Uređaj za spajanje na internet za 20 dolara

Autor: Boris Ličina , 15. prosinac 2005. u 06:00

Riječ je o sasvim novoj kategoriji uređaja dizajniranih da omoguće pristup internetu na većim tržištima, poboljšaju komunikaciju i edukaciju

Kompanija AMD objavila je kako su povećali prisutnost na tržištu Turske. Ondje, naime, preko najvećega tamošnjeg Internet Providera, DOL-a, nude Minicom Personal Internet Communicator po cijeni od 19,95 dolara mjesečno, u što je uključen pristup internetu i podrška. Slične Minicom uređaje AMD nudi i na Barbadosu, St. Kitts & Nevisu, Jamajci, Grenadi i drugim zemljama.
Riječ je o uređaju niske cijene koji je, kažu u AMD-u, user friendly, a namijenjen je rastućim tržištima poput Kine, Rusije, Indije, Brazila i Meksika. Kako navode u ovoj kompaniji, riječ je o sasvim novoj kategoriji uređaja dizajniranih da omoguće pristup internetu na većim tržištima, poboljšaju komunikaciju i edukaciju.
Procesor je Geode GX na 333 MHz, tvrdi disk je od deset gigabajta i omogućava spajanje dial upom ili na broadband vezu. Pokreće ga Microsoftov Windows Mobile operacijski sustav te ima minimalan broj “pomičnih” dijelova pa je i održavanje minimalno.
Također tvrde kako je ova jeftina minijatura otporna na uobičajene internetske prijetnje poput spywarea, adwarea i virusa, ali i kako je uređaj namijenjen početnicima i djeci jer dolazi s osnovnim predinstaliranim softverom (Internet Explorer, Windows Messanger, e-mail klijent, PDF i PowerPoint preglednik i drugi); nekoliko USB portova omogućava i spajanje dodatnih uređaja. U paketu s uređajem dolaze tipkovnica i miš, a monitor se mora kupiti posebno.
Budući da u Turskoj, procjenjuje se, tek devet posto korisnika ima pristup internetu, zbog Minicoma očekuje se maleni rast. U samom se DOL-u nadaju kako će uređaj prije svega zbog niskih troškova imati edukacijsku svrhu.
AMD je s druge strane dosta ambiciozno prije otprilike godinu dana krenuo 50×15 strategiju, i to ne samo u navedenim zemljama, već i u Sjedinjenim Državama gdje jednokratno uređaj stoji oko 150 dolara. Njihov je plan omogućiti lokalnim proizvođačima da uređaj proizvode.
Nedavno je sličnu inicijativu jeftinih računala dostupnih širem krugu zemalja u razvoju pokrenuo i MIT Media Lab. Riječ je o prijenosnom računalu po cijeni od sto dolara koje će se realizirati preko neprofitne organizacije One Laptop per Child. Prototip prijenosnika predstavljen je protekli mjesec.
Uređaj radi na Linux operacijskom sustavu, a temeljen je na AMD-ovu procesoru. Možda je baš stoga Intel, odnosno Craig Barrett, predsjednik uprave ove kompanije, kritizirao prijenosnik, nazvavši ga gadgetom od sto dolara i rekavši pritom kako za taj uređaj ne postoji tržište. Naglasio je kako su funkcije koje računalo nudi važnije od cijene. Sam Intel je tijekom ljeta otvorio nekoliko razvojnih centara u zemljama u razvoju preko kojih bi se dizajnirala računala za tamošnja tržišta. Kako se čini, počinje borba za sljedeću generaciju korisnika računala koji se nalaze u na rastućim tržštima, a koja su, kako dobro znamo, i više nego dovoljno utjecala na rast mobilne industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close