Dobra usluga uvijek započinje osmijehom

Autor: Ana Brajković , 03. ožujak 2014. u 22:00

Kod ljubaznog trgovca kupci potroše 67% više novca.

Koliko ste puta čuli frazu da osmijeh ne košta ništa? A kad se radi o prodaji osmijeh je izvrstan alat za povećanje prodaje.

Istraživanje u lancu Mothercare provedeno od strane tvrtke Realeyes pokazalo je da kupci koje ste dočekali na vašem prodajno mjesto s pozdravom i osmijehom te koji su vašem osoblju osmijeh uzvratili troše 67% više na tom prodajnom mjestu od ostalih kupaca. Koliko god se osmijeh činio kao nešto uobičajeno, upravo taj osmijeh ima izuzetno velik utjecaj na ukupan doživljaj kupca prilikom kupovine te izravno utječe na lojalnost potrošača. Mnogi lanci u maloprodaji u svijetu upravo i koriste izraz "usluga s osmijehom". Osmijeh je prva stepenica u komunikaciji, te je prepoznatljiv diljem svijeta bez obzira na godine, spol ili rasu. Osmijeh znatno povećava ukupno zadovoljstvo kupaca, jer se na taj način kupci osjećaju više vrijedni u vašem prodajnom prostoru. 

Tko je najutjecajniji
Lanac restorana Pret a Manger u Velikoj Britaniji nudi svakom kupcu osmijeh uz kavu, njihovo osoblje vas kao kupca pita kako ste, a poslovođa vam posveti malo vremena tako da s vama popričate o vremenu ili vas s vremena na vrijeme počasti kavom na račun restorana. Na taj način su stvorili osobniji odnos sa svojim kupcima i pozitivnu atmosferu što je rezultiralo povećanjem ukupnog doživljaja koje kupac ima boraveći kod njih. Isto tako oni tvrde da zapošljavaju one osobe koje su po prirodi ljubaznije i veselije, kako bi i kupac osjetio taj pozitivan duh u njihovim restoranima. Ono što je posebno bitno, taj pozitivan stav njeguju od vrha kompanije pa sve do zaposlenika u restoranima, te izuzetno cijene svaki prigovor (prigovor čak možete poslati i njihovom izvršnom direktoru) te pohvale, a svaka pohvala koju uputite njihovom zaposleniku rezultira posebnom nagradom koja se uručuje zaposlenicima. Kako bi se postigao pozitivan duh u tvrtki te prenio do zaposlenika od kojih očekujete da komuniciraju s vašim kupcima s osmijehom, taj pozitivan duh mora krenuti od vrha same tvrtke. Nemojte očekivati pozitivnu atmosferu među vašim prodavačima ako sami kao nadređeni ne širite istu takvu atmosferu. Često u misijama tvrtki se ističe važnost zaposlenika i kupaca, ali isto tako to često ostaje samo izjava. Počnite od svojih zaposlenika kojima dajte na važnosti kako bi oni uspjeli prenijeti taj pozitivan duh na vaše kupce.

Najveći utjecaj na motivaciju prodavača imaju poslovođe ili voditelji prodajnih mjesta, a oni su bitan i kontrolni mehanizam kako bi njihov tim na prodajnom mjestu zadovoljavao standarde usluge. Uvijek je bitno nagraditi one koji premašuju postavljene standarde u usluzi prema kupcima te pokazuju dobar primjer drugima i njeguju pozitivan duh. Osmijeh uz uslugu stvara i određenu emotivnu povezanost kupca s vašim prodajnom mjestom. Nedavno Gallupovo istraživanje pokazalo je da će kupci koji su emotivno povezani s prodajnim mjestom potrošiti 46% više novaca od kupaca koji su "samo zadovoljni". Koliko puta ste bili u prilici kupovati kod mrzovoljnog prodavača i koliko je to pokvarilo vaš doživljaj kupovine? I da li ćete se nakon toga vratiti na to prodajno mjesto, kad postoji toliko veliki izbor gdje možete potrošiti svoj novac? Nešto toliko jednostavno kao osmijeh u potpunosti može promijeniti ukupan doživljaj kupovine, a često upravo baš to nedostaje. 

