Intel pod napadom AMD-a i Japana

Autor: Boris Ličina , 07. prosinac 2005. u 01:00

Organizacija Reporters Committee for Freedom of the Press podnijela je zahtjev za iznošenjem svih dokumenata u slučaju AMD protiv Intela

Pozivajući se na pravo javnosti, koalicija sastavljena od dvadeset i pet medijskih kuća i nezavisnih vladinih organizacija požuruje odgovorne da javnosti na uvid daju dokumentaciju, odnosno ono što je do sada otkriveno u slučaju AMD protiv Intela.

Reci koliko moraš
Organizacija Reporters Committee for Freedom of the Press (RCFP) poslala je svoj zahtjev prije nekoliko dana koji je bio adresiran na suca Joseph Farnum, koji predsjeda slučajem. U antitrustovskoj tužbi AMD optužuje Intel, najjačeg proizvođača procesora koji, doduše, AMD polagano sustiže, za monopolističku praksu. Točnije, praksu kojom sprječava AMD da proda više procesora nego što ih trenutno prodaje. Sam je AMD pak već tražio dokumentaciju od mnogih kompanija koje imaju “Intel unutra”, među koje se ubrajaju IBM i Dell. “Sasvim nam je jasno da u slučajevima poput ovoga, koji uključuju velika korporativna imena, inovolvirani žele zatajiti što je moguće više toga od javnosti”, rekla je Lucy A. Dalglish, izvršna direktorica, RCFP-a, “pa samo želimo biti sigurni da će novinari imati uvid u svu potrebnu dokumentaciju kako bi odgovorno mogli izvjestiti javnost o onome što se događa u tako važnom slučaju”. Glasnogovornik Intela, Chuck Molloy, na ovo je pak izjavio kako je Intel zatečen ovakvim zahtjevom jer do sada nije bilo nekih spektakularnih otkrića, već je slučaj u fazi kada je zatražena dokumentacija. Također je za sajt Internetnews rekao kako pismo RCFP-a ignorira potrebu za zaštitom povjerljivih podataka. “Poštujemo novinska izdanja, novinare i njihov interes za praćenjem slučaja, no ovo pismo, čini se ponavlja neosnovane optužbe AMD-a”, rekao je. Intel je inače više puta opovrgavao navode AMD-a, pa je tako najdetaljniji odgovor na tužbu stigao početkom rujna. U njemu su napisali kako se AMD skriva od konkurencije iza tužbe, te kako je ova kompanija napravila niz pogrešaka u proizvodnji i distribuciji čime se sama dovela u poziciju u kojoj jest.

Japanci protiv Intela
“Vjerujemo kako će skupljeni dokazi pokazati korisnicima i ljudima iz industrije ono što je već poznato, da Intel zloupotrebljava svoj položaj”, rekao je pak Michael Silverman, glasnogovornik AMD-a. Također je dodao kako ne sugerira sudu da iz tih razloga otvori sve dokumente, što RCFP traži, kako bi se zaštitile povjerljive informacije. U samom pismu, osim korisnika i javnosti koji bi trebali imati sve informacije, navode se i dioničari, kao i zaposlenici obiju kompanija. Inače, japanski je Fair Trade Commission (JFTC) početkom travnja objavio kako Intel obavlja različite aktivnosti kojima krši antimonopolistički zakon. Nakon provedenih racija u Intelovim uredima došli su do saznanja da su neke kompanije bile prisiljene kupovati isključivo njihove procesore. Tijekom listopada AMD je Sjedinjenim Državama prodao više procesora od Intela, po podacima analitičke kuće Current Analysis. Kako smo i pisali, desktop i prijenosna računala s AMD-ovim procesorima zauzimala su 49,8-postotni udio u prodaji, dok su ona s Intelom imala udio od 48,5 posto. Analitičari su zaključili kako će biti riječ o velikoj pobjedi za AMD ako se taj rast nastavi.

Komentirajte prvi

New Report

Close