Mogu biti jako opasne: Ove stvari odmah maknite iz auta kad je velika vrućina

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2023. u 14:35
foto: pixabay

U prtljažniku je obično hladnije i predmeti su zaštićene od izravnog sunčevog svjetla i topline.

Elektroničke uređaje (mobitele, prijenosna računala…) i sprejeve (dezodoranse, dezinficijense…) ne ostavljajte u automobilu na jakom suncu, mogu eksplodirati i zapaliti se. Opasna su i gazirana pića…

U automobilu u ljetnim mjesecima može biti neugodno vruće. Ali oprez: neki svakodnevni predmeti mogu eksplodirati na vrućini. Dovoljne su jednostavne mjere opreza! Kad je automobil na žarkom suncu, unutra brzo postane još toplije nego vani, a temperature mogu porasti i iznad 50-60 Celzijevih stupnjeva te se sve unutar vozila također brzo i intenzivno zagrijava, prenosi autoportal.

To može uzrokovati probleme ne samo ljudima i životinjama, koje ljeti nikako ne bi smjele boraviti u automobilu sa zatvorenim prozorima i vratima, nego može biti jednako opasno za elektroniku: ako su mobiteli, prijenosna računala i sl. izravno izloženi suncu u zaključanom vozilu, mogu čak i eksplodirati. Litij-ionske baterije, koje imaju visoko koncentriranu energiju povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritične razine te može doći do eksplozivnog samozapaljenja.

Dezodorans, sprej protiv komaraca, dezinfekcijska sredstva ili gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama od 50 stupnjeva Celzija i više.

Stoga sve te predmete, nakon izlaska iz automobila treba spremiti u prtljažnik. Tamo je obično hladnije i predmeti su zaštićene od izravnog sunčevog svjetla i topline.

Komentirajte prvi

New Report

Close