Firma ENSO uspješno završava projekt vrijedan 226 921 kn

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2017. u 09:20
Foto: enso

Europski strukturni i investicijski fondovi

 

 

 

Tvrtka ENSO d.o.o. dana 09.02.2017. godine potpisala je ugovor o provedbi razvojnog projekta pod nazivom „Poboljšanje informacijske tehnologije u tvrtci ENSO d.o.o.“ s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Projekt je odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijava „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ , kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Tvrtka ENSO d.o.o. specijalizirana je za automatizaciju proizvodnih procesa u industriji te je jedna od vodećih tvrtki ove vrste na području kontinentalne Hrvatske. Odobreni projekt nastavak je razvojnih aktivnosti i ulaganja koja se kontinuirano provode u skladu sa zahtjevima i potrebama kupaca te dugoročnim ciljevima tvrtke, koji su primarno usmjereni ka jačanju položaja i konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Na temelju provedene preliminarne analize poslovanja ustanovljeni su sljedeći problemi koje će tvrtka efikasno riješiti spomenutim projektom: nepostojanje mogućnosti pregleda stanja radnih naloga i otežan pristup praćenju i nadzoru provedenih projektnih zadataka, nemogućnost proizvodnje i nadzora nad istom kod zahtjevnijih proizvoda i nepostojanje radne stanice za proizvodnju i implementaciju automatiziranih proizvodnih procesa izvan tvrtke.

Realiziran projekt za poboljšanje informacijske tehnologije.

Projekt vrijedan 226 921 kn sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj privodi se kraju.

Nabavkom opreme i instalacijom programa privodi se kraju razvojni projekt između Ministarstva gospodarstva i tvrtke ENSO d.o.o.

Tvrtka ENSO d.o.o. je poznata u svijetu automatizacije proizvodnih pogona u industriji. Proizvodi specijalne strojeve za domaće i strano tržište uz vlastiti razvoj i projektiranje.

Veliki dio poslova firme ENSO je automatizacija u auto industriji, to jest programiranje programibilnih logičkih kontrolera PLC-a koji upravljaju linijom, alatima i robotima. Dio tog posla je i vizualizacija proizvodnje, prikupljanje i obrada podataka, dojave i izvještaji. Većinom su projekti vezani uz njemačku autoindustriju, BMW, Audi, Daimler to jest Mercedes, dok se u Austriji projekti izvode u firmi Magna gdje se proizvode Jaguar i Mercedes G klase. Tim iskusnih projektanata i programera osigurava kvalitetno i učinkovito izvođenje poslova, brzu realizaciju i raspoloživost nakon završetka projekta. Puno ulažemo u razvoj znanja i kompetencija u području elektrotehnike i automatizacije. Potičemo samoučenje i razvijamo nove snage za sljedeće projekte. Na domaćem tržištu osim razvoja specijalnih strojeva izvodimo izmjene upravljanja na postojećim strojevima, radimo poboljšanja, nadogradnje i prilagodbe strojeva. Izrađujemo strojarske nacrte koristeći SolidWorks, elektro-projektiranje i izradu elektro-shema radimo programom E-Plan koji je u sklopu ovog projekta i nabavljan, kao i program FluidSim za izradu pneumatskih shema. Očekujemo zapošljavanje još dva elektro projektanta i programera tijekom ove godine, čime dostižemo brojku od 9 visokoobrazovanih i motiviranih djelatnika. Cijelo vrijeme primamo na praksu praktikante srednji tehničkih škola, kao i praktikante sa naših fakulteta. Dobar odnos s fakultetima ostvaren je kroz zajedničke projekte kao i kroz obuku studenata koji kod nas obavljaju praksu.

ELEMENTI PROJEKTA:

Element projekta 1: Nabava i instalacija računalne opreme 
Nabava i instalacija dva stolna i dva prijenosna računala, te NAS servera za pohranu podataka

Element projekta 2: Nabava i instalacija novih softvera
Nabava i instalacija E-PLAN SELECT programskog paketa za elektro projektiranje
Nabava i instalacija TIA PORTAL programskog paketa za programiranje PLC-a
Nabava i instalacija FESTO programskog paketa za projektiranje i simulaciju pneumatskih razvoda i upravljanja.

Element projekta 3: Povećanje razine znanja i kompetentnosti zaposlenika
Edukacija za E-PLAN SELECT i rad na NAS serveru

 

OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA:

  • nabavljena i instalirana oprema: 2 stolna i 2 prijenosna računala te NAS server
  • nabavljeni i instalirani novi programi (softveri): E-PLAN za elektro projektiranje,
  • TIA PORTAL za programiranje Programibilnih logičkih kontrolera,
  • FESTO FluidSim za projektiranje i simulaciju pneumatskih sklopova
  • očuvana postojeća te otvorena nova radna mjesta
  • povećana razina znanja i kompetentnosti zaposlenika
  • unaprijeđena konkurentnost tvrtke na domaćem tržištu
  • povećan izvoz na inozemna tržišta

OČEKIVANI UČINCI PROJEKTA:

Uspješna provedba rezultirati će pozitivnim, srednjoročnim i dugoročnim, učincima: 

  • smanjenje troškova proizvodnje po jedinici proizvoda
  • povećanje produktivnosti rada za 10%
  • povećanje ukupnog prihoda za najmanje 10 % godišnje
  • očuvanje postojećih radnih mjesta
  • povećanje broja zaposlenih po stopi od minimalno 10% godišnje

Navedeni učinci jamstvo su ekonomske opravdanosti te financijske i komercijalne održivosti projekta.

Više o proizvodima i tvrtki ENSO D.O.O. pročitajte na njihovoj službenoj stranici OVDJE

Komentirajte prvi

New Report

Close