Doživljaj kupovine
Nedavno istraživanje provedeno na 20 prodajnih mjesta u Splitu pokazalo je kupca pozdravio tek svaki drugi prodavač prilikom ulaska u prodajni prostor, i to u 80% slučajeva bez osmijeha. Taj pozitivan prvi dojam koji kupac stječe prilikom ulaska u prodajni prostor je već na ovaj način propušten. Što se tiče osmijeha prilikom komunikacije s prodavačem unutar prodajnog prostora, on je bio prisutan tek u 50 % slučajeva. Osmijeh koji ne košta ništa, prodaju u konačnici košta propuštenog prihoda.  U svijetu gdje sve može biti kupljeno klikom miša, kupac još uvijek dolazi u fizički prodajni prostor jer želi uživati u doživljaju kupovine. Njegov doživljaj kupovine počinje osmijehom i pozdravom prilikom ulaska na vaše prodajno mjesto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pitao bih te ja za osmijeh kada zaposlenik ne primi plaću par mjeseci.

ULAZAK U TRANS STANJE UMA

1. Udobno sjedi. Nemoj ležati, jer bi mogao zaspati.

2. Udahni (brojeći do 7), drži dah (brojeći do 7), izdiši (brojeći do 7) i opet drži (brojeći do 7). Radi ovo disanje dok se potpuno ne opustiš. Na kraju, nećeš više osjetiti tijelo.

3. Zamisli da silaziš ljestvama u mraku. Nemoj vizualizirati ljestve; samo zamisli osjećaj da to radiš. Na izdisaju, osjećaj da silaziš korak ili dva prema dolje. Na udisaju, osjećaj da se mirno držiš za ljestve.

4. Sada, samo se pusti ljestve i padaj unazad. Ako ti se zavrti ili se dezorijentiraš, samo usmjeri svoju pažnju na prednji dio svoga tijela, i prestat će. Ovaj efekt mentalnog pada, kad se kombinira sa dubokom relaksacijom i mentalnom mirnoćom, će te uvesti u stanje transa.

Potreban je taj mentalni pad u tvom umu. To mijenja aktivnost moždanih valova sa budnog stanja (Beta) u stanje spavanja (Alfa) ili stanja dubokog sna (Tetha). Kad moždani valovi dosegnu Alfa stanje, ući ćeš u trans. Kad dobiješ osjećaj težine, prekini vježbu mentalnog pada. Ako ti se ne sviđaju ljestve, zamisli da si u liftu (dizalu), osjeti da padaš dok izdišeš, i da miruješ dok uzdišeš. Ili zamisli da si pero, osjeti da polako padaš na izdisaju i stojiš na udisaju. Potreban je efekt mentalnog pada da smanji aktivnost moždanih valova.

5. Nastavi to raditi dokle god je potrebno. Vrijeme, potrebno da se uđe u trans, varira – ovisno o osobnom iskustvu duboke relaksacije i mentalne mirnoće.

Osjećaj transa je: Sve je tiše i osjećaš se kao da si u puno većem prostoru. Osjete se vibracije u tijelu – trnci. Sve se čini drugačije, osjeti se promjena atmosfere a bilo koji oštar zvuk, u transu je jako bolan.

6. Da bi izašao iz stanja transa:

Koncentriraj se na micanje nožnih ili ručnih prstiju. Kad možeš pomaknuti prste, razgibaj šake, pomakni ruke, protresi glavom, itd. Pokreni tijelo; ustani i prošetaj par minuta.

vježbanje transa za postizanje astralne projekcije
STANJE TRANSA

Kada ste došli do nivoa na kome ste potpuno opušteni i mentalno smireni, osjetit ćete da vam tijelo postaje vrlo teško. To je glavni pokazatelj da su valovi vašeg mozga promijenjeni sa Beta nivoa na Alfa nivo. Stanje transa je rezultat duboke fizičke i mentalne opuštenosti. Tu nema ničeg ludog i natprirodnog. To samo znači da je vaše tijelo upalo u san dok je vaš um ostao sasvim budan.

KAKO UĆI U TRANS?

Napravite vježbe opuštanja i očistite um svjesnim disanjem. Zamislite da se spuštate ljestvama po mraku. Nemojte zamišljati ljestve, samo osjećajte to. Na izdisaju, osjetite kako se spuštate korak ili dva sa vašim “zamišljenim” rukama. Na udisaju, osjetite da stojite na ljestvama. Ono što je potrebno je efekt mentalnog propadanja u vašem umu. To mijenja nivo aktivnosti valova mozga od budnog nivoa Beta do nivoa spavanja Alfa ili čak i nivoa dubokog spavanja – Teta. Onda kada vaši moždani valovi postignu Alfa nivo, tada ste u transu. Nastavite to raditi dok god bude potrebno. Vrijeme koje vam je potrebno da uđete u trans varira u ovisnosti od vašeg iskustva u opuštanju i smirivanju uma.

Napomena: Kada jednom dobijete osjećaj težine, prestanite sa vježbom mentalnog propadanja.

