Ovo je naknada koju od danas moraju plaćati i građani

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2015. u 10:21
Foto: Goran Jakuš/PIXELL

Kako pojašnjavaju u Hrvatskoj obrtničkoj komori, iako je ovakva odredba formalno bila na snazi i do sada, do ulaska Hrvatske u EU…

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od danas pokreće naplatu naknade gospodarenja otpadnim vozilima i od od građana koji uvoze nova ili rabljena vozila u Hrvatsku.

Naime, kako pojašnjavaju u Hrvatskoj obrtničkoj komori, iako je ovakva odredba formalno bila na snazi i do sada, do ulaska Hrvatske u EU pojedinačni uvoz vozila samih građana bio je neznatan te je postupak naplate i kontrole naplate predstavljao veći trošak od prihoda. Istovremeno, izostanak takve naplate nije dovodio u pitanje samoodrživost i efikasnost sustava gospodarenja otpadnim vozilima.

Međutim, ulaskom naše zemlje u Uniju, uvoz vozila iz zemalja članica toliko je porastao da čini pretežiti udio s tendencijom rasta. Naime, od ukupno 68 tisuća uvezenih vozila u 2014. na građane otpada 34 tisuća vozila ili 50 posto ukupnog uvoza. Kako je zbog toga došla u pitanje održivost sustava, Fond je odlučio oporezovati i građane. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Podrska ministru.Ovo je ispravna odluka. Bitno je da odrzivot sustava ne dođe u pitanje tj. place uhljebljenih.

koji su to nametnici i paraziti!

Pa sada kada su uništili obrtnike moraju polako preći na građane.

Žalosno je što će građani shvatiti što je obrtnička komora kada bude prekasno…


Pa to je u redu. Kad već plaćamo trošarine za industriju koje nemamo (autoindustriju), onda treba nabiti namete i na kramu koju nam prodaju stranci.

Baš me zanima da li će napraviti biciklistički autoput do Splita i Rijeke,jer se s autima sigurno ne bumo vozili.


i na nove je namet kolega, i na nove, oni bi najradije da kupujemo samo Zastavu tj, Fiate, da pomažemo “bratsku” industriju

New Report

Close