Racionalnom vožnjom čuva se okoliš i štedi novac

Autor: Promo , 13. rujan 2019. u 08:40
Foto: Promo

Racionalna vožnja donosi brojne koristi: štedi se gorivo, vozilo se ne izlaže opterećenjima pa su i troškovi održavanja manji, racionalna vožnja je i sigurnija vožnja. U nastavku donosimo 12 jednostavnih pravila koja donose racionalnu vožnju.

  1. Izbjegavajte agresivnu vožnju

Pod agresivnom vožnjom podrazumijevaju se nagla ubrzavanja i intenzivna kočenja. Što prije želite dovesti vozilo na željenu brzinu, morat ćete uložiti više energije za to. Kasnije, kada ćete vozilo htjeti usporiti ili zaustaviti, uloženu ćete energiju kočenjem morati pretvoriti u toplinu i izbaciti je u okoliš.

  1. U uvjetima gradske vožnje izbjegavati pretjecanje

Ukoliko se vozite u gradskoj gužvi, pretjecanjem vozila ispred vas ionako ćete se naći iza još jednog vozila. Kada dođete na cilj, uvidjet ćete da je ušteda na vremenu zanemariva.

  1. Kada je god moguće, ubacite u višu brzinu

Za svaki okretaj, motor mora dobiti određenu količinu goriva. Što se motor brže okreće, češće dobiva gorivo. Stoga u vožnji, kako ne bi postizali preveliku brzinu vrtnje motora, nastojte voziti u što višoj brzini mjenjača koju dozvoljava vučna sposobnost motora.

  1. Ako je Vaše vozilo njime opremljeno, poštujte indikator promjene stupnja mjenjača

Osobni automobili tipno odobreni nakon 1.11.2012. moraju biti opremljeni indikatorom promjene stupnja mjenjača. Indikator promjene stupnja mjenjača vizualnim putem upozorava vozača kada treba ubaciti u višu brzinu, kako bi se smanjila ukupna potrošnja goriva tog vozila.

  1. U gradskim uvjetima vožnje rashlađujte vozilo spuštenim prozorima, na otvorenoj cesti koristite klima uređaj.

Spušteni prozori pogoršavaju aerodinamička svojstva automobila pri većim brzinama, a za pogon klima uređaja koristi se dio snage motora neovisno o brzini vozila. Stoga je uputno da unutrašnjost automobila rashlađujete spuštanjem prozora pri manjim brzinama (npr. u gradskoj vožnji), a da pri vožnji na otvorenoj cesti držite prozore zatvorenima i koristite klima uređaj. Također ne koristite klima uređaj kada to nije potrebno, npr. jednaka ili slična temperatura zraka izvan i u automobilu.

  1. Provjeravajte tlak u pneumaticima vozila

Pneumatici se tijekom vožnje stalno deformiraju, za što se troši energija. Za tu deformaciju je potrebno potrošiti energiju. Što je tlak u pneumaticima bliže tlaku koji preporuča proizvođač vozila, pneumatici će se manje deformirati, odnosno manje će se energije trošiti na njihovo deformiranje. Prenizak tlak pneumatika nepovoljnije utječe na vijek trajanja samih guma i goriva.

  1. Planirajte put

Unaprijed isplanirajte najkraći put tako da obaveze rasporedite na način da ih sve odradite u jednom putovanju u jednom smjeru. Za ovakvo planiranje putovanja na raspolaganju su različite aplikacije (npr. Google maps) koje vam mogu ponuditi najkraću rutu koja povezuje vaša stajališta.

  1. Predviđajte promet nekoliko koraka unaprijed

Ukoliko izdaleka vidite da nailazite na crveno svjetlo na semaforu, oštar zavoj ili bilo kakvu situaciju koja ne zahtijeva naglo kočenje, otpustite papučicu gasa i koliko je god to moguće, prije upotrebe kočnica, pustite da motor usporava vozilo.

  1. Ako je vaše vozilo njime opremljeno, na otvorenoj cesti koristite tempomat.

Održavanjem ustaljene brzine troši se najmanje goriva. Tempomat svojim regulacijskim sustavima održava podešenu brzinu vozila na najbolji mogući način.

  1. Izbjegavajte prometne gužve.

Prometne gužve troše puno goriva jer od vozila traže puno kretanja iz mirovanja, ubrzavanja, kočenja i rada motora u praznom hodu. Takav režim vožnje povećava potrošnju goriva, budući da se za svako ubrzanje mora potrošiti puno energije. Ako je ikako moguće, izbjegavajte dijelove dana kada su gužve najveće. Ako baš morate putovati u vrijeme najvećih gužvi, pokušajte isplanirati put cestama koje su manje opterećene vozilima za što vam mogu poslužiti i različite aplikacije za navigaciju u prometu i planiranje puta.

  1. Ne opterećujte vozilo nepotrebno

Svaka masa kojom se dodatno opterećuje vozilo zahtijeva više goriva za njeno ubrzavanje i vožnju. Ispraznite prtljažni i putnički prostor od stvari koje vam nisu potrebne. Krovni nosači i kutije, osim što predstavljaju dodatne mase, imaju vrlo nepovoljan učinak na aerodinamičnost vozila, što drastično povećava potrošnju goriva iznad brzina preko 90 km/h. Stoga, ako vam stvarno nisu potrebni, skinite krovne nosače i kutije.

  1. Održavajte svoje vozilo na odgovarajući način

Zaprljanost filtera zraka i goriva, korištenje motornog ulja neodgovarajuće gradacije, neispravne brizgaljke goriva, nepodešeni rasplinjač, neispravan eko-test na tehničkom pregledu, itd., osim što skraćuju životni vijek motora, povećavaju i potrošnju goriva. Vodite brigu o redovnim servisima svojeg vozila.

New Report

Close