U Hrvatskoj oko 5000 freelancera

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. veljača 2018. u 22:00
Po projektu freelanceri mogu zaraditi i do nekoliko tisuća eura

Broj nezavisnih stručnjaka u EU stalno raste. Za RH nema službenih podataka, osim Procjene.

Bilo da se radi o honorarnom doprinosu kućnom budžetu ili primarnom izvoru zarade, prema podacima Europskog foruma nezavisnih profesionalaca (EFIP) od utorka, broj nezavisnih stručnjaka ili 'freelancera' u EU bilježi značajan porast.

Popularnost ovog tipa rada najizraženija je u Nizozemskoj gdje je u 10 godina broj freelancera porastao 92 posto. Italija ima oko 23 posto freelancera, Rusija 35 posto, u Slovačkoj je to svaka deveta osoba, a vrijednost rada oko milijun i pol registriranih freelancera u Velikoj Britaniji iznosi 176 milijardi kuna.

Za Hrvatsku nema službenih podataka, no osnivač platforme Freelance.hr Andrey Shtylenko kaže da trenutačno imaju 5000 registriranih freelancera koji posluju u Hrvatskoj.  "Dnevno zaprimimo u prosjeku između 15 i 30 novih oglasa za posao, na što dolazi oko sedam prijava naših članova", istaknuo je Shtylenko za Poslovni dnevnik. Cijene njihovih usluga, pak, kreću se od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura po projektu.

Prema području interesa, 23 posto životopisa objavljenih na Freelance.hr odnosi se na sektor dizajna i multimedije, kao i segment pisanja i prijevoda, dok 20 posto nezavisnih profesionalaca svoje usluge nudi u sektoru online i IT poslova, u segmentu marketinga i prodaje njih 13 posto, administrativnu podršku nudi 11 posto, poslovne servise pet posto te inženjerske usluge i proizvodnju četiri posto freelancera.

Komentirajte prvi

New Report

Close