Riješite probleme sa suhom kožom i atopijskim dermatitisom

Autor: Sponzorirani članak , 17. ožujak 2014. u 08:00
Foto: Thinkstock

Jeste li primijetili da je tijekom određenih razdoblja u godini vaša koža crvenija nego inače, svrbi i neugodno zateže?

Jeste li primijetili da je tijekom određenih razdoblja u godini vaša koža crvenija nego inače, svrbi i neugodno zateže? Moguće je da se radi o atopijskom dermatitisu, poremećaju koji je povezan s alergijama. Suha koža i ona zahvaćena atopijskim dermatitisom često znaju izgledati gotovo jednako, što može zbuniti pacijente. 

 

Dakle, suha koža je privremeni problem, dok atopijski dermatitis može biti u stanju mirovanja, pod kontrolom, sve dok se ne dogodi neki stres, životna promjena ili nešto slično – i tada on bukne. Možete ga prepoznati po crvenilu i svrbežu na pregibima, na cijelom tijelu, karakterističan je na kapcima, i jako je neugodan. U principu može zahvatiti bilo koji dio tijela. Kad shvate da imaju atopiju, pacijenti krenu paziti na svoj stil života, te se zapravo više brinu o sebi.

 

Atopijski dermatitis je povezan i s astmom, te alergijskim rinitisom, no može ga izazvati zapravo bilo kakva kontaktna ili inhalacijska alergija. Javlja se već kod dojenčadi, između 3. i 6. mjeseca života. Do pete se godine uglavnom smanjuje i tijekom puberteta se ponekad u potpunosti povlači, ali će te osobe vjerojatno cijeli život imati suhu kožu. No, ako se pojavi kasnije, pacijentima predstavlja prave probleme, te se oni moraju naviknuti živjeti s time. Dijete čiji barem jedan roditelj ima neku alergiju ima veće šanse dobiti atopijski dermatitis, a kako bi se smanjila i ta mogućnost, trudnicama s alergijama se tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće savjetuje uzimanje probiotika. No, usprkos tome, svatko može dobiti atopijski dermatitis: to je zapravo autoimuni odgovor na vanjske utjecaje i okolinu, tijelo na taj način odgovara na neku stresnu situaciju u životu. 

 

Tipično je za atopijski dermatitis da ima dobre i loše faze. Naime, finalno rješenje ne postoji, atopija je jednostavno – lifestyle. Kao s nekom drugom kroničnom bolesti, ljudi moraju svakodnevno razmišljati i biti svjesni stanja svoje kože. Moraju paziti na odjeću koju nose, preferirati prirodne materijale, zatim moraju paziti čime je roba tretirana, prati je s nježnim prašcima, i ne samo nju, već i posteljinu. Odjeću u pranju trebaju dobro centrifugirati, izbjegavati omekšivač za rublje. Trebali bi izbjegavati kupanje i dugo namakanje u kadi, te se brzinski tuširati, ne prejako vrućom vodom. Važno je zatim koristiti preparate za tuširanje s uljnom bazom, te nakon toga namazati cijelo tijelo, također posebnim preparatima. Ne smiju se brisati, već tapkati, kako koži ne bi prouzročili dodatni stres. 

 

Inače, atopičarima je gore zimi, jer je koža stalno prekrivena i ne diše koliko bi trebala, dok je ljeto idealno vrijeme za njih. Najbolje reagiraju na sunce i more, jer UV zrake ubijaju bakterije. Naravno, moraju se štititi kremama sa zaštitnim faktorom, ali koža im je tijekom toplijih sezona pri višim temperaturama općenito u bolje stanju. No, i pacijenti koji žive cijeli život na moru dobivaju atopijski dermatitis, njima se pak preporuča odlazak u planine.

 

Suhu kožu možemo tretirati preparatima za omašćivanje kože, dok su kod atopijskog dermatitisa potrebni medicinski preparati, ili pak, kod težih slučajeva, kortikosteroidi koji se nanose isključivo lokalno i po preporuci liječnika. Nakon što odrade tu terapiju, kreću s preparatima koji se u principu mogu koristiti i inače, kao što su ulja za tuširanje i omašćivanje kože koje mogu nabaviti u ljekarnama. Ovi posljednji koriste se i kod obične suhe kože, zapravo su idealni kao preventiva tijekom cijele godine, a naročito tijekom hladnih dana. 

Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

 

Preporučuje se i oralna terapija, posebice dodaci prehrani s omega 3 masnim kiselinama, ili noćurkom. Postoji i jedan odličan proizvod, Enterosgel, to je gel koji kroz crijeva prolazi nepromijenjen, no navlači na sebe toksine iz organizma. Čišći organizam znači i čišća koža. Upravo se to preporučuje pacijentima kad su u lošoj fazi. Trebaju paziti i na prehranu, te, osim dodataka prehrani, konzumirati i namirnice s omega 3 masnim kiselinama, kako bi što bolje i lakše izgradili takozvani cement između stanica koji ih drži slijepljenima. Kad između stanica nedostaje te ljepljive komponente, ona se raspada i tada počinju problemi. A reakcija može biti bilo što, najčešće je to neki stres. No, on ne mora nužno biti negativan, to može biti i neka velika životna promjena na koju tijelo odreagira na taj način.

Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

 

– Njega atopijske kože obično dolazi u dvije faze: tuširanje uljima i nakon toga mazanje sličnim preparatima koji u kozmetičkim linijama dolaze u paru. Obično takve formule imaju sastojke poput linolne kiseline, omega 3 masne kiseline, uree te brojne druge koji sprječavaju iritacije kože. Primijetit ćete da se na tim proizvodima pojavljuje i riječ – sindet. To je sapun bez sapuna, on ne isušuje kožu.

Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik! 

 

– Takvi preparati dobri su i za one koji nemaju atopijski dermatitis, jer stvarno rade samo ono najbolje za očuvanje vlage u koži. Naša koža reagira na sve vanjske utjecaje i često nismo niti svjesni njezine važnosti. Ponekad nam pacijenti dođu i kažu da im ta i ta krema više ne odgovara, a par mjeseci im je bila odlična. Nije to ništa čudno – stanice kože lice i tijela imaju životni ciklus od 28 dana i možemo reći da se koža kompletno izmijeni unutar mjesec dana. I to kod mladih osoba, jer iza 40. godine života izmjena stanica se usporava. Kako se nova koža proizvela, ovisi o našem stilu života. Ako smo se brinuli o njoj ona će zadržati svježinu, a ako ne, reagirat će, ponekad i burno. Tako da nam se i tip kože može promijeniti čak unutar mjesec dana: iz masne u suhu i obrnuto. Neke žene istovremeno koriste kreme za masnu i suhu kožu, ovisno kako im se ona ponaša i to nije ništa neobično. Jako suha koža čest je problem kod žena u menopauzi, kad im krene padati razina hormona. One moraju paziti koje preparate koriste, te se njima kozmetika za atopijski dermatitis posebno može preporučiti .

Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

Suha koža je ona koja ne proizvodi dovoljno sebuma, a masna je ona koja ga luči pretjerano. Primijetite li neke jače probleme, naročito u danima stresa ili nekih promjena u životu, obratite se stručnoj osobi kako bi otkrila da li je vaša koža atopična jer ovaj je problem rašireniji nego što se to čini. Naime, alergije su danas česta pojava, naročito radi stresnog načina života, pa nam naša koža šalje alarmantne poruke. Slušajte ih i reagirajte na vrijeme!

 

Melem: krema i stick

Hidratantna formula sprječava prekomjerno sušenje usana i stvara zaštitni sloj sličan prirodnom sloju zdrave kože, te na taj način održava usne mekim i elastičnim. Stick je namijenjen zaštiti usana, a krema se može koristiti za ruke i ostala područja gdje je koža suha ili joj prijeti isušivanje.

Cijene: krema 49,90 kn, stick 21,90 kn

 

Uriage Cu-Zn plus krema

Umirujuća i dezinficirajuća krema za lice i tijelo (za bebe, djecu i odrasle) koristi se prije ili u kombinaciji s kortikoterapijom. Pomaže i kod infekcija: groznice, perleha, naticanja i pucanja usnice prouzročeno suncem, alergijama, pelenskog dermatitisa. Kombinacija prirodnih minerala bakar-cink, te Uriage termalne vode od 30%, regulirat će floru oslabljenog epidermisa i spriječiti daljnju upalu, te pospješiti zacjeljivanje kože. Krema je bez lanolina, bez mirisa, bez konzervansa, bez sulfata, ne stvara akne, te je hipoalergena.

Cijena: 79 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Uriage Xémose mlijeko i Xémose ulje za tuširanje

Proizvodi za atopijski dermatitis često dolaze u parovima, za tuširanje i njegu tijela nakon tuširanja. Uriage nudi svoje adute (za bebe, djecu i odrasle) u liniji Xémose.

