Hrvatska dobila svoj drugi bitcoin bankomat

Autor: Bernard Ivezić , 05. svibanj 2016. u 07:34
Foto: foto

Bit ću jako zadovoljan ako će se bankomat u Splitu koristiti podjednako često kao i onaj u Zagrebu, kaže osnivač startupa Bspend.

Domaći bitcoin startup Bspend postavio je bitcoin bankomat u središtu Splita. Drugi je to bitcoin bankomat u Hrvatskoj i peti koji je Bspend postavio dosad nakon Grčke, Vijetnama i Tajlanda. Bspend je postao popularan prije godinu dana kada su, u jeku pregovora o bankrotu Grčke, CNN, RT-Russia Today i britanski Guardian otkrili da su "tamo neki Hrvati" u Ateni postavili bitcoin bankomat koji je mnogim Grcima dokinuo nestašicu gotovine.

 

25tisuća

građana u Hrvatskoj koristi bitcoin

Vedran Kajić, osnivač Bspenda, kaže da su razlozi postavljanja bankomata u Splitu i Zagrebu, drugačiji. Pojašnjava da je cilj omogućiti žiteljima jednostavniji način kupnje i prodaje bitcoina, a turistima i iseljenicima lakši način prijenosa novca. "Bit ću jako zadovoljan ako će se bankomat u Splitu koristiti podjednako često kao i onaj u Zagrebu, koji je jedno vrijeme bilježio velik rast prometa, a sada ima stabilan obrtaj", kaže Kajić. Bitcoin je posljednjih mjeseci postao "vruća" tema u Europi.

Europski parlament u siječnju je najavio da će razmotriti treba li oko kripto-valuta, posebno bitcoina, napisati set preporuka regulatorima i startupima. Nedugo nakon toga luksemburško Ministarstvo financija slovenskoj bitcoin mjenjačnici Bitstampu dao je dozvolu da se može baviti platnim prometom u Luksemburgu, a time je Bitstamp automatski dobio isti status i u ostatku Unije, uključujući Hrvatsku. Krajem 2015. najviši europski sud odlučio je, pak, da je bitcoin valuta i da se na njegove transakcije ne može naplaćivati PDV.

I dok je lani Kajić na iznenađenje mnogih procjenjivao da u Hrvatskoj ima 7000 ljudi koji imaju bitcoine, ove godine dobili smo prvo istraživanje na temelju kojeg se može zaključiti da u Hrvatskoj bitcoine koristi čak 25 tisuća građana. "Kajić navodi da je s takvim pokazateljem Hrvatska jedno od najrazvijenijih bitcoin tržišta na svijetu, jer proizlazi da, izuzmu li se djeca, gotovo svaki tisućiti Hrvat koristi bitcoine, što je moram priznati i mene ugodno iznenadilo", kaže Kajić.

No uvjerava da ima još prostora za rast.  Prema Coin ATM Radaru, Velika Britanija ima 37 bitcoin bankomata, Španjolska 12, Češka i Slovenija po 11, Rumunjska četiri, a Srbija, Bugarska i Hrvatska po dva. "Uz bankomate, velik prostor za rast je u mreži trgovaca koji prihvaćaju bitcoin, a njih je u Hrvatskoj malo i zato se priča da neke vrlo velike kompanije planiraju iskoristiti tu priliku", zaključuje Kajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close