod Staljingrada. Dostupna je za PC, Mac i Linux računala. Na Metacriticu je ostvarila visoku ocjenu 84 od 100 uz brojne pohvale igrača, uključujući i onu časopisa PC Gamer koji ju je  lani proglasio materijalom za igru godine.

 

Uzelac

Povukao sam se iz javnosti osim za gamersku zajednicu

Kako tvrde recenzenti, tajna uspjeha igre Unity of Command je u kombinaciji dubine i doživljaja kakvu stvaraju igre poput Panzer Generala, a istovremeno ima jednostavnu mehaniku igre pa za nju nije potrebno predznanje i puno uhodavanja. Uzelac je igru radio tri godine s prijateljem i jednim od najboljih hrvatskih dizajnera računalnih igara Nenadom Jalšovcem. Na to se odlučio nakon što je kao zaljubljenik u igru Panzer General shvatio da i sam može napraviti nešto slično. "Povukao sam se iz javnosti, osim za gamersku zajednicu", kaže Uzelac.

Slavni korijeni

Prethodnik iPoda

Tomislav Uzelac otac je Winampa, napopularnijeg MP3 playera do pojave iPoda. On je 1997., na temelju diplomskog na FER-u, napravio softver za MP3 player, za koji je američka tvrtka Nullsoft napravila grafičko sučelje za PC i s tim rješenjem, Winampom, stekla preko 25 milijuna korisnika. AOL je 1999. kupio Nullsoft za 80 milijuna dolara, a sad Microsoft pregovara o kupnji Winampa (i Shoutcasta) prije nego ga AOL ugasi početkom prosinca.

Komentirajte prvi

New Report

Close