Umirujuće hidratantno mlijeko za suhu i vrlo suhu kožu, te kožu sklonu atopiji i psorijazi, restrukturira kožu i djeluje protiv upale koja nastaje kao posljedica oslabljene kožne barijere te tako umanjuje svrbež kože i vraća joj osjećaj ugode. Uriage termalna voda – umiruje kožu (zahvaljujući visokom udjelu kalcija), hidratizira i osnažuje zaštitnu barijeru kože, patentirani kompleks Cerasterol-2F restrukturira kožu zahvaljujući omega 3 i 6 ceramidima (jedinstveni za Uriage) i fitosterolima koji imaju strukturnu ulogu te djeluju protuupalno. Ekstrakt boražine dodatno djeluje protiv svrbeža kože.

Dermatološko ulje za kupanje prilagođeno je suhoj i vrlo suhoj koži i koži sklonoj atopiji. Nježno čisti, umiruje kožu i uklanja osjećaje zatezanja, neugode i svrbež te obnavlja kožnu barijeru i ostavlja zaštitni sloj na koži kako bi se umanjio isušujući učinak tvrde vode. Može se koristiti i u fazi upale kože! Uriage termalna voda umiruje kožu (zahvaljujući visokom udjelu kalcija), hidratizira i osnažuje zaštitnu barijeru kože, a patentirani kompleks Cerasterol-2F restrukturira kožu zahvaljujući omega 3 i 6 ceramidima (jedinstveni za Uriage) i fitosterolima koji imaju strukturnu ulogu te djeluje protuupalno. Glicerin hidratizira kožu, a ekstrakt karite maslaca hrani.

Cijena: mlijeko 400 ml, 169 kn, ulje za tuširanje 400 ml, 139 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Linola ulje za tuširanje i losion za tijelo

Još jedan vrijedan par: ulje za tuširanje sadrži esencijalne masne kiseline, a nema parabena niti mineralnih ulja. Losion za tijelo sadrži ulje čička (bogato linolnom kiselinom), ublažava osjećaj zategnutosti i svrbeža, te sprječava daljnje isušivanje. Formule su razvijene za svakodnevno korištenje, te imaju pH vrijednost 5,5.

Cijene: ulje 300 ml, 59,81 kn, losion 200 ml, 125,03 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama

 

La Roche-Posay Baby Lipikar syndet, ulje za tuširanje i krema za tijelo

Ovaj trojac nudi syndet (takozvani sapun bez sapuna), nježno ulje za tuširanje i obaveznu kremu za tijelo koja omekšava kožu i sprječava isušivanje. Syndet sadrži i glicerin, shea maslac i Niacinamide koji potiče obnovu kožne barijere.
Ulje za tuširanje sprječava isušujuće djelovanje vode, te koži daje lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj obrambeni sustav. Također sadrži shea maslac i Niacinamide.
Lipikar krema za tijelo zaustavlja sušenje kože, svrbež, te sadrži shea maslac, ulje repice koje je bogato omega 3 i 6 masnim kiselinama. Proizvodi nemaju parabena.

Cijene: syndet 400 ml, 153,25 kn, ulje za tuširanje 200 ml, 104,96 kn i krema za tijelo 400 ml, 156,70 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama

 

Bioderma Atoderm PP balzam i krema

Atoderm PP Baume je hranjivi balzam koji se koristi za svakodnevnu njegu konstitucionalno suhe kože, koja ne proizvodi dovoljno vlastitih lipida neophodnih za zaštitnu ulogu površinskog sloja kože. Vitamin PP i patentirana kombinacija sastojaka nazvana Ecodefensine održavaju balans i normalnu kožnu floru, čuvajući tako njezinu zaštitnu barijeru. Uravnotežena kombinacija vazelina i glicerina hrani i daje koži potrebnu vlažnost. Proizvod je prikladan za svakodnevnu njegu kože lica i tijela, kod dojenčadi, djece i odraslih. Nakon nanošenja balzama, koža je meka i nježna, dobro zaštićena od agresivnog djelovanja pojedinih vrsta tkanina i teških metala iz vode. Prikladan je kod preosjetljivosti kože na parabene, parfeme i ostale nadražujuće sastojke.

Bioderma Atoderm krema daje koži mekoću, obnavlja prirodnu hidrolipidnu barijeru, smanjuje transepidermalni gubitak vlage te štite od ljuskanja i perutanja. Vitamin E štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala i potiče regeneraciju oštećenih stanica kože. EDTA neutralizira djelovanje teških metala (npr. nikla) koji su česti uzročnici alergijskih reakcija na koži.

