Evo zašto u Hrvatskoj raste potražnja za zlatom

Autor: Agencija VLM , 01. veljača 2016. u 09:15
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Zlatne poluge i kovanice pokazale su se dobrim čuvarima vrijednosti osobne imovine u ekonomski stresnim vremenima.

Cijena zlata na svjetskom je tržištu od početka siječnja porasla za gotovo pet posto, i to nasuprot većini burzovnih indeksa diljem svijeta koji su doživjeli pravi debakl. Mnogi analitičari pribojavaju se kako bi potonuće vrijednosti dionica na svjetskim burzama mogao biti znak nadolazeće globalne gospodarske krize.

Istovremeno, zlato se ponovno pokazalo dobrim čuvarom vrijednosti osobne imovine u ekonomski stresnim vremenima. Cjenovni rast zlata čvrsto je sidro za mnoge ulagače koji su ovu plemenitu kovinu kupili prije nekoliko mjeseci.

Najtraženiji proizvodi

Pojačana potražnja za investicijskim zlatom primjećuje se zadnjih nekoliko mjeseci i u Hrvatskoj. Osobito su tražene zlatne poluge od 250 grama, i to zbog izvrsnog odnosa cijene i mase. Riječ je o investicijskom proizvodu koji je moguće kupiti za gotovinu, te ga je dopušteno prenositi preko granice bez prijave. Vrijednost zlatne poluge od 250 grama, naime, kreće se oko 8300 eura, što je niže od maksimalnih 10.000 eura, koliko je građanima dopušteno slobodno transferirati iz države u državu.

Osim zlatnih poluga od 250 grama, često se kupuju i zlatne poluge od 1 unce (31,1 gram), koje su kompaktne i jednostavne za pohranu. Njihova se cijena trenutno kreće nešto ispod 1100 eura, što predstavlja prihvatljiv cjenovni prag za veliki broj kupaca.

Mali ulagači koji kupuju investicijsko zlato u vrijednosti od nekoliko stotina eura u pravilu se odlučuju za kupnju zlatnih poluga od 5 i 10 grama, te manjih zlatnih kovanica.

Prodaja zlata i srebra po europskim standardima

Svaki bi pojedinac trebao barem dio svoje osobne imovine imati pohranjen u zlatnim i srebrnim polugama, odnosno, zlatnicima i srebrnjacima. Čak i u vremenima gospodarskog rasta i napretka, sasvim je prikladno barem pet posto od ukupnog investicijskog portfelja držati u plemenitim kovinama. A u vremenima neizvijesnosti kakve upravo proživljavamo, s mogućnošću izbijanja ratnih sukoba, nove izbjegličke krize, inflacije i gospodarskih problema, postotak osobne imovine pretočene u zlato i srebro trebalo bi povećati na barem 20 posto, ako ne i više.

Komentirajte prvi

New Report

Close