Hrvatski startupi primili 120 milijuna dolara

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2019. u 22:00
Iduće godine čeka se Infobip/Duško Marušić/PIXSELL

Najveći VC fond koji ulaže u startupe u EU objavio da je po visini investicija Hrvatska 20. na kontinentu te da joj raste broj programera.

Investicije u startupe u Hrvatskoj ove će godine dosegnuti rekordnih 120 milijuna dolara (804 mil. kn) objavio je najveći europski startup fond Atomico.

U godišnjem pregledu "The State of European Tech 2019", Atomico navodi da je Hrvatska po primljenim investicijama u startupe 20. u Europi.

Više programera
To je najbolji opis domaće startup scene od izvješća za 2016. godinu, kad je Atomico po prvi put Hrvatsku stavio na startup kartu Europe, i kad je objavio da je u startupe ovdje u razdoblju od 2012. do 2016. uloženo 100 milijuna dolara. Objava Atomica za 2019. još je bolja kad se u obzir uzme da ova godina nije najveća po broju velikih startup investicija.

Naime, u 2015. u Hrvatskoj ih je bilo pet. Godinu kasnije deset pa osam pa lani opet deset. Atomico je po prvi put izbacio i neke podatke o poslovnim anđelima u Hrvatskoj. Navodi da su oni u 92 posto slučajeva muškarci. S druge strane, zanimljivo je da u susjednim državama Bugarskoj i Makedoniji čak 24 posto poslovnih anđela žene. Najviše žena poslovnih anđela je u Švicarskoj, njih 27 posto od ukupnog broja poslovnih anđela u toj zemlji.

U Sloveniji ih je 13 posto. Po podacima najvećeg startup fonda u Europi, u Hrvatskoj radi 35.300 programera i po tome smo 28. država na starom kontinentu. Ne treba ni spomenuti da je to vrlo loša pozicija. No, Atomico je prepoznao da se broj programera povećava. Lani ih je bilo 29.700. 

Bez jednoroga
Čeka se da Infobip tijekom prve polovice 2020. godine dosegne status jednoroga, kompanije vrednije od milijardu dolara, te da se time Hrvatska nađe na popisu država koje imaju takve kompanije.

Naravno, ako ga u tome ne pretekne netko drugi, poput Rimac Automobila, trenutačno najuspješnijeg hrvatskog startupa u prikupljanju investicijskog kapitala, uključujući ovu godinu. Naime, u Europi startupi jednorozi postoje u čak 20. država. Atomico zaključuje da najveće startup zajednice imaju Zagreb, Split i Rijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close