Ovako izgleda etičko hakiranje

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2013. u 10:02
Hacking Night 2012., prošlogodišnji natjecatelji

Organizatori Nacionalnog ICT tjedna pozivaju sve zaljubljenike u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare da im se pridruže na cjelovečernjem natjecanju koje nosi naziv Hacking Night 2013 i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture.

Organizatori Nacionalnog ICT tjedna pozivaju sve zaljubljenike u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare da im se pridruže na cjelovečernjem natjecanju koje nosi naziv Hacking Night 2013 i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture. 

Ovo se natjecanje održava drugu godinu za redu te ga organiziraju tvrtka Perpetuum Mobile i INFIGO IS u suradnji sa Visokim učilištem Algebra – Visokom školom za primijenjeno računarstvo.

Hacking Night 2013 je događaj koji je dio inicijative Nacionalnog ICT tjedna, u sklopu kojeg su otvorene prijave za natjecatelje putem web-stranica, a sam će se događaj održati u petak, 10. svibnja 2013. g, u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), u periodu od 18:00 do 01:00 sati navečer.

Radi se o timskom natjecanju čija je svrha promovirati računalnu etiku, informacijsku sigurnost te timski duh. Natjecateljski timovi moraju biti sastavljeni od po tri člana, a cijelo je natjecanje podijeljeno u 10 zanimljivih zadataka. Teme koje očekuju natjecatelje odnose se na područja zaštite i enkripcije podataka, zaštite od curenja podataka (Data Leak Protection), sigurnosti web aplikacija (SQL Injection, Cross Site Scripting …), općenite sigurnosti aplikacija (Buffer, Heap Overflow), nesigurno implementirane poslužitelje i servise, mrežne ranjivosti i slično.

Za prošlogodišnje natjecanje prijavilo se sedam ekipa, a pobjedu su odnijeli  Josip Stuhli, Nikola Vidović i Ivor Prebeg, okupljeni u timu „Horny Priests“, a evo i što su tada izjavili: “Uspjeli smo riješiti većinu zadataka, iako smo se s nekima od njih dosta namučili, npr. analiza memorije i reverse engineering su nam dali za razmišljati.”, kažu u pobjedničkom timu. “Svi smo bili totalno ‘nabrijani’ i vjerujem da bismo bez problema nastavili rješavati zadatke i cijelu noć da je bilo potrebno. Susreli smo se s nekim metodama koje nam dosad ne bi niti pale na pamet, a oduševilo nas je i što smo upoznali preostale timove i razmijenili znanja. Uz ovako kreativne zadatke koji su nas dočekali, uvijek se nauči nešto novo. Iako se ne bavimo zaštitom IT infrastrukture profesionalno, stečena znanja pomoći će nam u održavanju servera koje administriramo, a za ljude koji se bave sigurnošću nema boljeg načina da ostanemo u toku od ovako inovativnih natjecanja i okupljanja”

Internetski kriminal u zadnje je vrijeme postao učestala pojava koja poslovne subjekte i organizacije na kraju skupo košta. Prema istraživanju „Cyber Crime Study 2012“, koje je proveo Ponemon Institute u Americi, na uzorku od 56 američkih kompanija pokazalo se kako njihov prosječan godišnji trošak za borbu protiv internetskog kriminala iznosi 8,9 milijuna dolara. Studija je pokazala kako se ti napadi najčešće odnose na kriminalne aktivnosti koje se provode putem 

Komentirajte prvi

New Report

Close