Koios nastavlja rast i širenje ponude usluga za financijski i korporativni sektor

Autor: Promo , 05. studeni 2019. u 09:01
Koios danas zapošljava više od 30 stručnjaka za BI i razvoj softvera, a nakon preuzimanja BTB-a tvrtka raste na preko 50 zaposlenih s perspektivom daljnjeg rasta broja zaposlenih

Kroz brojne znanstveno-istraživačke projekte na području novih tehnologija, a sada i uz preuzimanje srodne tvrtke, Koios je brzo izrastao u jednog od ključnih ponuđača business intelligence konzaltinga i razvoja softvera za financijski sektor. Na tome, kažu, neće stati – kompetencije i znatno širenje broja zaposlenih nakon preuzimanja BTB-a sada im omogućavaju i značajniji iskorak u korporativni sektor.

Koios, jedna od najbrže rastućih domaćih tvrtki u području business intelligencea i razvoja poslovnih aplikacija, može se pohvaliti značajnim uspjesima u financijskom sektoru. Radeći na projektima koji su bili vezani uz data science i poslovnu analitiku, izradu raznih zahtjevnih skladišta podataka na kojima su potom počivala analitička rješenja i moduli, stručnjaci Koiosa surađivali su s nizom domaćih financijskih institucija, banaka i njihovih regionalnih grupacija.

„Tvrtka je izrasla do današnjeg statusa jednog od vodećih ponuđača BI konzaltinga i rješenja kroz rad na zahtjevnim projektima, poput implementacije i održavanja BI i CRM sustava te izrade posve prilagođenih modula po zahtjevu klijenta ili, pak, kroz projekte vezane uz procjenu kreditnih sposobnosti i rizika, regulatorno izvještavanje i sprječavanje pranja novca. Dio ovih projekata banke i druge institucije provode zbog toga što moraju biti usklađene s regulativom, no za veći se dio napredne primjene poslovne analitike odlučuju kako bi stekle bolji uvid u poslovanje svojih klijenata, stvorile atraktivnije proizvode i ponude za njih ili smanjile svoju izloženost riziku“, kaže Nino Surjan, član uprave Koiosa i BI konzultant.

Oblak i blockchain za financijski sektor

No, tvrtke i institucije koje djeluju u financijskom sektoru nalaze se upravo i pred novim izazovima, ponajprije zbog brzog razvoja novih tehnologija. Koios, kao lider u razvoju BI i softverskih rješenja za financijske institucije i druge korporativne klijente, mora ići ukorak s tim tehnologijama i biti spreman ponuditi ih korisnicima na projektima gdje njihova primjena već može donijeti značajne prednosti. Jedan od glavnih fokusa ove zagrebačke tvrtke trenutačno je stoga na znanstveno-istraživačkim (R&D) projektima koji unaprjeđuju znanja, vještine i kompetencije Koiosovih stručnjaka.

Uzmimo blockchain kao primjer: zbog specifičnih, značajnih prednosti, ova tehnologija svoju primjenu može pronaći svuda gdje je potrebna čvrsta i nedvojbena potvrda autentičnosti podataka od strane institucije neupitnog autoriteta. Iako su konkretne primjene blockchaina u financijskim institucijama još rijetke, već je jasno da bi oni čije se poslovanje temelji upravo na reputaciji i autoritetu trebali biti idealno pozicionirani za razvoj projekata koji će koristiti blockchain tehnologiju.

U jednom drugom aktualnom R&D projektu, Koios pak razvija podršku za cloud tehnologije s naglaskom na primjenu kod svojih sadašnjih i budućih klijenata. Povezivanje baza podataka koje se nalaze na Amazonovom oblaku, AWS-u (Amazon Web Services), s lokalnim Microsoftovim i Oracleovim bazama osigurava potencijalnim korisnicima jasan put postupne tranzicije u oblak.

Ondje se korisnici potom mogu osloniti na Amazonove usluge poput Elastic Compute Clouda (Amazon C2) gdje dinamički unajmljuju potrebne računarske resurse ili Simple Storage Servicea (S3) za pohranu podataka. Zadaća Koiosa na ovom internom projektu bila je pokazati kako tranzicija u cloud treba biti izvedena te koji je najbolji put za one koji oblak još ne koriste u praksi već se oslanjaju samo na lokalne resurse.

Otvaranje vrata mladima

Koios u razvojno-istraživačke projekte pritom uključuje i mlade IT stručnjake koji još studiraju ili su netom završili studij pa u tvrtki stječu prva praktična iskustva na konkretnim projektima. Ove godine oni su, primjerice, imali priliku raditi na još jednom projektu iz područja credit scoringa te se tako brzo upoznati s nekim od ključnih kompetencija ove tvrtke.

„Cilj je bio razviti model za procjenu buduće solventnosti poduzeća temeljem javno dostupnih podataka o dosadašnjem poslovanju pri čemu su korišteni podaci iz godišnjih financijskih izvještaja, podaci o blokadi računa te upravljačkoj i vlasničkoj strukturi poduzeća. Studenti PMF-a i FER-a primijenili su na ovom projektu nove tehnike i tehnologije – poput strojnog učenja (ML) – i tako došli i do novih saznanja koja nije bilo moguće steći ranijim metodama“, priča Ivana Dobrić, BI konzultantica i članica uprave Koiosa. Razvijeni model omogućuje automatizaciju odlučivanja, a može se koristiti kod procjene potencijalnih dužnika od strane kreditnih institucija, ali i kod procjene potencijalnih poslovnih partnera.

www.koios.hr

Koios proteklih godina pokazuje snažan organski rast: u posljednje se četiri godine, kojega su pratile godišnje stope rasta od četrdesetak posto, utrostručio u svojim prihodima i veličini, pa krajem ove godine očekuje prihode na razini 12 milijuna kuna. Bilo je stoga pravo vrijeme, kažu u Koiosu, za širenje i objedinjavanje s komplementarnom tvrtkom Beta Tau Beta (BTB), čije je preuzimanje objavljeno sredinom listopada.

Koiosova dosadašnja ekspertiza pokriva BI u financijskom sektoru i razvoj softverskih rješenja na .NET platformi, a BTB ima raznoliku bazu klijenata iz brojnih drugih sektora te se ponajprije bavi razvojem rješenja u Javi te implementacijom Jira rješenja, namijenjenih softverskim inženjerima koji koriste Javu za svoje razvojne projekte. Budući da je Java dominantna platforma i u rješenjima za korisnike iz financijskog sektora, Koiosovo preuzimanje tvrtke BTB prirodan je način za rast i širenje djelatnosti tvrtke koja će, u objedinjenom obliku, već ove godine prijeći brojku od 50 zaposlenih.

New Report

Close