Cijene: PP balzam 200 ml, 108 kn, krema 500 ml, 115 kn, 200 ml, 82 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama

 

Mustela Stelatopia krema za tuširanje i ublažavajuća krema za bebe, djecu i odrasle

Krema za tuširanje nježno čisti kožu bez isušivanja, s iznimno blagom formulom bez sapuna. Štiti kožu od isušivanja s aktivnim lipidima, te smanjuje osjećaj nelagode (iritacije i svrbež). Koži vraća elastičnost i udobnost. Formule su ispitane na koži sklonoj ekcemima, pod nadzorom pedijatara i dermatologa. Nema mirisa, parabena ni sapuna.  
Ublažavajuća krema formulirana je za suhu i kožu sklonu ekcemima kod beba i male djece. Nadomješta lipide u koži i čini je mekom i glatkom. Sadrži patentirani proces Active Relipidation koji stimulira proizvodnju lipida.

Cijene: Cleansing krema 200 ml, 130 kn, ublažavajuća krema 400 ml, 201 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Eucerin Urea

Eucerin nudi cijelu liniju su ureom, u različitim postocima, a od proizvoda možete naći apsolutno sve što vam treba za njegu suhe i atopične kože. Radi se o ulju za kupanje, losionu za tijelo, kremi za tijelo, kremi za ruke… Zašto urea? Urea je tvar koja na sebe veže vodu i ovlaživač, odnosno kožu opskrbljuje vlagom. Često ga nalazimo u kremama za njegu izuzetno suhe kože, te u proizvodima za liječenje raznih dermatoza. Proizvodi iz linije Eucerin Urea ne sadrže ulja niti boje.

Cijene:

Fluid za tuširanje s 5 % uree (75 kn), losion za tijelo s 10 posto uree (148 kn), noćna krema s 5% uree (124 kn), dnevna krema s 5 % uree (118 kn), krema za regeneraciju s 10 % uree (125 kn). (Ovo je samo dio Eucerinovih proizvoda s ureom: u odabranim ljekarnama možete naći proizvod po mjeri, ne samo za atopičnu kožu, već i onu kojoj treba samo preventiva.)

 

Avène Trixéra ublažavajuća krema

Sadrži lipidni trio koji je prilagođen potrebama najosjetljivije suhe kože, a čine ga esencijalne masne kiseline, ceramidi i fitosterol. Patentiran inovativni sastojak Selectiose regulira upalni odgovor kože sklone atopiji. Ublažava svrbež, umiruje kožu (sadrži termalnu vodu), djeluje anti-iritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži.

Cijena: hranjiva krema 200 ml, 129,57 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Enterosgel oralna suspenzija

Enterosgel kao "pametna" spužva iz organizma uklanja isključivo toksine, patogene bakterije, viruse i štetne produkte ljudskog metabolizma, ali ne i hranjive tvari. Normalizira mikrofloru crijevnog trakta, ubrzava regeneraciju sluznice i pospješuje jačanje imuniteta. Enterosgel je selektivni enterosorbent koji:  

– uklanja štetne tvari, egzogene i endogene toksine, patogene bakterije i viruse iz organizma
– štiti crijevnu sluznicu od kemijskih i mehaničkih povreda, ubrzava njezinu regeneraciju i normalizira razinu sekrecije imunoglobulina A
– pospješuje obnavljanje normalne mikroflore
– ne smanjuje apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari neophodnih za organizam.

Enterosgel je medicinski proizvod klase 2a registriran u Europskoj Uniji. Siguran je za djecu i trudnice i dostupan bez recepta u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama.

Cijena: 250 ml, 159 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Solgar Omega Advanced Blend 2:1:1 Liquid

Kombinacija prirodnih ulja i omega 3, 6 i 9 esencijalnih masnih kiselina.

Cijena: 150 ml 239 kn (za mjesec dana korištenja)

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama 

 

Twinlab skin formula fish oil

Formula sadrži omega 3 i 6 masne kiseline: ulje jetre bakalara (bogate vitaminima A i D), organsko laneno ulje, sojin lecitin i ulje crnog ribizla. Sadrži i vitamine E, C i A, te minerale cink i selen, jake antioksidanse.

Cijena: 60 kapsula 187,23 kn

Gdje kupiti: U odabranim ljekarnama


New Report

Close