Zagrebačka županija izdvojit će 50 milijuna kuna iz proračuna za obnovu i uređenje škola ove godine

Autor: PD i VL native tim , 24. srpanj 2018. u 21:59
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić

Oko 40 posto proračuna županija na čelu sa Stjepanom Kožićem izdvojit će za školstvo.

Zagrebačka županija osigurala je za školstvo više od 150 milijuna kuna ove godine, oko 40 posto ukupnog proračuna. Od toga je gotovo 50 milijuna za kapitalna ulaganja.

Među njima, najznačajnija investicija obnova je i dogradnja osnovne škole (OŠ) Bistra, jedine u županiji koja radi u tri smjene. Investiciju vrijednu više od 31 milijun kuna Zagrebačka županija financira gotovo u cijelosti, uz milijun kuna pomoći od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. "Posljednjih godina kapitalnu izgradnju financiramo isključivo vlastitim sredstvima, ali na svu sreću za energetsku obnovu se možemo osloniti na EU fondove.

U tijeku su radovi na energetskoj obnovi OŠ Dubrava i PŠ Desinec ukupne vrijednosti 10,4 milijuna kuna od čega su 3,23 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, dobivena u 2017.  U ovoj godini su nam ponovno odobrena sredstva iz istog fonda, za obnovu OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec ukupne vrijednosti 11,9 milijuna kuna", kaže župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 

Dodaje da su u pripremi projekti vrijedni 39,5 milijuna kuna za obnovu srednje strukovne škole Velika Gorica, srednje škole Vrbovec i područne škole Rakov Potok koji se planiraju prijaviti na natječaj u rujnu. S 50 posto novca Zagrebačka županija sudjeluje u izgradnji 13,5 milijuna kuna vrijedne sportske dvorane u Posavskim Bregima, a do kraja godine planira se energetski obnoviti i sportska dvorana osnovne škole Braće Radić u Kloštru Ivaniću. 

"Ulaganja u školstvo na neki su način zalog opstanka naših ruralnih krajeva. U Zagrebačkoj županiji početak svake školske godine obilježen je otvorenjem barem jedne obnovljene ili novoizgrađene škole", istaknuo je župan Kožić. Kako bi svim učenicima u županiji bili dostupni jednaki uvjeti, županija se uključila u četverogodišnji projekt "Prsten potpore", vrijedan 18,8 milijuna kuna kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u čemu županija izdvaja 4,4 milijuna kuna, a ostatak je osiguran iz europskih i nacionalnih izvora. 

Ove će godine i roditelji osnovnoškolaca biti rasterećeniji jer će prvog dana školske godine u rujnu sve učenike na području županije u klupama dočekati besplatni udžbenici za koje je izdvojeno 12 milijuna kuna.  Izuzme li se grad Zagreb, Zagrebačka županija rekorderka je među županijama po  iznosu koji izdvaja za nabavu udžbenika.  Informacije o proračunima svih županija i Grada Zagreba dostupne su na interaktivnoj aplikaciji Otvoreni proračun na poveznici http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun.

New Report

Close