Za 100 dolara disk kapaciteta 1,5 terabajta

Autor: Boris Ličina , 06. prosinac 2005. u 02:00

Pravi rat između pobornika Blue ray i HD-DVD formata zapravo nije ni počeo, a na vidiku je nova tehnologija koja će ih na kraju istisnuti s tržišta

U trenutku dok se još uvijek vodi, malo tihi, ponekad malo bučniji rat dvaju DVD formata, HD-DVD-a i Blue raya, iz pozadine se, gotovo nečujno, pojavio holografski disk razvijen u kompaniji InPhase Technologies.
Sam InPhase Technologies, koju je pokrenula kompanija Lucent, disk je razvila u suradnji s Maxwellom te Hitachijem. Prva demonstracija ovog diska održana je na International Broadcast Equipment Exhibition sajmu koji se dogodio u Tokyju protekli mjesec.

Terabajti
Disk veličine DVD-a može pohraniti 300 GB podataka, odnosno, kako kažu službeni podaci, dvadeset i šest sati high definition videozapisa. Brzina prebacivanja podataka kreće se oko 200 Mpbs, dok je kapacitet samog diska 1.6 TB. Kako piše Register, ovako arhivirani zapisi trebali bi trajati pedeset godina, no to, dakako, ovisi o mediju. Sam je format nazvan HVD Holographic Versatile Disc, a na tržištu bi se, iz Maxwella, trebali pojaviti sljedeće godine, ako je vjerovati najavama.
Osim InPhasea, na ovoj tehnologiji radi i kompanija Optware koja je proteklog ljeta, u srpnju, dobila financijski poticaj od 14 milijuna dolara, od različitih kompanija među koje se ubrajaju Toshiba te Intel Capital. Njihov HVD trebao bi moći pohraniti 1 TB podataka. Među kompanijama koje će zasigurno prihvatiti HVD je i Turner Entertainment Networks. Oni su, naime, tehnologiju već testirali, a spremaju se i na daljnje testove.

100 dolara
“Holografski disk trebao bi imati cijenu od 100 dolara, a do 2010. kapacitet od 1,6 TB”, rekao je Ron Tarasoff, iz Turnera, kompanije koja ima 200 tisuća filmova, 25 tisuća reklama i gotovo 50 tisuća promotivnih spotova za pohraniti.
John Webster, analitičar kuće Data Mobility Group, rekao je da, iako holografski diskovi obećavaju, neće skoro naštetiti tržištu diskova.

Komentirajte prvi

New Report

Close