Zašto je financijska pismenost važna

Autor: Vlatka Sakar , 07. veljača 2014. u 18:30
Danas nije dovoljno 'baciti pogled' na račune/FOTOLIA

Osnivači, dioničari, poduzetnici i menadžeri više ne mogu od računovođe tražiti da ‘sve srede’, očiste knjige, produciraju završni račun koji će oni samo potpisati.

Financijski menadžment je važan aspekt svakog uspješnog pothvata. Maksimiranje profita ili bogatstva dioničara i udjeličara glavni su ciljevi/zadaci (concerns) svakog društva, a njihovo ostvarenje ovisi o kvalitetnim financijskim odlukama.

Takve odluke vrlo često donose osobe nefinancijskog obrazovanja, s manjkavim kompetencijama financijske pismenosti. Da je tome tako potvrđuju i neka istraživanja. Rezultati istraživanja o financijskoj osviještenosti nefinancijskih menadžera u Sjedinjenim Američkim Državama su porazni – 62 posto ih ne razumije osnovne financijske pojmove potrebne za korektno komuniciranje unutar organizacije, odnosno nisu u stanju korektno interpretirati računovodstvene i druge poslovne podatke financijskog karaktera koji su im potpora za kvalitetno odlučivanje. Ne razumiju npr. razliku između dobiti i gotovine kao ni ostale bitne ekonomske kategorije. Istraživanja provedena u srednjoj Europi njemačkog govornog područja (Austrija, Njemačka i Švicarska) pokazuju da ispitanici – visokoobrazovane osobe iz svijeta biznisa – u 85 posto slučajeva ne razumiju niti elementarne ekonomske pojmove.

 

62posto

menadžera u SAD-u ne znaju korektno interpretirati računovodstvene podatke

Najveći je broj pravnih i fizičkih osoba propao prvenstveno zbog nekompetentnih financijskih odluka vezanih uz upravljanje sredstvima, zbog interne kontrole društva, financiranja poslovanja, nastavka neprofitabilnih aktivnosti, neadekvatnih informacija (povijesnih i projiciranih). Financijska kompetencija prije nije bila takav imperativ kao danas. Danas se posluje unutar globalnog tržišta i međunarodna razmjena iz dana u dan raste. U uvjetima sve kompetitivnijeg tržišta, globalizacije i snažnog razvoja tehnologije, konkurenciji je lakše uključiti se u određenu djelatnost. Sve je teže biti uspješan na "stari način". Sve je teže pronaći dobar proizvod i godinama uživati u njegovim rezultatima bez upada konkurencije. Dakle što je bilo dovoljno dobro ranije, više nije dovoljno dobro za novo doba. U posljednjih 20-ak godina poduzetničke su se mogućnosti višestruko uvećale, ali i rizik propasti izrazito je velik.

Osnove ekonomije
Uočeno je da financije i računovodstvo imaju znatno širi i veći utjecaj na sve veći broj poslovnih sustava nego prije. U 2000. godini, godini velikih financijskih skandala, pokazalo se da financijska nekompetencija ili nepažnja ili čak nepoštenje mogu izbrisati dugogodišnje napore tisuća lojalnih i marljivih zaposlenika. Uočeno je da u novonastalim otežanim uvjetima poslovanja poznavanje osnova ekonomije (financija i računovodstva) dobiva na značenju. Važnost financijskog izvještavanja je sve veća, veća nego ikada prije. Uprava, direktori, menadžeri trebaju znati ne samo iščitavati nego i razumjeti i povezivati više informacija. To znači uroniti dublje u izvještaje koje su primali godinama, dublje nego ikada prije. Trebaju razumjeti i znati terminologiju i računovodstvene metode sastavljanja izvještaja koje su prije uzimali "zdravo za gotovo". Izvršni direktori trebaju biti svjesni što njihovi ljudi rade, jer više neće moći uvjerljivo reći da oni to nisu znali. 

 

85posto

visokoobrazovanih Europljana iz biznisa ne zna osnovne financijske pojmove

Pravila računovodstva
Osnivači, dioničari, poduzetnici i menadžeri svih razina više se ne mogu u potpunosti oslanjati na računovođe od kojih očekuju da "sve srede", očiste knjige, produciraju završni račun koji će oni samo potpisati. Danas nije dovoljno "baciti pogled" na račun dobiti i gubitka, uočiti dobit, a ostalo ignorirati. Menadžeri svih razina, u velikim i malim društvima, morat će razumjeti pravila računovodstva kao i granice do kojih mogu ići kako bi izbjegli nevolje zbog agresivnog postizanja ciljeva.  Upravo u ovim kriznim vremenima gospodarstvo vapi za stručnjacima koji su, osim što imaju tehnička i usko specijalistička znanja, i ekonomski i financijski pismeni tj. poduzetnički razmišljaju. U uvjetima globalizacije osnovna ekonomska znanja su jedna od najvažnijih kompetencija zaposlenika i menadžera nefinancijske struke.

Mnoge međunarodne kompanije forsiraju ekonomsko obrazovanje neekonomskih stručnjaka. U mnogim internacionalnim koncernima menadžeri i potencijalni menadžeri, ali i nefinancijaši, kao što su to tehnički stručnjaci ili pravnici, moraju imati osnovna ekonomska znanja (betriebswirtschafliches Basiswissen). Oni koji teže za menadžerskim pozicijama teško će u tome uspjeti i opstati ako nemaju financijsku kompetenciju. Pri zapošljavanju su ekonomska osviještenost i osnovna ekonomska znanja visoko na ljestvici poželjnih kompetencija nefinancijskih struka kod poslodavaca. Za mjesec dana čitajte Situacije u kojima se traži financijska kompetencija od menadžera nefinancijaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close