Zaba: Milivoj Goldštajn postao ‘desna ruka’ Franje Lukovića

Autor: Jadranka Dozan , 08. lipanj 2007. u 06:30

U Upravu dolazi Marko Remenar, a napustili su je Tea Martinčić i nešto prije Zvonimir Jurjević

U dvjema najvećim bankama u Hrvatskoj, Zagrebačkoj i Privrednoj, protekla su tri dana bila u znaku zanimljivih kadrovskih novosti, ali različitih predznaka. Najprije se PBZ bez kuloarskih uvertira pohvalio skorim dolaskom nekadašnjeg guvernera HNB-a dr. Marka Škreba na mjesto glavnog ekonomista i stratega banke, a potom su u Zagrebačkoj banci konačno potvrdili višetjedne glasine o odlasku dojučerašnje članice Uprave Tee Martinčić iz banke. Zaba je već dan poslije izvijestila i o znatnom proširenju nadležnosti člana Uprave Milivoja Goldštajna u sklopu promjena organizacijske strukture i njezina usklađivanja sa standardima UniCredit grupe. U istom “paketu” pak novi korak naprijed potvrđen je i za Marka Remenara, koji je u nepunih pola godine od imenovanja šefom Direkcije investicijskog bankarstva stigao do prekjučerašnje potvrde statusa kandidata za novog člana Uprave.

Prvi izbor
Dok je Škrebov transfer ponajprije zanimljiv zbog njegova povratka u domaće financijske vode nakon višegodišnjeg angažmana u MMF-u, kadrovske premetaljke u Zagrebačkoj banci svakako su intrigantnije s obzirom na implikacije na odnose snaga u upravljačkim strukturama banke. Spomenutim organizacijskim restrukturiranjem najviše su ojačale pozicije i ovlasti M. Goldštajna, koji je preuzeo diviziju Poslovnog bankarstva u koju je objedinjen kompletan bančin biznis s poduzećima. Među ostalim, to znači i područje koje je dosad pokrivala T. Martinčić. U šturom priopćenju banke kaže se samo kako je nakon isteka četverogodišnjeg mandata u Upravi “odlučila karijeru nastaviti izvan grupe Zagrebačke banke”, u kojoj započela raditi još prije 15 godina, uključujući niz rukovodećih dužnosti u Sektoru maloprodaje i Sektoru poslovnog bankarstva, a potom i u Upravi. U neformalnim tumačenjima upućeni će pak reći kako je u aktualnim organizacijskim preslagivanjima Goldštajn ispao prvi Lukovićev izbor, a kako ona nije bila “Goldštajnov čovjek” očito joj je ponuđeno neprihvatljivo mjesto u drugom “ešalonu”. Jednako tako, poznavatelji situacije u banci ni nedavni odlazak dugogodišnjeg člana Uprave Zvonimira Jurjevića za generalnog direktora HVB Central Profit banke u Bosni i Hercegovini (zbog čega je i on napustio članstvo u Upravi Zabe) ne pripisuju tek novom poslovnom izazovu. Njega vjerojatno neće manjkati u aktualnoj fazi spajanja tamošnjih dviju sastavnica Unicredit grupe. No UniCredit Zagrebačka banka BiH pritom je znatno veća od HVB Centar Profit banke, a prilikom spajanja (početkom rujna) i ponovnog imenovanja prvog čovjeka ujedinjene banke nije nevažno da je prvi čovjek mostarske banke Berislav Kutle lokalni menadžer, sa svim što usto ide. No i neovisno o tome, a osim što ni Jurjević nije pripadnik Goldštajnove “struje”, većina smatra da tom 45-godišnjem bankaru novi posao nije ispunjenje njegovih bankarskih ambicija.

Čovjek povjerenja
Iako se među Zabinim konkurentima Goldštajnov uspon tumači kao prešutna promocija u glavnog operativnog menadžera Zabe koji je uvelike kreirao najnovije premetaljke što, kažu, dijelom odražava i kotiranje u strukturama UniCredita, odnosno Bank Austrije, iskusniji među domaćim bankarima kažu kako je možda ipak preciznije reći da je u konačnici ipak Franjo Luković glavni mastermind koji je u njemu našao čovjeka od svog povjerenja i omogućio mu da postane neupitni “broj dva” u banci. To prije što se tvrdi da se Remenarova kandidatura za člana Uprave nadležnog za novu diviziju Financijsko tržište i investicijsko bankarstvo (Markets and Investment Banking, MIB) uklapa u njegove kadrovske preferencije.

Novi odlasci menadžera

Kako formiranje MIB divizije unutar banke znači zapravo usisavanje nekih dosad samostalnih članica grupe, poput investicijsko-savjetničke kuće CAIB, kao i demontiranje nekih sektora, što se Sektoru riznice već dogodilo, prilično je izvjesno da će u idućim mjesecima iz ovdašnjih članica UniCredit grupe biti još odlazaka ambicioznih menadžera koji će biti predmet zanimljivih financijskih transfera.

Komentirajte prvi

New Report

Close