Iz Rusije najviše kupaca jahti

Autor: Sandra Livajić , 07. travanj 2008. u 06:30

Prosječna je dužina plovila na sajmu čak 16-17 metara, čime se može pohvaliti rijetko koji sličan sajam u svijetu

Najveći nautički sajam u ovom dijelu Europe, Croatia Boat Show, otvoren je u subotu u Splitu, a održava se do 13. travnja. Deseto izdanje međunarodnog nautičkog sajma okupilo je više od 400 tvrtki iz 20 država. Sajam će, prema procjenama organizatora, pohoditi do 70 tisuća posjetitelja, što je za 40 posto više nego prošle godine.

Dvostruko brži rast
Sajam je otvorio državni tajnik za more Branko Bačić, koji je kazao kako je ovaj splitski sajam nautike veliki gospodarski, nautički i turistički događaj u Hrvatskoj koji je ujedno i promocija nautičkog turizma koji u Hrvatskoj bilježi dvostruko brži rast nego na Mediteranu. Croatia Boat Show najveći je nautički sajam u regiji, te jedan od deset najvećih sajmova te vrste na svijetu, a na sajmu su svoja plovila izložili svi važni brodograditelji, proizvođači opreme, te ponuđači nautičkih i turističkih usluga. Svoja plovila u splitskoj gradskoj luci i na obnovljenoj Rivi predstavila su najpoznatija imena iz svijeta male brodogradnje te predstavnici najvećih svjetskih nautičkih grupacija poput Ferrettija i Azimut-Benettija, te brodogradilišta Sunseeker, Princess, Fairline, Uniesse, Aicon, FIPA, InRizzardi, Samico, Rodman, Elegance. Yaretti, Doral, Sea Ray, Beneteau, Jeanneau, Elan, Hanse, Dufour, Bavaria i drugih.

Najveću pozornost posjetitelja privukao je najnoviji i zasad najskuplji tip luksuzne jahte proizvođača Sunseekera, vrijedne 100 milijuna kuna. Riječ je o jahti dužine 37 m, najdužoj koju je ikad proizvela tvrtka Sunseeker. Prosječna dužina plovila na ovogodišnjem sajmu je 16-17 metara, čime se rijetko koji sličan sajam u svijetu može pohvaliti. Prvi put u Splitu se predstavio i novi Performance 1307 HT, te Raffaelli Meltemi 63 fly. Od domaćih brodograditelja u Splitu svjetsku premijeru imaju četiri nove perjanice hrvatske male brodogradnje, atraktivni retro lobster Monachus 45 pharos, proizvoden u Gornjem Muću, Terra nauta 40, Colnago 39 open, te Damor 800. Prvi će se put predstaviti i serija gumenjaka marki Mariner i Alson, dok Adriatic Arca predstavlja Intermare 50 fly koji je u konkurenciji za brod godine. Najveći broj potencijalnih kupaca očekuje se iz Rusije, zemalja srednje i istočne Europe te Austrije, Njemačke i Italije.

Luksuzni auti i nekretnine
Uz razna plovila, posjetitelji mogu razgledati i izložbu brodske opreme, rekvizita za slobodno vrijeme na moru te luksuznih automobila. Posebnost je ovog sajma nautike što potencijalnim kupcima pruža mogućnost probnih vožnji u splitskom akvatoriju, koje im pomažu pri odabiru pravog plovila. Specifičnost splitskog sajma predstavljaju i proizvođači brodskih motora, raznih mehaničkih i električnih uređaja i sklopova, navigacijske opreme, odjeće i obuće, te najraznovrsnijih dijelova brodske opreme i rekvizita za sportove na moru i u moru. Glavna atrakcija ovogodišnjeg sajma bit će noćna parada najljepših brodova sajma u gradskoj luci, koju će upotpuniti gala večera i već tradicionalni vatromet. Tvrtka Profectus ove godine prvi put sudjeluje u sklopu Croatia Boat Showa, a organizira i sajam nektretnina Croatia Property Show. Generalni je pokrovitelj Croatia Property Showa 2008. Dal Casa Grupa, tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u projektiranju, razvoju stambenih naselja i turističkih projekata i ulaganju u nekretnine. Tržište nekretninama u Hrvatskoj je iznimno dinamično, a u sljedećih bi nekoliko godina trebalo još rasti. Istra i Split bilježe godišnji rast vrijednosti nekretnina od 15 posto, odnosno vrijednost nekretnina na hrvatskom Jadranu u posljednjih deset godina porasla je i do 300 posto. U Profectusu kažu da je sajam namijenjen prvenstveno investitorima i agencijama za poslovanje nekretninama te očekuju da će sajam postati jedan od vodećih u Sredozemlju.

Godine 1999. bilo 30, a sada 500 plovila

Na jubilarnom izdanju Croatia Boat Showa predstavit će 1500 brendova koji će na 140 tisuća četvornih metara na kopnu i u moru izložiti više od 500 plovila. Vicenco Blagaić, koji je sa svojom tvrtkom Profectus 1999. pokrenuo splitski nautički sajam sa samo tridesetak izloženih brodova, uvrstio je Split u vodeće nautičko-sajamsko središe na Jadranu. Croatia Broat Show se u deset godina postojanja svrstao među deset najvećih nautičkih sajmova u svijetu, uz bok najvećima poput Genove, Fort Lauderdalea, Dusseldorfa, Miamija, Barcelone i Cannesa. Tvrtka Profectus, uz Croatia Boat Show koji se upravo održava u Splitu, organizira i splitski auto sajam Auto Show te izdaje hrvatska izdanja najutjecajnijih nautičko-publicističkih magazina u Hrvatskoj, Nautica i Yachts.

Komentirajte prvi

New Report

Close