Kako se boriti protiv masne kose i seboroičnog dermatitisa?

Autor: Sponzorirani članak , 19. ožujak 2014. u 01:11
Thinkstock

Masna kosa sve je češća pojava, a upravo taj tip kose može razviti poremećaj seboroičnog dermatitisa.

Masna kosa sve je češća pojava, a upravo taj tip kose može razviti poremećaj seboroičnog dermatitisa. Postoji velika razlika između masne kose kojoj samo treba češće pranje, te onoj koja „pati“ od seboroičnog dermatitisa – ističe magistra farmacije Aisa Zanki-Zelić iz Farmacia ljekarne u Jurišićevoj 3 u Zagrebu – no taj će se poremećaj eventualno pojaviti kod osoba koje imaju masnu kosu, za razliku od onih sa suhom kosom. Masna kosa znači da je proizvodnja njihovih žlijezda lojnica nešto veća od uobičajene, dok je seboroični dermatitis specifičan i po ljuskicama koje se talože na tjemenu, uz korijen kose, a mogu se pojaviti na licu, oko nosa, obrva, te na nekim drugim dijelovima tijela, poput pregiba, općenito na svim mjestima gdje postoji mnogo žlijezda lojnica .

 

Kod ovog problema prvi je korak skidanje ljuskica koje vidimo kao prhut – one zapravo izgledaju kao svjetlucave nakupine. Skidanje tih slojeva potiče se keratolitičkom kremom koju možemo ostaviti da djeluje pola sata do sat vremena, a ako je situacija jako loša, krema se na zahvaćenom mjestu ostavlja preko noći. Drugo jutro kremu treba isprati, a cijeli će proces smiriti kožu. Inače, seboroični dermatitis češće se javlja kod muškaraca jer oni imaju veću produkciju loja .

Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

Često se događa i da dođe do pojave gljivica koje se hrane lojem, što dodatno komplicira terapiju. Zato prvo treba smiriti produkciju te gljivice, posebnim formulama – antimikoticima. Čim prhut nestane, treba se njegovati normalnim preparatima koji će proizvodnju loja držati pod kontrolom. To se radi prvenstveno posebnim šamponima. Dok nema ljuskica, nema potrebe za korištenjem preparata za seboroični dermatitis. Taj se poremećaj u principu ne može riješiti trajno, no može ga se držati pod kontrolom neutralnim preparatima koji će što je dulje moguće održati optimalnu proizvodnju loja. Često se desi da pacijenti, kad primijete ove promjene, na svoju ruku počnu koristiti pretjerano agresivne preparate što dodatno pojačava produkciju loja, i tako ulaze u začarani krug.

Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

 

Dok masnu kosu koja nema ovaj poremećaj tretiramo samo preparatima koji će uravnotežiti proizvodnju masnoće, jer naravno nije cilj u potpunosti je smanjiti, seboreja se rješava terapijom. No, valja znati da bi se preparati protiv prhuti trebali koristiti jedan do tri puta tjedno do poboljšanja. Stvar je i u tome što seboroični dermatitis ne svrbi kao atopijski dermatitis. On je naprosto neugledan i to ljudima najviše smeta, na vidljivim je mjestima, a kosa i lice prvo su ono što primijetimo. No, isto kao kod atopičara, izlaganje seboroičnih područja suncu poboljšat će cjelokupnu situaciju stanja kože.

 Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

 

Terapija ne traje dugo, no zapravo treba stalno biti svjestan tog poremećaja, naročito ako imate masnu kosu. Tu je pravilna njega vrlo važna. U principu, naša je kosa živa samo u korijenu. Ono što mi vidimo je mrtva kosa, njezine se stanice ne obnavljaju. One se mogu tek estetski urediti i „odjenuti“ u nešto. Ali, naravno da puno možemo puno napraviti po pitanju lijepe i zdrave kose i tjemena – možemo djelovati na korijen, hraniti ga i dati mu dovoljno tvari da vlas izraste što kvalitetnija. Ostalu kosu štitimo u stanju u kojemu ona jest, odnosno možemo je samo uređivati jer se ona neće obnoviti, nema više tu mogućnost.

Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!

 

Seboroični ćete dermatitis odmah prepoznati po ljuskicama, nakon čega treba stati s korištenjem dotadašnjih šampona, te se obratiti stručnoj osobi koja će vam preporučiti preparate za što brže rješavanje problema. To će se prije javiti u jako stresnim trenucima života, ili usred većih promjena. Kao i kod atopijskog, to je također odgovor našeg organizma na određene promjene. Preparati za rješavanje seboroičnog dermatitisa mogu se koristiti i na drugim mjestima gdje se on pojavljuje, ne samo na tjemenu – ti preparati rješavaju problem na cijelom tijelu, gdje god dolazi do pojave svjetlucavih ljuskica.