Ako ne volite ljestve, zamislite da ste u dizalu, zamislite kao da propadate pri izdisaju, a mirujete pri udisaju. Ili zamislite da ste pero, pa zamislite da plovite pri izdisaju, a mirujete kad udišete. Kao što sam spomenuo ranije, potrebna vam je vježba mentalnog propadanja da biste smanjili nivo moždane aktivnosti. Ovaj efekt propadanja kada se kombinira sa dubokim opuštanjem i mentalnom smirenošću, učinit će da uđete u stanje transa. Budite slobodni u biranju scenarija koji vam odgovara, kako biste što bolje osjetili ovaj proces.

Trans osjećamo otprilike ovako: Sve postaje tiho, i osjećate se kao da ste u mnogo većoj prostoriji. Postoji neznatan osjećaj brujanja u vašem tijelu. Sve izgleda drugačije. Izgleda pomalo kao da stavljate kutiju na glavu u mraku, a možete osjećati kako se atmosfera mijenja. Kao da sve postaje pomućeno ili zamagljeno. Svaki oštri zvuk dok ste u transu izgleda kao fizički udarac u solarni pleksus.

DUBOKI TRANS

Nivo transa koji postižete uvelike zavisi od vaše opuštenosti, umijeća koncentracije i snage volje. Da biste ušli u dublji trans, npr. ‘theta’ nivo i dublje, morate da se koncentrirate puno jače i puno duže, sa senzacijom mentalnog propadanja i svjesnim disanjem. Prvi nivo transa, kada na primjer postajete teški, sasvim je dovoljan za projekciju. Ja iskreno savjetujem da ne ulazite u dublji trans od svjetlosnog, dok ne budete imali dosta iskustva sa transom.

Kako možete reći da ste ušli u duboki trans? Postoje četiri vrlo primjetna simptoma:

1. Neugodan osjećaj hladnoće koji vas tjera da drhtite, praćen gubitkom topline.

2. Mentalno, osjećat ćete se vrlo čudno, i sve će vam izgledati strašno spooooooro. Vaš proces razmišljanja će se jako usporiti kao da ste dobili injekciju protiv bolova.

3. Osjećat ćete nepovezanost sebe i svog tijela, jak osjećaj protjecanja, i sve će izgledati udaljeno.

4. Potpuna fizička paraliza.

Napomena: Ove četiri stvari sve zajedno, uvode vaš u stanje transa.

Nemojte pomiješati blijede osjećaje protjecanja sa transom, npr. kada se vaše astralno tijelo oslobađa. Ili blagi gubitak topline od dugog sjedenja ili blaga paraliza, npr. težina za duboki trans. Osjećanje dubokog transa je vrlo neugodno i nepogrešivo zaključujemo što je u pitanju.

Vrlo je teško ući u stanje dubokog transa, jer vam je potrebna savršena opuštenost, koncentracija, iskustvo iz transa plus puno, puno volje i mentalne energije. U nju nećete slučajno upasti.

Ako ste zabrinuti u vezi dubokog transa zapamtite:

Možete izaći iz njega u BILO koje vrijeme. Usmjerite svu svoju volju da biste pomakli prste. Kada pomaknete prst ili dva, savijte ruke, pomaknite glavu, reanimirajte svoje tijelo; ustanite se u prošećite par minuta. Padanje u dubok trans ne bi se trebalo događati u ovim vježbama.

Vidio sam puno ljudi u meditativnim grupama, na primjer uđu u svjetlosni trans i ne mogu se pomaknuti iz njega, ili pobjegnu sa vilama. Obično, neki ljudi će ih odgovarati od toga ili će im masirati zglobove, da bi ih vratili u stvarnost. To je nepotrebno i to je rezultat slabog treninga. Neki ljudi misle se ne mogu vratiti pa i ne pokušavaju dovoljno. To je i dobar način da se skrene pažnja grupe.

Napomena: Vaš um je izuzetno jak, i raspolaže nepoznatim mogućnostima. Možete napraviti bilo što, jer jednostavno nema granica ako ste dobro uvježbani i motivirani.

EKSPANZIJA TJELESNE ENERGIJE

U nekim trenucima transa osjetit ćete blagu paralizu. To prati također i pojava vibracija. Možete se osjetiti velikim i otečenim. Paraliza, vibracije i osjećaj veličine su simptomi širenja energije tijela, i oslobađanja astralnog tijela. To je također i dio svakog normalnog spavanja. Energetsko tijelo se skuplja i širi da bi prikupilo energiju. Tokom ovoga astralno tijelo se oslobađa i polako odvaja od fizičkog tijela.

