Todorić nam je pokazao kako treba vjerovati u sebe

Autor: Darko Markušić , 16. lipanj 2013. u 22:00

Uspjeh Agrokora da konačno preuzme Mercator jedna je od boljih vijesti u posljednje vrijeme za hrvatsko gospodarstvo, bolja i od ulaska u EU.

Agrokorova kupnja Mercatora, pred kojom još stoji komplicirana administrativna procedura, za hrvatsku ekonomiju je važnija, konkretnija i bolja vijest nego ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatska u EU ulazi kao jedna od siromašnijih članica, ali sigurno kao jedna od najnepripremljenijih država, bez potpune analize što će dobiti ili izgubiti pojedini sektor u kratkom ili dugom roku. O građanima da i ne govorimo. I tu činjenicu ne mogu uljepšati ovomjesečna prigodna promotivna sniženja cijena u trgovačkim lancima. Ulazak u EU i Nato su definirani kao naši strateški ciljevi početkom '90-ih i sve je stoga bilo tome podređeno. Od rješavanja brodogradnje i sporova sa Slovenijom do političkog obračuna s korupcijom.

Jačanje Agrokora i stvaranje regionalnog trgovačkog diva u jugoistočnoj Europi dokaz je da i Hrvati mogu biti uspješni na globalnoj sceni i Agrokor tu nije jedini ali je sigurno najznačajniji, a upravo bi taj div trebao omogućiti hrvatskim tvrtkama da putem njegovih polica izdrže žestoku EU konkurenciju i da gubitak domaćeg tržišta nadoknade u regiji. Pobjeda Agrokora pobjeda je Ivice Todorića. Dokaz je to da bez strategije u koju treba vjerovati i kad su svi protiv vas, danas nije moguće uspjeti u ničemu, a ponajmanje u biznisu. On je u svoju viziju vjerovao svih ovih godina i uvjerio druge u nju. Takvih priča nam u Hrvatskoj nedostaje.  

Komentari (25)
Pogledajte sve

Nemamo drugih naslova za čitati???



od udivljenih obožavatelja todorićevog lika i djela nisam čuo niti jedan konkretan argument u korist ove akvizicije niti argumentiranje o bilo čemu, samo klicanje Velikom Vođi i pljuvanje po onima koji drukčije misle.

samo tako, dečki, kad todorić padne, imat ćete referencu kod kim-jong-una u sjevernoj koreji.

Glavni argument ti jasno piše u članku:
"…upravo bi taj div trebao omogućiti hrvatskim tvrtkama da putem njegovih polica izdrže žestoku EU konkurenciju i da gubitak domaćeg tržišta nadoknade u regiji."
Članak ima samo 2 odlomka, ali selektivna percepcija je zeznuta stvar.
[/quote]

nije mi jasno tvoje poimanje tržišne ekonomije, i ako živiš u bjelorusiji ili tadžekistanu, i tamo ćeš steći bar osnovne pojmove o tržišnoj ekonomiji, bar za proizvode široke potrošnje. gdje živiš, pod staklenim zvonom?

svaka kućanica zna da konzum antiekonomski gura todorićeve proizvođače. to ne samo da ne pomaže proizvođačima, nego im debelo odmaže – kao u državnom socijalizmu oni su naviknuti da ih se silom gura u trgovine i nameće dekretom, a ne da se bore za kupce poslovnim i marketinškim strategijama. a to stvara duboku trulež u segmentu strateškog menadžmenta.

drugim riječima, za “domaće” proizvođače (čitaj todorićeve, jer u konzumu se šikaniraju svi drugi domaći, bilo gavrilović, bilo vindija, bilo podravaka) bi najbolje bilo da konzum nestane sad i odmah kako bi se što prije prilagodili poslovanju na otvorenom tržištu, propali ili ostali.

dakle, i to što si naveo još je jedan argument protiv.

jedina dobra vijest vezana uz todorića bila bi njegov nestanak s poslovne scene.

Južnoslavenski mentalitet

Neosporno je da je kupovina Mercatora uspjeh za Agrokor. On nakon Tedescijeve kupovine Droge Kolinske – što je na taj dan po Emil Tedeschiju bila najveća transakcija u svijetu, odmah nakon Teslinog IPO-a za prvi električni auto sa četiri vrata – nije imo izbora. Morao je i on kupiti firmu u Sloveniji jer je Agrokorovih pokušahja ranijih akvizicija bilo napretek. Agrokor je jednostavno pošto-poto morao poduzeti nešto slično – ovog puta uspješno.

Ali ima tu nešto što strši. Osnovne stvari koje na Zapadu mnogo znače na ovim prostorima – na kojima nikada, ali baš nikada nije bilo zdrave privrede i konkurentne industrije – ne znače ama baš ništa. Na primjer, u SAD za pojedinca mnogo znači njegov ili njezin credit score a za kompaniju njen credit rating. Agrokor ima rejting, čini mi se, B2 po Moody’s već dugi niz godina.
To je jako duboko u “junk statusu”, daleko ispod onog Hrvatske kao države. Ali to očito nikoga ne smeta ama baš nimalo.

Teme kompenzacije i žarišta nelikvidnosti bolje da ne diramo – nemamo podataka.

Mislim da je bit ove akvizicije sažeo bivši guverner slovenske središnje banke nedavno objavljen na ovim stranicama.


od udivljenih obožavatelja todorićevog lika i djela nisam čuo niti jedan konkretan argument u korist ove akvizicije niti argumentiranje o bilo čemu, samo klicanje Velikom Vođi i pljuvanje po onima koji drukčije misle.

samo tako, dečki, kad todorić padne, imat ćete referencu kod kim-jong-una u sjevernoj koreji.

Glavni argument ti jasno piše u članku:
“…upravo bi taj div trebao omogućiti hrvatskim tvrtkama da putem njegovih polica izdrže žestoku EU konkurenciju i da gubitak domaćeg tržišta nadoknade u regiji.”
Članak ima samo 2 odlomka, ali selektivna percepcija je zeznuta stvar.

New Report

Close