– Svaka vlas kose krije u sebi mnoge informacije o nama i mi toga nismo ni svjesni. Na primjer, stručnjaci ispitivanjem naše vlasi mogu napraviti analizu stila života: uz procjenu brzine rasta kose mogu doslovno vidjeti što smo jeli koji dan. Jer, kvaliteta, odnosno izgradnja nove kose ovisi o načinu života i našem okruženju te prehrani. Iz nje se može čitati mnogo informacija kojih ni sam vlasnik nije svjestan… 

Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

Treba spomenuti i dječju tjemenicu – mnoge majke javljaju se s upitima o poremećaju kože tjemena dojenčadi. To nema veze sa seborejom, to je tjemenica, način na koji se organizam bebe rješava majčinih hormona iz tijela, takozvano čišćenje. To se može pojaviti i više puta na koži glave, a rješava se uljem koje se utrlja u bebinu kosu, te polako i detaljno češlja van dok se ne odstrane sve ljuskice. Tjemenica ne znači da to dijete u budućnosti ima veće šanse razviti seboroični dermatitis.

Masna kosa, dakle, nije alarmantno stanje, nju treba njegovati blagim šamponima i neagresivnim formulama. No seboreja zahtijeva promptnu akciju, radi toga što se stanje može pogoršati, a ako uvidite problem na vrijeme i koristite preparate po savjetima stručnjaka, ovaj poremećaj može biti u stanju mirovanja kroz dulji period. I zapamtite – alkohol, ljuta i prezačinjena hrana, te cigarete pogoršavaju stanje seboreje.

 

Phyto Phytheol blagi i jaki šampon protiv peruti  

Zahvaljujući biljnim aktivnim sastojcima, vlasište i kosa su pročišćeni i umireni, a bogata biljna ulja dubinski hrane i njeguju kosu. Salicilna kiselina (derivat vrbe) djeluje blago keratolitički, Ichtyol (uljni ekstrakt škriljevca) umiruje i ograničava razmnožavanje kvasnica, a piroktin olamin sprečava povratak prhuti. Ekstrakt kineske biljke Zanthoxyluma umiruje, ekstrakt shiitake gljive smiruje iritacije vlasišta, a ekstrakt piskavice umiruje svrbež. Ricinusovo i kokosovo ulje omekšavaju kosu i hrane vlasište, te na taj način kosi vraćaju mekoću i ljepotu.

CIJENA: šampon 200 ml, 141 kn, jaki šampon 100 ml, 119 kn

GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

Fidiketozol šampon

Šampon sadrži ketokonazol (derivat imidazola), protugljivičnu djelatnu tvar (antimikotik) koja djeluje na brojne gljivice. Koristi se za liječenje i sprječavanje peruti i nekih gljivičnih bolesti kože (Pityriasis versicolor i seboroični dermatitis).

CIJENA: 100 ml, 76,26 kn

GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

Bioderma Node DS+ Anti-recidive

Koristi se za higijenu i njegu kose i vlasišta sklonog pojačanom perutanju, ljuskanju i pojavi seboroičnih promjena. Šampon učinkovito djeluje na sve čimbenike razvoja perutanja i svrbeža vlasišta, te smanjuje prekomjerno stvaranje sebuma. Daje kosi sjaj i volumen, te omogućava lako raščešljavanje. Šampon se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s propisanom terapijom.

CIJENA: 125 ml, 107,89 kn

GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

Ducray Kelual DS šampon i krema za vlasište

Šampon i krema umiruju kožu vlasišta. Formula čisti kožu i zaustavlja novo stvaranje ljuskica. Nakon smirenja kože tjemena preporučuje se koristiti jednom tjedno, kao preventiva.

CIJENE: šampon 100 ml, 108,83 kn, krema 40 ml, 100,54 kn

GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

 

La Roche-Posay Kerium linija  

Šampon, intenzivni šampon i gel za tjeme formulirani su da uklanjaju svrbež i proizvodnju peruti. Kremasti gel potiče mikro-ljuštenje, obnavlja fiziološku ravnotežu vlasišta, te sprječava pojavu nove peruti. Proizvodi su idealni i za čestu uporabu, čineći vlasište dugotrajno čistim i smirenim.

CIJENE: Šampon 200 ml, 95 kn, intenzivni šampon 125 ml, 107 kn, gel 200 ml, 95 kn

GDJE KUPITI: U Farmacia ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

New Report

Close