UPOZNAVANJE TRANSA

Mnogi ljudi upropaste svoju astralnu projekciju samo zato jer nisu navikli na stanje transa. Oni misle da je to samo odškrinut prozor u astral. To nije točno. Ako ostanete mentalno i fizički smireni kada ulazite u stanje transa, možete ostati u njemu i po nekoliko sati. Ja obično provedem nekoliko sati u stanju transa tokom meditacije.

Ako kada uđete u trans mislite »Da, ja sam u transu, uspio sam!!! Požuri i iziđi prije nego što prestane!«, onda ste sigurno uprskali! Trans će se završiti čim dođe do najmanjeg uzbuđenja, npr. slamanja opuštenosti ili mentalnog mira.

Dobro je provesti neko vrijeme u transu, samo se navikavati prije nego što se probate projicirati. Opustite se, ostanite mirni, fokusirajte se na svjesno disanje i održavajte trans. On se neće prekinuti sve dok vi to ne poželite. Naviknite se na osjećaj.

Kada možete ovo komotno obaviti, napravite dizanje energije i stimulaciju čakri, kao što je pokazano u vježbama ispod, tokom transa.

Napomena:

1. Ne morate biti u transu da bi ste naučili rad sa čakrama i energijom, samo se to bolje radi u transu.

2. Vježbe transa mogu se raditi u ležećem položaju, ali je najbolje u udobnoj fotelji.

Vaše AT će se osloboditi u transu, pa probajte da podižete vaše noge i ruke. Za to upotrijebite ruke, kao što je pokazano u slijedećem dijelu. Fokusirajte vašu svijest u ruku, i polako je izdižite iz tijela. Možete osjetiti malo peckanje. Dignite vašu astralnu ruku gore i pogledajte je, zatvorenih očiju ali ne mičite mišiće. U ovom stanju trebali bi vidjeti vašu ruku kroz zatvorene kapke, ali ne brinite ako vam ne uspije od prve.

Podizanje ruke je dobra vježba za projekciju. Kasnije ćete upotrijebiti vašu astralnu ruku da izvedete AT iz fizičkog.

TAKTIČNO ZAMIŠLJANJE

To je percepcija osjećaja lokalizirane tjelesne svijesti.
Vaše ruke vrlo su tijesno povezane sa tjelesnom sviješću. One su svjesne svakog dijela vašeg tijela. Imaginarne ruke samo su produžetak tjelesne svijesti. Kada se od vas traži da osjetite svijest u nekom dijelu tijela pretvarajte se da će vaše prave ruke dotaći to mjesto. Onda upotrijebite svjesnost, jer ona zamišlja da su vaše imaginarne ruke tamo.

Držite oči zatvorene i držite ruke tako da su vam okrenute k licu, tj. ispred lica ili prema stopalima. Osjetite gdje su one pa ih zatim pokušajte VIDJETI kroz zatvorene oči. Prekrižite zglobove, polako ih pomičete, okrećite dlanove, otvarajte i zatvarajte prste. Pažljivo gledajte, kao da pokušavate gledati u mraku, koncentrirajte se, i vidjet ćete sjene koje se kreću u očima vašeg uma baš onako kako se i stvarno kreću.

Zatvorite oči i dodirnite vrh nosa kažiprstom. Vidjet ćete da možete precizno dotaći bilo koji dio tijela koji hoćete zatvorenih očiju. Probajte, stavite svoje ruke na različite dijelove tijela. Vi znate u svakom trenutku gdje su vam ruke jer ih možete osjetiti. Ako promatrate što se događa u umu dok ovo radite primijetit ćete da postajete svjesni onog dijela tijela koji ćete dotaći, istog momenta kada se za to i odlučite.

Idite ovako po cijelom tijelu, naviknite se na osjećaj svijesti koji se pojavljuje u različitim dijelovima tijela.

Ono što se događa je slijedeće: Dio vašeg uma se prebacuje na drugu funkciju i osvjetljava dio tijela koji ćete dotaknuti, kako bi vas, tj. vašu ruku točno vodio do željenog mjesta. Jedan dio vaše svijesti je odvojen na odgovarajuće mjesto i ponaša se kao vodič vašoj ruci.

Sposobnost da ovako prebacujete energiju svog tijela u druge dijelove tijela je presudna u energetskom radu i toj metodi projekcije.

Napomena: Ne morate zamišljati ove ruke tj. zamišljati da ih vidite. To je sve u osjećaju, a ne u zamišljanju. Samo se morate pretvarati da ih osjećate kako rade nešto, kao da ponovo slušate neko sjećanje u umu.

preuzeto s http://www.forumohalu.org

New Report

Close