Ovo su hrvatski poduzetnici koji su ostvarili svoje snove i osvojili svijet

Autor: Promo , 11. listopad 2018. u 16:50
Finalisti i žiri

Da je uspjeh u izazovnom svijetu poduzetništva ostvariv potvrđuju priče sedmorice hrvatskih poduzetnika, finalista prošlogodišnjeg programa EY Poduzetnik godine, koji su uspjeli na globalnom tržištu zahvaljujući svojoj viziji i upornosti.

Bilo da je riječ o proizvodnji kupaonske opreme, visokokvalitetnih uređaja za automobilsku industriju, instalaciji dizala, proizvodnji električnih automobila ili pak uređaja za održavanje komunalne infrastrukture, oni predstavljaju sinonim za vrhunsku kvalitetu u svojim djelatnostima. Pet poduzetničkih priča, Stjepana Basara i Borisa Ferkule iz tvrtke Aquaestil Plus, Alena Magdića iz tvrtke Multinorm, Siniše Stanića iz Simplexa, Mate Rimca iz tvrtke Rimac Automobili te Frane Franičevića i Darka Paviše iz tvrtke RASCO sjajan su primjer uspješnih poduzetnika čije tvrtke većinu prihoda ostvaruju izvozom.

5 nevjerojatnih poduzetničkih priča iz Hrvatske   

  • Osnovana 1998. godine tvrtka Aquaestil Plus, u četiri proizvodne jedinice zapošljava preko 400 ljudi, a njihov proizvodni program sastoji se od širokog asortimana akrilnih kupaonskih, hidromasažnih i tuš kada te brojnih drugih proizvoda od kompozitnih materijala. Od dizajna do proizvodnje, u najsuvremenijim postrojenjima, Aquaestil Plus uspješno stvara proizvode koji su prepoznati i na zahtjevnom tržištu EU.
  • Uz Stjepana Basara i Borisa Ferkulu, finalistom prošlog izdanja EY Poduzetnika godine proglašen je i Alen Magdić, osnivač i suvlasnik tvrtke Multinorm koja se bavi projektiranjem i proizvodnjom visokokvalitetnih naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju. Multinorm zapošljava oko 200 djelatnika, a svojim proizvodima opremaju BMW, VW Grupu i Mercedes.
  • Njihovi kolege poduzetnici, Frane Franičević i Darko Paviša, uspješno vode tvrtku RASCO koja proizvodi uređaje za održavanje komunalne infrastrukture. Zahvaljujući modernoj proizvodnoj tehnologiji i zapošljavanju stručnih i visokoobrazovanih ljudi, RASCO je prisutan na 35 tržišta Europe, sjeverne i središnje Azije te Sjeverne Amerike.
  • Među finalistima se našao i Mate Rimac, kojem je još u prvom hrvatskom izdanju programa dodijeljena titula najboljeg u potkategoriji Tehnološka inovativnost. Osnivač i vlasnik tvrtke Rimac Automobili realizirao je svoj san o proizvodnji najsnažnijeg i najbržeg električnog automobila na svijetu i to u zemlji koja do tada nije imala automobilsku industriju.
  • U odabranom društvu mjesto je zaslužio i Siniša Stanić, osnivač i direktor obiteljske tvrtke Simplex. Tvrtka se bavi instalacijom i modernizacijom dizala i pokretnih stubišta te je zbog kvalitete i preciznosti izvedenih radova cijenjena diljem svijeta. Zapošljavaju stotinu djelatnika te imaju podružnice u tri europske zemlje.

Ovi su poduzetnici izabrani kao finalisti u jakoj konkurenciji od 36 poduzetnika iz 28 domaćih tvrtki, a četvrtim hrvatskim EY Poduzetnikom godine proglašen je Mate Rimac.

Nagradu u potkategoriji Međunarodno postignuće osvojio je Siniša Stanić iz tvrtke Simplex.

Kako postati hrvatski EY Poduzetnik godine

Upravo je stabilna vizija i predanost radu te posvećenost razvoju u fokusu programa EY Poduzetnik godine. Program je pokrenut s ciljem poticanja poduzetništva kako bi se utjecalo na pozitivne promjene u društvu i samom gospodarstvu, a provodi se više od 30 godina u preko 60 zemalja diljem svijeta. Program se u Hrvatskoj provodi od 2014. godine te ulazi u svoje peto izdanje. Prijave za sudjelovanje su otvorene, a prijaviti se mogu sami poduzetnici ili ih pak mogu predložiti svi zainteresirani putem linka. Prijave traju do 9. studenoga, a ime petog hrvatskog EY Poduzetnika godine te predstavnika na svjetskoj završnici programa u Monte Carlu saznat ćemo u ožujku 2019. godine.

Program se u Hrvatskoj održava uz podršku Raiffeisenbank Austria kao generalnog sponzora, Tele2 kao srebrnog sponzora te pod pokroviteljstvom Američke gospodarske komore u Hrvatskoj i Hrvatske udruge poslodavaca.

New Report

Close