Obiteljski doktori temelj su zdravstvenog sustava

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2015. u 09:13
Foto: Press

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u travnju 2013. godine uspostavio je novi model ugovaranja PZZ u obiteljskoj medicini, dentalnoj medicini, ginekologiji i pedijatriji.

Reforma zdravstva uvijek započinje reformom primarne zdravstvene zaštite što preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija. Reformom primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, koja je  započela 2012. godine već su postignuti značajni rezultati u korist osiguranika, a obiteljskim doktorima i primarnoj zdravstvenoj zaštiti (PZZ) vraćena je njihova uloga i važnost, ponovno su postali prva i najvažnija karika u lancu liječenja pacijenta, kao što je to trend u svim razvijenim zdravstvenim sustavima u zemljama Europske unije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u travnju 2013. godine uspostavio je novi model ugovaranja PZZ u obiteljskoj medicini, dentalnoj medicini, ginekologiji i pedijatriji. Kao i prilikom uvođenja svake promjene, u početku je bilo otpora novom modelu, no rezultati pokazuju da su danas i doktori i pacijenti zadovoljniji, a ugovore po novom modelu potpisalo je 96 posto doktora u PZZ iako su imali izbor potpisati nove ugovore ili ne potpisati. Obiteljski doktori danas obavljaju više postupaka u svojim ordinacijama, svaki obavljeni postupak HZZO im posebno plati, a pacijenti manje odlaze u bolnice specijalistima. Isto tako, doktori su tijekom 2014. godine obavili preko 700.000 preventivnih pregleda što je povećanje od 40 puta u usporedbi s 2012. godinom. Kroz jednostavne informatičke alate doktori danas intenzivno prate kronične bolesnike kao što su oboljeli od šećerne bolesti, KOPB-a i hipertenzije, čime se značajno smanjuje broj komplikacija navedenih bolesti i povećava kvaliteta života naših pacijenata. Zorno prikazano, razlika u životu dijabetičara s amputiranom nogom koji je oslijepio u 50. godini života i onog koji do 65. godine radi i privređuje za svoju obitelj nemjerljiva je. 2550  doktora u PZZ udružilo se u 718 grupnih praksi i šalju svoje pacijente svojim kolegama, ovisno o tome koju opremu i znanje ima drugi kolega, te se na taj način znatno smanjilo upućivanje u bolnice i klinike. Broj upućivanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji je u 2013. godini bio na godišnjoj razini 8.748.521 u 2014. godini pao je na 7.911.223, a projekcija za 2015. godinu predviđa 7.702.338 upućivanja. Rezultat je dakle, 800.000 uputnica manje na godišnjoj razini što je velika ušteda za zdravstveni sustav, ali i prvenstveno benefit za pacijente jer su smanjene liste čekanja, a bolnički specijalisti imaju više vremena posvetiti se bolesnicima kojima je potrebna kompliciranija obrada. Podaci pokazuju da danas 83 posto pacijenata svoje liječenje obavi u ordinacijama svog obiteljskog doktora koji ih najbolje poznaje i to u blizini svojih domova. Novi model ugovaranja liječnicima primarcima donio je bolju učinkovitost i kvalitetu jer dok su nekad doktori u PZZ-u za svakog pacijenta od HZZO-a dobivali novac isključivo temeljem glavarine, danas je glavarina samo jedan od načina ukupnog prihoda, a liječnici ostvaruju prihod i kroz izvršene dijagnostičko-terapijske postupke, za sudjelovanje u grupnoj praksi, za preventivne preglede, za pokazatelje kvalitete i uspješnosti, te za hladni pogon. Ovakav model ugovaranja i paneli za praćenje kroničnih bolesnika prepoznati su od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer odlične prakse. Danas u Hrvatskoj imamo zadovoljnije pacijente i motiviranije liječnike što znatno podiže razinu kvalitete zdravstvenog sustava koji počiva na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close