Evo zašto jajima nije mjesto u vratima hladnjaka

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 15:33
Foto: Pixabay

Kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije ih je staviti na gornju policu koja je najhladnija

Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu svježa, ne mogu držati izvan hladnjaka, no prehrambeni tehničar Chris Beasley kaže da, iako većina hladnjaka ima mjesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno za njih i najbolje mjesto.

“Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne mijenja”, kaže Beasley, pa ih je, po njemu, bolje držati na gornjoj polici hladnjaka, nego u vratima.

Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Beasleyjev razlog ima smisla: naime, vrata su najtoplije mjesto unutar hladnjaka, a ujedno su i mjesto na kojem, zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada pa opet raste.

“Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija”, rekao je za The Sun.

Ako jaja uopće ne držite u hladnjaku, vrijeme je da se oslobodite te navike.

Usto, on savjetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena jer ona ima svoju svrhu. Naime kora jaja prekrivena je tisućama sitnih pora koje lako apsorbiraju neželjene mirise, ali i bakterije. “Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, rekao je.

Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u hladnjaku kvalitetu i svježinu održe barem dvostruko dulje od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jednog do tri tjedna, dok u hladnjaku mogu trajati i do šest tjedana, piše Večernji list.

 

Kako izgleda novčanica od 500 eura. Prevladavaju ljubičasti tonovi, ima watermark i zvjezdice. tu je i natpis 500 eura, i grafički prikaz zgrade

Komentirajte prvi

New Report

Close