Državni stanovi konačno idu u prave ruke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. svibanj 2023. u 13:52
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja korisnicima kontejnera također se će sufinancirati troškovi režija za stanovanje u iznosu od 100 eura mjesečno za jednog člana kućanstva, do maksimalno 160 eura mjesečno za četvero ili više članova.

Počela je primopredaja državnih stanova uređenih i opremljenih za privremeno stambeno  zbrinjavanje osoba pogođenih potresom, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo graditeljstva te poziva korisnike kontejnera da se prijave za smještaj u državnim stanovima.

Riječ je o ukupno 134 stana u pet županija.

Do sada je uređeno i u potpunosti opremljeno 13 stanova, a na području grada Zagreba useljeno je osam obitelji.

Stanove je uredilo i opremilo trgovačko društvo Državne nekretnine, koje prema novom Zakonu o obnovi iz veljače 2023. upravlja dijelom nekretnina u državnom vlasništvu.  Unutar Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica (kontejnera), to Društvo sudjeluje u postupku obnove uređivanjem praznih stanova kojima upravlja na područjima pogođenim potresima, a u koje se smještaju građani tijekom obnove svojih nekretnina stradalih u potresu.

Davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a građanima će smještaj biti omogućen za cijelo vrijeme trajanja obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina, istaknuto je u priopćenju.

Trenutno se privode kraju građevinsko-obrtnički radovi i namještanje za još 19 stanova u Zagrebu. Za stradalnike potresa u gradu Zagrebu bit će uređeno ukupno 109 stanova.

Građani koji iskoriste tu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu, sukladno Vladinoj odluci, neće morati plaćati najamninu za čitavo vrijeme trajanja privremenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina, ističu iz Ministarstva.

Za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja korisnicima kontejnera također se će sufinancirati troškovi režija za stanovanje u iznosu od 100 eura mjesečno za jednog člana kućanstva, do maksimalno 160 eura mjesečno za četvero ili više članova.

Zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnosi se najkasnije do 31. prosinca ove godine Ministarstvu graditeljstva na adresu Ulica Republike Austrije 14, Zagreb putem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Ministarstva.

Zahtjev mogu podnijeti vlasnici i njihovi srodnici koji su na dan potresa stanovali u domovima oštećenima u potresu, zbog čega nisu podobni za stanovanje za vrijeme obnove.

Prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju korisnici kontejnera i osobe čiji objekti ulaze u obnovu te u njima ne mogu boraviti.

Uvjeti dodjele državnih stanova osobama pogođenim potresom mogu se pročitati na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close