Mirovinci krenuli na turizam

Autor: Marija Crnjak , 06. rujan 2015. u 22:00
Poslovanje Ilirije obuhvaća hotelijerstvo, kamping, nautički segment te destinancijski menadžment

Mirovinske fondove zanima turizam, donose kapital i imaju dugoročan horizont, odnosno ne gledaju što mogu zaraditi u tri mjeseca i onda se pokupiti iz projekta.

Allianz ZB, koji upravlja najvećim mirovinskim fondom AZ, za 21,7 milijuna kuna kupio je gotovo 10 posto udjela u turističkoj kompaniji Ilirija iz Biograda na moru u procesu dokapitalizacije tvrtke u većinskom vlasništvu obitelji Tudorović, koja posluje već gotovo 60 godina.

Nakon što im je prošle godine novim zakonom proširena mogućnost ulaganja u tvrtke, ovo je jedan od prvih ulazaka mirovinskih fondova u turistički sektor, a ne bi smio biti ni posljednji jer su mirovinci jako zagrijani za turizam i intenzivno traže odgovarajuće projekte za investiranje, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. Kako su javili iz Ilirije, na sjednici Glavne skupštine u petak donesena je odluka o povećanju temeljnog kapitala društva za 13.695.000 kuna izdavanjem novih 24.900 dionica koje će u iznosu od 21,7 milijuna kuna uplatiti Allianz ZB, a procesom dokapitalizacije Ilirija prelazi na službeno tržište Zagrebačke burze. Povećanje temeljnog kapitala za 13.695.000 kuna provest će se naplatom u novcu izdavanjem novih 24.900 dionica čija će nominalna vrijednost ostati 550 kuna, a izdaju se za cijenu od 875 kuna po dionici, čime se iznos temeljnog kapitala s 137.162.300 kuna povećava na iznos od 150.857.300 kuna.

Isključivanjem postojećih dioničara u povećanju kapitala sudjelovao je jedino Allianz ZB, čime se izmijenila i dionička struktura. Poslovanje Ilirije obuhvaća hotelijerstvo, kamping, nautički segment te destinancijski menadžment. Tvrtka je u posljednjih nekoliko godina investirala više od 65 milijuna eura u obnovu i proširenje kapaciteta, a iako je relativno mala, zdravo posluje, profitabilna je i nisko zadužena, što je odgovaralo investitoru. Upućeni tvrde da bi investicija AZ-a u Iliriju, koja je zapravo jako mala u odnosu na ukupnu vrijednost fonda, trebala biti tek početak ulaganja mirovinaca u jedan od najznačajnijih sektora u hrvatskom gospodarstvu, u kojem mirovinci još nisu prisutni.

"Mirovinski fondovi zainteresirani su za hrvatski turizam, donose kapital i imaju dugoročan horizont, odnosno ne gledaju što mogu zaraditi u tri mjeseca i onda se pokupiti iz projekta", kaže naš izvor. No, da bi se investicije razmahale, postoji još nekoliko prepreka. Najvećim dijelom to je činjenica da je turizam relativno slabo prisutan na tržištu kapitala, a ponekad je teško pronaći zdrave tvrtke s potencijalom za stabilan rast.

Uz kapital i veću transparentnost poslovanja, Iliriji dokapitalizacija donosi jačanje tržišne pozicije i garanciju za realizaciju strateških projekata koje je zacrtala biogradska tvrtka. "Ovom strateškom odlukom dugoročno osnažujemo kapitalnu poziciju i potencijal, potičemo i osiguravamo preduvjete za daljnja kapitalna ulaganja širem krugu potencijalnih investitora. Ilirija se i dosad ubrajala u 15-ak najistaknutijih turističkih tvrtki u zemlji, a vjerujemo da s novim poticajem i sredstvima možemo razviti sve sektore svog poslovanja", istaknuo je Goran Ražnjević, predsjednik Uprave Ilirije.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Koji bullshitt. Ispali su budale. KORF, ARNT, LPLH, to nista nisu vidjeli a sad su otkrili turizam preko Ilirije.

Ako me sad nije šlagiralo [emo_zacudjen]

New Report

Close