Noćna svjetleća posuda ‘olakšanje je pacijentima, ali i gejmerima’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. prosinac 2020. u 22:00
Ivan Babić (u sredini drži posudu)

Hrvatski proizvod po ideji i prototipu, zasad će se proizvoditi u Kini, no plan je prebaciti proizvodnju ovamo.

Noćna posuda za uriniranje koja svijetli u mraku pa je uočljivija u nuždi, a odlikuje se i dizajnom koji sprečava izlijevanje i neugodne mirise, uskoro je, od siječnja iduće godine, u prodaji.

Hrvatska inovacija Nocturiglow produkt je istoimenog startupa mladog Riječanina Ivana Babića koji je za nj lani dobio nagradu Algebra Laba, a bio je i polufinalist ovogodišnjeg natjecanja Europskog instituta za inovacije i tehnologije – EIT Health InnoStars Awards. Prvi primjerci bit će dostupni na nocturiglow.com, a kasnije i preko drugih kanala.

“Krećemo s hrvatskim tržištem, atraktivan nam je i Amazon”, kazuje nam Babić, najavljujući promidžbu i komercijalizaciju proizvoda kojeg je lani opisao kao ‘low tech’. Posudu, bez srama je nazovimo “guskom”, osmislio je u Münchenu radeći kao njegovatelj osoba s invaliditetom.

“Nisam ju htio realizirati tamo već sam se vratio u Hrvatsku i pokrenuo biznis ovdje. Dizajn je rezultat hrvatskih profesionalaca, za koji imamo važeći patent”, objašnjava Babić.

Posuda je za osobe ograničene pokretljivosti i one s problemom noćnog uriniranja, no mogu je upotrebljavati svi kad trebaju veću udobnost.

Na stranici navodi da je praktična i kamionždijama, kamperima pa i gejmerima “tijekom maratonskih sesija igranja kad osjetite da vam one dvije limenke energetskog pića koje ste ispili traže izlaz”. Pogodna je i za zdravstvene ustanove – bolnice i domove za starije, i s potencijalom da postane tražen proizvod, obzirom na to da populacija starijih koji bi ga mogli trebati raste.

“Na svijetu postoji veliki broj ljudi kojima je učestala potreba za noćnim mokrenjem svakodnevnica i često izazov koji se rješava uz puno muke ili uz asistenciju”, odgovara nam Babić na upit može li Nocturiglow biti hit. Ide li mu pandemija koronavirusa u prilog, jer bolnice se pune zaraženima?

“Nezahvalno je reći da ikome ide u prilog, no postoje prednosti korištenja proizvoda za osobe pogođene Covidom-19: pruža stupanj samostalnosti pacijentima koji se oporavljaju od operacije ili se ne mogu sami kretati.

Pacijent u ustanovi ne mora napustiti sobu radi nužde te ima znatno manje šanse doći u kontakt s osobom koja može biti zaražena. Ova neovisnost može omogućiti njegu iz vlastitog doma, umjesto bolnice ili druge ustanove, a pruža i prednosti zdravstvenom osoblju i njegovateljima”, kaže poduzetnik.

Hrvatski proizvod po ideji i prototipu, u nas se, nažalost, neće proizvoditi, što Babiću nije drago.

“U Hrvatskoj nismo imali puno uspjeha u potrazi za proizvođačem s odgovarajućim kapacitetima te smo odlučili u početku proizvoditi u Kini. Uz kalupe za brizganje i puhanje dogovoren je i cijeli proces u kojem koristimo tehnologije poput overmoldinga i laserskog zavarivanja.

Sve smo to uspjeli uskladiti u jednoj tvornici u Kini uz pomoć Inovacijskog laboratorija Tenzor LAB iz Osijeka, partnera pri posredništvu i finalizaciji prototipa. Paralelno radimo na prebacivanju proizvodnje u Europu, poželjno u Hrvatsku. Osim patriotskih, tu su i praktični razlozi: s proizvodnjom u Hrvatskoj imamo znatno niže troškove shippinga, a puno veću kontrolu nad proizvodnim procesom”, navodi Babić.

Ova guska za mokrenje izrađena je od HDPE materijala (neprozirna bijela voskasta tvar od polimera), duljine je 30 cm, visina 14,6, širina 13, mase 150 g i zapremnine jedne litre. Uz funkcionalnost naglasak su stavili na dizajn.

“Jedna od glavnih ideja iza kreacije Nocturiglowa proizlazi iz činjenice da su postojeća rješenja na tržištu postali stigmatizirajući simbol zdravstvenih problema, nitko ne voli misliti o njima i vežu se uz osjećaj srama ili nelagode. U svom pitchu to uvijek istaknem s „plain ugly“.

Uz funkcionalnost dizajn Nocturiglowa dodatno ističu integrirane fosforescentne komponente. Navojni čep sprečava prolijevanje te suzbija neželjene mirise, a svjetleći dijelovi olakšavaju uočavanje u mraku. Podobna je i za sterilizaciju u autoklavu što je bitna značajka bolnicama i raznim ustanovama“, opisuje Riječanin.

Unazad godine dana osnovao je i tvrtku Tao Tech, u kojoj je trenutačno 10 različitih stručnjaka, koriste prostor u znanstveno-tehnološkom parku Step RI u Rijeci. Od 2019. primili su investiciju VC fonda Fil Rouge Capital, novčanu nagradu FIPRO za prototip, nagradu za inovatore Primorsko-goranske županije i još neke manje investicije. No, Babić ističe potporu EIT Healtha.

“Zahvaljujući EIT Healthu mogli smo finalizirati razvoj Nocturiglowa unutar godine dana od osnivanja tvrtke”, jasan je mladi poduzetnik, koji želi nakon prve verzije Nocturiglowa razvijati i ‘hi tech’, opremljene kompleksnijom elektronskom tehnologijom, no, kaže, ne pod svaku cijenu.

“U planu su i sredstva za održavanje i čišćenje koja će omogućiti potpuno sigurnu i dugoročnu upotrebu našim korisnicima čak i u pandemijskim uvjetima”, zaključuje Ivan Babić.

Komentirajte prvi

New Report

Close