Zaradite na na starim trapericama, jaknama, cipelama…

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2015. u 09:35
Foto: Thinkstock

Skupljate li godinama staru odjeću po ormarima i tavanima, vrijeme je da to unovčite.

Uskoro ćete moći zarađivati na starim trapericama, jaknama, cipelama. Umjesto da se kao do sada bacaju u smeće, na njima će mnogi zaraditi milijune. Tako ćete staru odjeću i obuću moći ostaviti u kontejnerima pred velikim trgovinama. Posao je to u kojem svi mogu zaraditi – građani, tvrtke, a okoliš je čišći.

Stari džemperi, majice ili hlače u tvornici u Zaboku, koju su posjetili novinari Dnevnika Nove TV, nisu smeće nego sirovina za tekstilne proizvode za građevinsku i autoindustriju, koju prodaju diljem Europe. Inače, u godinu dana jedan građanin Hrvatske proizvede 12 kilograma tekstilnog otpada. No u Hrvatskoj ne mogu naći dovoljno odbačenog tekstila da pokriju proizvodnju,pa moraju uvoziti staru odjeću na kojoj zarađuju milijune.

'U početku smo uvozili sirovinu 100 posto iz Italije i Njemačke. Danas smo došli na 50-ak posto sirovine u Hrvatskoj. Tekstilni otpad se presporo skuplja', rekao je direktor logistike tvornice Branko Zbodulja.

Ministarstvo zaštite okoliša to želi ubrzati novim pravilom – svaka trgovina tekstilom, veća od 400 četvornih metara, morat će imati spremnike za otpad da se građani dok kupuju novu odjeću mogu usput riješiti stare. Tekstilci iz Zaboka već su u 30 gradova uveli i plaćanje pedeset lipa po kilogramu stare odjeće i obuće. Zarade građani, zarade oni, a otvaraju se i nova radna mjesta.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Prošli tjedan sam bio kod javnog bilježnika. Javnobilježničku nagradu za moj slučaj su naplatili 2.800 kuna. Kako su do toga iznosa došli, se naravno ne raspravlja, ali su me zato tri puta pitali želim li da mi oni pošalju dokumentaciju u zemljišno – knjižni odjel u drugi grad. Kada sam ih pitao u čemu je fora da me tri put pitaju jedno te isto pitanje odgovorili su mi da u tom slučaju moraju naplatiti kuvertu koja košta 3,14 kuna (bez PDV-a) pa me moraju pitati želim li to?

Ha-ha-ha.

Riga mi se od njihove skrbi za moje novce i želje da budem informiran o troškovima koje imam.

Cjena sirovina je potcjenjena.

Za tako sitnu lovu najjeftinije je baciti ju u otpad , u smeće.

Tako sam ja mislio prodati papir , a kad tamo za sitnu lovu morao bi platiti i porez i prirez.

Završiti će u smeću.

a je jača zarada u pm. pa ovaj članak je za pulitzerovu nagradu. ovi o lipama govore kao da se radi o milijunima. pa točno kaže ovaj prvi – 10 kila 5 kuna. a da sve to dovezeš tamo treba ti benzina za 20-30 kuna. zaista isplativo. nije ni čudo da država propada uz ovakve poduzetnike poput autora teksta koji sa oduševljenjem piše o tome.

Prosli tjedan imao generalku po ormarima, pokupio majice, hlace, trenirke koju su ili poderane ili premale/prevelike. Sve lijepo stalo u kutiju cca 30x35x55cm. Citajuci danas ovaj clanak, stavio sve na vagu i ispadne da imam 10,40kg otpadnog tekstila (skupljano cca zadnjih 10 godina).
Pri cijeni od 50lp po kilogramu ispada da u ormaru imam vrijednosti od cak 5,20kn.

Ako je ovo regulirano zakonom o odrzivom gospodarenju otpadom, od tih 5,20kn drzava mi uzme porez na dohodak po osnovi primitaka od otudjenja posebnih vrsta imovine(otpada) 12% + prirez (cca 70lp) i tih 4,50kn otkupljivac mi mora isplatiti na ziro-racun.
Ovim tempom moram opet skupljati 10 godina da “zaradim” za kavu.

New Report

Close