Zagrebački proračun u 2013. težak 6,7 mlrd. kn

Autor: Josipa Ban /VLM , 19. studeni 2012. u 21:59
Milan Bandić, gradonačelnik/PIX

Od poreza na nekretnine očekuju 880 mil. kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Gradskoj je skupštini na prvo čitanje uputio prijedlog proračuna za 2013. godinu o kojem će se raspravljati na sjednici 29. studenog. Prema prijedlogu, proračun iznosi 6,67 milijardi kuna te je za 0,45 posto manji od prošlogodišnjeg.

Prihodi od poreza koji čine 72,2 posto proračunskih prihoda planiraju se u iznosu od 4,815 milijardi kuna. Igor Rađenović, SDP-ov gradski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora za financije, ističe kako je proračun s razine prihoda "relativno realno planiran", no što se rashodovne strane tiče tek će uslijediti detaljnija raščlamba stavki. Naime, kako napominje Rađenović, tek se čeka program gradnje objekata kao i prijedlog naplate gradskih vrtića, što je uvijek "kamen smutnje", pri prihvaćanju proračuna, a koji bi se pred gradskim zastupnicima trebali naći u srijedu.Iako se najavljuje da će najavljeni porez na nekretnine povećati prihode gradova, iz zagrebačkog prijedloga proračuna to se ne vidi.

Naime, u stavki prihoda od komunalnog doprinosa i komunalne naknade koje bi trebao zamijeniti porez na nekretnine planira se uprihoditi 877 milijuna kuna što je za 0,12 manje nego lani. Prema prijedlogu proračuna čak 144 posto, na 7 milijuna kuna, povećava se program međugradske i međunarodne suradnje unutar kojeg najveće povećanje bilježi priprema za strukturne fondove EU-a, i to za 163 posto, na 950 tisuća. U prijedlogu proračuna tri milijuna kuna rezervirano je i za postrojenje za termičku obradu otpada i to samo za usluge. Za razvoj gospodarstva pak predviđeno je 10 posto više nego lani, odnosno 30 milijuna kuna dok za gradnju stadiona Maksimir i Kajzerica ove godine, za razliku od lanjskih dva milijuna, nisu predviđena sredstva. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_zloban][emo_zloban][emo_zloban][emo_palacd]

New Report

Close