Hrvatska iskočila u top40 startup destinacija

Autor: Bernard Ivezić , 09. lipanj 2020. u 22:00
Foto: EMICA ELVEĐI/PIXSELL

Ističe se da je dosta gradova ušlo na listu 1000 najatraktivnijih za uvođenje novih biznisa: Zagreb, Split, Rijeka, Zadar i Pula.

Hrvatska je jedna od devet država koje su unazad godinu dana najviše unaprijedile svoj startup ekosustav, tvrdi StartupBlink.

Švicarska organizacija, koja je uz Startup Genome svjetski autoritet za istraživanje uvjeta poslovanja za mlade tehnološke tvrtke navodi da je Hrvatska po poboljšanju uvjeta za njihovo osnivanje i vođenje unazad godine dana napredovala brzo kao Brazil, Cipar, Kina, Vijetnam i Malta.

Prema izvješću StartupBlinka Startup Ecosystem Rankings 2020, Hrvatska je napredovala za 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu i sada je 39. najbolja lokacija za startupe na svijetu. Posebno se ističe činjenica da je čak sedam gradova iz Hrvatske ušlo na popis 1000 najatraktivnijih za vođenje novih, inovativnih biznisa. Uz Zagreb, koji je najbolje rangiran, 115. globalno, tu su još i Split, Rijeka, Zadar i Pula. Preostala dva ne navode.

Žele ostati ovdje
“U Hrvatskoj se dogodio zaokret, jer su država i lokalne zajednice prepoznale da EU može ili stvoriti egzodus mladih talenata ili potaknuti razvoj poduzetništva, a da pri tome mnogi poduzetnici zapravo žele ostati u Hrvatskoj”, navodi StartupBlink.

Dodaje da se to vidi na primjerima startupa kao što su Rimac Automobili i Infobip. Kao organizacije, koje se ističu kao svijetli primjeri poticanja razvoja lokalnog startup ekosustava, navode se zagrebački Zicer, coworking prostor iza kojeg stoji Grad Zagreb, te privatni coworking Impact Hub Zagreb.

Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je grad značajno uložio ne samo u coworking prostor već u cjelovit program potpore poduzetnicima od ideje do samoodrživosti. U Ziceru je narastao na mjesto koje okuplja najviše startupa u Hrvatskoj, više od sto, a na različitim programima potpore startupima surađuje i s EIT-om.

“Dugo smo istraživali koji modeli podrške poduzetnicima u nas funkcioniraju i pazili smo na to da imamo cjelovit pristup, a to se danas sve više prepoznaje pa nas redovito za dobru praksu zovu institucije iz drugih gradova, ali i drugih država”, kaže Šesnić.

Više kapitala
Hermes Arriaga, direktor Impact Huba Zagreb kaže da nije iznenađen skokom Hrvatske na globalnoj ljestvici najboljih startup ekosustava.

Navodi da vidi promjenu i kod poduzetnika i u pristupu kapitalu i u suradnji između čimbenika u ekosustavu. Za poduzetnike kaže da imaju sofisticiraniji pristup i da se sve više okreću rješavanju globalnih problema te si time otvaraju veće prilike. Pozitivna klima prema poduzetništvu, kaže, utjecala je i na više suradnje između coworkinga, inkubatora, akceleratora, investitora i startupa.

“A i više je novca, od VC fondova preko države do EU, koji već dvije godine pokušava jače poduprijeti startupe, a sada će nakon korone to činiti samo još više”, zaključuje Arriaga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iskočila i potonula. Gledam relevantne liste EU startup ekosustava i  nema nas paš nigdje

New Report

Close