Vuk Hamović želi graditi termoelektranu kod Doboja

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2005. u 06:00

Hamović je jedan od najbogatijih tajkuna jugoistočne Europe, s odličnim vezama u Beogradu i Banja Luci

Londonski Energy Financing Team u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Vuka Hamovića dostavio je Vladi Republike Srpske pismo namjere za gradnju termoleketrane pokraj rudnika ugljena Stanari, nedaleko od Doboja. Termoelektrana bi trebala biti snage od 200 do 250 MW, a njena bi gradnja stajala oko 300 milijuna eura.
Iz EFT su ustvrdili kako bi od 30 do 50 posto dobiti od buduće TE imala domaća ekonomija, a zaposlilo bi se oko tri tisuće radnika u proizvodnji te dodatnih 800 na iskapanju ugljena. Domaća bi poduzeća, ustvrdili su u EFT-u, od ukupne investicije zaradili od 100 do 150 milijuna eura za različite poslove pri gradnji. Buduća TE bi se počela raditi 2007. i bila bi završena 2011. EFT je početkom godine dobio koncesiju na 30 godina za zajedničko iskorištavanje nalazišta ugljena na lokalitetu Stanara.

Sumnjiv kapital
Hamović je od prije glavni financijer hidroenergetskog sustava Buk Bijela u istočnoj Hercegovini. Nakon što nije postigao dogovor s Vladom Crne Gore o projektu koji bi povezao elektroenergetski sustav sliva Trebišnjice u istočnoj Hercegovini s hidronergetskim sustavom u Crnoj Gori, odnosno na rijeci Tari, odlučio se na gradnju samo istočnohercegovačkog dijela sustava. Njegova gradnja, prema Hamovićevim riječima, stajat će čak 200 milijuna eura. Hamović je jedan od stotinjak najbogatijih tajkuna jugoistočne Europe i s Milanom Miškovićem, vlasnikom beogradske Delte, Milanom Jankovićem, odnosno Filipom Zepterom, vlasnikom Zepter Internationala, Bogoljubom Karićem, Milanom Panićem i Stankom Subotićem predstavlja malu skupinu srbijanskih tajkuna koji su se na sumnjiv način obogatili nakon raspada bivše Jugoslavije. Pojedini političari iz Srbije tvrde kako je Hamović toliko moćan da ima presudan utjecaj i na izbore u toj zemlji, a preko Beograda i u RS-u. Nezakonitostima u poslovanju londonske tvrtke EFT već su se bavile različite institucije. Prvo Ured visokog predstavnika odnosno Paddy Ashdown, a kasnije i posebna komisija Skupštine Srbije. OHR-ova revizorska tvrtka utvrdila je kako je Hamović, uz suglasnost najvažnijih dužnosnika u Banjoj Luci, oštetio Elektroprivredu Srpske za nekoliko desetaka milijuna eura. Hamovićevim poslovanjem bavila se i posebna komisija Skupštine Srbije koja je utvrdila kako je EFT oštetio tamošnju Elektropriverdu za 150 milijuna eura, a srbijanski su mediji posljednjih godina informirali o nezakonitim poslovima u Narodnoj štedionici Srbije preko koje se isplaćuje prijeratna devizna štednja građana.

Slučaj aluminij
Najveći profit u tom poslu ostvario je Hamović. Hamovićevi poslovi s trgovinom strujom i finacijski poslovi u Srbiji obavljaju se uglavnom preko njegove off shore tvrtke Anglo Europien Marketing registrirane na Djevičanskom otočju. Preko njega je Elektroprivreda BiH prekinula međunarodni ugovor s Debisom o isporuci struje za mostarski Aluminij. Kada sarajevski dužnosnici nisu mogli u Europi naći kupca za tu struju, odnosno naći kupca koji bi kupio onu struju za koju već postoji međunarodni ugovor, sjetili su se Hamovića i Aluminij je morao plaćati struju tom mešetaru. Hamović je svoje poslove u Srbiji te Reublici Srpskoj temeljio na dobrim vezama sa srbijanskim premijerom Zoranom Đinđićem, a nakon njegova ubojstva sa sadašnjim ministrom financija Mlađanom Dinkićem.

RS daje odštetu najbogatijem Srbinu

Vlada RS-a uskoro tvrtki Zepter International isplaćuje 6 milijuna eura odštete zbog odobrene dozvole za koncesiju drugog operatora mobilne telefonije u tom entitetu, ali koja se zbog odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH nikada nije mogla realizirati. Vlada RS, odnosno njeno Ministarstvo prometa izdalo je 2000. Filipu Zepteru odnosno Milanu Jankoviću, čije se bogatstvo procjenjuje na 20 milijardi američkih dolara, dozvolu za izgradnju, rad i održavanje telekomunikacijskih usluga druge mreže sustava mobilne telefonije u RS. Ta dozvola dana je Milanu Jankoviću zbog političkog stava Banje Luke da se infrastrukturna poduzeća prodaju srbijanskim poslovnim ljudima poput Jankovića, Hamovića i ostalih.

Komentirajte prvi

New Report

Close