Hrvatska Lutrija u prvih devet mjeseci ostvarila rast prihoda

Autor: Promo , 05. prosinac 2019. u 08:00
Predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije g. Mario Musa.

Od kraja listopada igrači mogu odigrati novu igru – brojčanu lutriju „Moj prvi milijun“, a dio prihoda izdvaja se u korist Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Hrvatska Lutrija je za prvih devet mjeseci 2019. godine od priređivanja lutrijskih igara i igara klađenja ostvarila promet u iznosu od 971,3 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine više za 7,2%, a u odnosu na planirano više za 1,2%. Kumulativni promet lutrijskih igara bilježi povećanje za 9,4% (ili +50 milijuna kuna) u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, a u odnosu na Plan veći je za 0,6% (ili +3,5 milijuna kuna). Tome je najviše doprinijela nova igra Keno-Brzih 35, kod koje je promijenjena frekvencija izvlačenja čime je igra postala brža, a što danas igrači traže i žele.

Pozitivan efekt na rast prometa ima i uvođenje dva izvlačenja tjedno od ožujka 2018. godine za igru Loto 6/45. Značajan rast ostvarile su i srećke (posebno instant i prigodna) te igre Loto 7 i Eurojackpot. Rast prometa klađenja od 4,1% rezultat je učestalih prodajno – marketinških aktivnosti, ali i rasta tržišta te bogatstva sportskih događanja. Mjesečni promet klađenja u rujnu 2019. godine bilježi povećanje u odnosu na rujan 2018. godine od čak +7,9% čemu je najviše doprinijelo klađenje na loto brojeve koje bilježi povećanje od čak 10% dok su srećke 22% bolje u odnosu na 2018.

Ostvareni ukupni prihodi Hrvatske Lutrije u prvih devet mjeseci 2019. g. iznose 458,7 milijuna kuna, što je za 5,4% više u odnosu na isto razdoblje 2018. g., a na razini su planiranih za prvih devet mjeseci 2019. godine. Najznačajnije relativno povećanje prihoda ostvareno je od igara na sreću na automatima (+41% ili +9,2 milijuna kuna), što je u najvećoj mjeri vezano za otvaranje dva nova automat kluba u drugoj polovici 2018. godine, ali i zbog povećanja broja automata na prodajnim mjestima. Najvećem povećanju prihoda u apsolutnom iznosu od 13,1 milijuna kuna doprinijele su lutrijske igre (+5,1%). Prihod od igara u casinima zabilježio je rast od 7,3% ili 5,4 milijuna kuna, za što je isključivo zaslužna ponuda iCasino igara. Ukupno ostvareni rashodi Hrvatske Lutrije u odnosu na planirane manji su za 6,7%, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine prate rast prihodovne strane pa su tako za 8,3% veći.

Hrvatska Lutrija teži svojim poslovanjem ostvariti najbolje moguće rezultate, ali pri tome posebnu pažnju posvećuje društveno odgovornom segmentu. Kroz svoju djelatnost generira značajna financijska sredstva koja uplaćuje u državni proračun za potrebe financiranja humanitarnih, sportskih, kulturnih i sličnih organizacija te je za ove namjene, sukladno članku 8. Zakona o igrama na sreću, u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvareno 82,7 milijuna kuna ili 50% ukupnih sredstava s osnova naknade za priređivanje igara na sreću i neto dobiti, što je za 2,5% više u odnosu na prošlu godinu. Osim kroz Državni proračun, Hrvatska Lutrija kontinuirano podupire projekte od šireg društvenog značaja i kroz sponzorstva podržava razna kulturna, umjetnička, sportska i humanitarna događanja, kao što su Sinjska alka, Vinkovačke jeseni, Festival kajkavske popevke, Maraton lađa i mnoga druga.

Ono što ju izdvaja od konkurencije je naglasak na društveno odgovornom priređivanju igara, a riječ je o poslovnoj politici i praksi Hrvatske Lutrije koje su dizajnirane tako da spriječe i reduciraju potencijalne štete povezane s igranjem igara na sreću. Iako se u odgovornom igranju ne može zanemariti krajnja odluka i odgovornost pojedinca, važno je istaknuti kako je dio odgovornosti i na priređivačima, a u tom kontekstu Hrvatska Lutrija je i nositelj Certifikata odgovornog priređivanja igara najvišeg ranga dodijeljenih od Udruženja europskih lutrija te Udruženja lutrija svijeta.

Od kraja listopada igrači mogu odigrati novu igru – brojčanu lutriju „Moj prvi milijun“, a svaki dan izvlači se 10 sigurnih dobitaka po 1.000 kuna. Igra traje do 26. prosinca, a završno izvlačenje koje će se održati dan kasnije, najsretnijem broju donosi dobitak od 1.000.000 kuna. Dio prihoda od igre izdvaja se u korist Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a u svrhu poboljšanja uvjeta svakodnevne skrbi za onkološke pacijente, konkretno pomoć u nabavi novog UZV uređaja koji će imati veliku ulogu u podizanju kvalitete dijagnostike i liječenja pacijenata te obrazovanja budućih stručnjaka u ovom području medicine.

New Report

Close