Iskustvo zlata vrijedi 2015.

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2015. u 11:00
iskustvo

Kad govorimo o osobama s invaliditetom, govorimo zapravo o osobama s dugotrajnim tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Takve osobe teško dolaze do posla na hrvatskom tržištu rada, a znanja kojima raspolažu često su ograničena ili zastarjela obzirom na potrebe i razvoj tržišta rada.

Iako su hrvatski radni zakoni afirmativni kad su u pitanju osobe s invaliditetom, stopa njihovog zapošljavanja u usporedbi s europskim standardima još uvijek je vrlo niska.

Novim zakonom koji je stupio na snagu počekom 2014. godine, tvrtke su obvezne na svakih dvadeset i pet zaposlenika zaposliti i jednu osobu s invaliditetom, a ako to ne učine, dužne su plaćati poseban porez za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Gledajući na taj problem iz aspekta osoba s invaliditetom te njihovih obitelji, socijalizacija i uključivanje u normalnu, radnu svakodnevicu ili pak omogućavanje dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija, imaju neusporedivo jači odjek kod takvih osoba nego saznanje o tome da tvrtke plaćaju naknadu za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom, ako to nije baš u direktnoj korelaciji s njima i njihovim životima. S druge strane, ako poslodavci ili obrazovne institucije pruže mogućnost takvim osobama za stjecanjem radne prakse, dodatnih znanja ili ih pak zaposle kao regularne zaposlenike, za osobe s invaliditetom otvara se jedna potpuno nova perspektiva, a gledajući s ljudske strane, i nada u potpuno novi, sadržajniji i kvalitetniji život.

Kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi Poslovni dnevnik je odlučio proširiti svijest u poslovnoj zajednici i šire te problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućiti studentima s invaliditetom, koji se prijave na natječaj, radnu praksu s eventualnom kasnijom mogućnošću zapošljavanja. Važno je napomenuti da je studenata, koji su se izjasnili o svom invaliditetu, tek 300-tinjak u Hrvatskoj, a vrlo, vrlo mali je postotak onih koji imaju iskustvo rada kao studenti.

U projekt ulazimo uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava te uz pomoć stručnog partnera Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH kao i operativnog partnera Udruge „Zamisli“. Sa SOIH-om ćemo pripremiti kompletni sadržajni dio kampanje, a Udruga „Zamisli“ je ponudila svoju pomoć na projektu u smislu osiguravanja asistenata, prijevoza, literature ili daktilografa studentima koji budu odabrani, kako bi nesmetano obavljali svoje radne zadatke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close