Zagrebačka skupština većinom za gradnju Poslovno-stambenog centra Savica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 09:15
Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Gradski zastupnici su jednoglasno, također na Bandićev prijedlog, prihvatili i odluku o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz”.

Zagrebačka Gradska skupština danas je većinom glasova gradskih zastupnika – 25 za, 13 protiv i šest suzdržanih – prihvatila prijedlog zaključka o realizaciji gradskog projekta izgradnjom Poslovno-stambenog centra Savica na lokaciji uz križanje Avenije Marina Držića i produžene ulice Prisavlje, kako je predložio gradonačelnik Milan Bandić.

Taj gradski projekt obuhvaća građevine poslovno-stambene namjene, a gradit će se prostori za stanovanje, hotel, trgovine, uredi, zdravstveni centar, predškolske ustanove, knjižnica, prostor mjesne samouprave i ostali prateći sadržaji. Planiraju se graditi četiri nebodera od 30 do 37 etaža.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić upitao je koji je interes grada u tom projektu. Rekao je da je nastao zamjenom zemljišta sa zemljištem u Sesvetskom Kraljevcu te da se Vijeće gradske četvrti Trnje s tim projektom nije složilo. Pitao je što će se dogoditi ako država dobije spor protiv Grada Zagreba i utvrdi se da je to državno zemljište. Upozorio je da se, ako grad izgubi spor s državom, omogućava investitoru da potražuje naknadu štete.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je ovaj projekt nazvao "Dubai projekt", jer je riječ o velikoj izgrađenosti na malom prostoru. Savica je urbanistički riješena, rekao je Bernardić reagirajući na tvrdnju HSU-ovca Grge Jelinića, koji je rekao da bi Trnje vjerojatno trebalo porušiti i onda ponovno izgraditi. Bernardić je rekao da se s tim ne slaže i smatra da je Savica jedan od uređenijih kvartova, a ovim projektom ljudi u susjedstvu dobivaju visoku izgradnju. Zemljište je od građana i zato se traži da se u tom projektu utvrdi javni interes, rekao je. Jelinić je pak ustvrdio da se u Trnju ne isplati graditi niske objekte. "Ono je prekvalitetan prostor da bi bile tamo jednokatnice ili dvokatnice. Trnje je jedno od najkvalitetnijih prostora, a ostalo je nažalost takvo kakvo jest", rekao je.

Gradska skupština je danas prihvatila i odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Radnička – Slavonska avenija, te o izradi izmjena i dopuna urbanističkih planova uređenja Sveti Duh te Ferenščica – istok, predlagatelja gradonačelnika Bandića.

Gradski zastupnici su jednoglasno, također na Bandićev prijedlog, prihvatili i odluku o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici "Savjetovalište Luka Ritz".

Jednoglasno je prihvaćen i zaključak o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu, a potporu zastupnika dobili su i Bandićevi prijedlozi programa međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba za 2014. te zaključci o sklapanju sporazuma između Grada Zagreba i regije Molise.

Iako su zastupnici HDZ-a, SDP-a i HNS-a demonstrativno napustili sjednicu pa je predsjednik Skupštine Darinko Kosor oko sat vremena skupljao kvorum, izglasan je i zaključak o naknadi za nekretnine u postupku izvlaštenja – izgradnja dijela Ulice kneza Branimira od Zavrtnice do Heinzelove.

Novinari su nakon glasovanja Milivoja Špiku (BUZ) pitali kako to da je ostao na sjednici i nije se pridružio svom Klubu te je time osigurao kvorum vladajućima, na što im je odgovorio da nije dobio informaciju da se Klub vladajuće većine raspao, te da ih u jednom trenutku nije bilo 27.

Upitan očekuje li da će biti izbačen iz svog kluba jer je to već drugi put napravio, Špika je rekao: "Ako netko misli da to tako treba biti, o tome će raspraviti tamo gdje treba". Potvrdio je da je tri tjedna zaposlen u gradskoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima.

Današnja sjednica je počela u devet ujutro, a nastavak je maratonske sjednice koja je počela 10. travnja s 50 točaka dnevnog reda. Tada su zastupnici odradili tek osam točaka dnevnog reda, tako da su ih danas od 9 ujutro do 22,15 sati odradili sve preostale točke

Navečer oko 19,45 sati zastupnicima se na sjednici ponovno pridružio gradonačelnik Bandić te im poručio kako više nama šanse da na sjednici ne bude od početka do kraja. Oporbenim zastupnicima poručio je da im je ovo zadnja sjednica u kojoj trače vrijeme, imaju pauze od pola sata i "rade cirkus od Gradske skupštine".

Komentirajte prvi

New Report

Close