Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Vjerujemo da u 2024. stiže stabilizacija tržišta i cijena u poljoprivredi nakon burne 4 godine

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Poslovni.hr
30. studeni 2023. u 08:17
Mladen Jakopović

Počevši od post-pandemijskog razdoblja pa preko rata u Ukrajini i sa svime time povezanom neizvjesnošću, tržišta burzovnih roba bila su proteklih godina izložena snažnom eksternom geopolitičkom, a zatim i makroekonomskim učinku (borba s inflacijom, podizanje kamatnih stopa i zaoštravanje monetarnih politika vodećih zemalja svijeta te strah od pada gospodarske aktivnosti, pa čak i recesije i/ili stagflacije). Sve je ovo dovelo do velikih poremećaja i velikih problema u proizvodnji i borbi na tržištima roba u protekle dvije do tri godine.

Ono što je bilo ključno i zbog čega je navedeno razdoblje posebno je činjenica da time nije bila pogođena samo određena vrsta robe ili skupina roba, već gotovo sve burzovne robe, od energije, preko poljoprivrednih roba koje su sve redom snažno porasle, a mnoge od njih dosegnule povijesno rekordne razine na burzama. Obzirom da su žitarice i uljarice burzovne robe, svi svjetski trendovi i kretanja prelit će se i na naša tržišta, pa očekujemo da bi iduće godine moglo doći do stabilizacije cijena robnih burzi.

Budući da je Hrvatska samodostatna u svim ratarskim kulturama, izvozna potražnja i regionalna konkurencija biti će glavni faktori koji će odrediti cijene na domaćem tržištu. Naše su procjene da bi 2024. godina mogla biti, godina stabilizacije cijena i proizvodnje, ali naravno to će ovisiti o brojnim geopolitičkim faktorima, jer smo kroz posljednje četiri godine bili svjedoci krhkosti lanaca opskrbe i ogromnih promjena na tržištu.
Kroz 2024. hrvatski poljoprivrednici će morati primjenjivati i sva nova pravila ZPP-e koja je stupila na snagu od početka ove godine. Budući da te promjene nisu jednostavne za proizvođače HPK je već sada uključen u edukacije i informiranje poljoprivrednika kako bi znali što sve moraju činiti. Novi ZPP nam pruža brojne mogućnosti za veću razinu investicija u poljoprivredu, digitalizaciju procesa proizvodnje, ali i sve veću upotrebu i mogućnosti korištenja zelenih energija u proizvodnji, što poljoprivredu može učiniti konkurentnijom i olakšati život i profitabilnost proizvođača.

Kroz idući godinu vjerojatno će se nastaviti i bitka za opstanka hrvatskog svinjogojstva koje je sad na udaru zbog pojave bolesti Afričke svinjske kuge. Vjerujemo da ćemo zajedno sa strukom i našim poljoprivrednicima tu bitku u konačnici dobiti. Kada je riječ o potrošačima i cijenama hrane, nadamo se da će i one biti stabilnije i početi padati, kako bi se i na taj način osnažila hrvatska proizvodnja.

Ono što ćemo nastaviti je borba za domaću proizvodnju i za snažnije kontrole uvoznih roba koje nam dolaze po dampinškim cijenama te narušavaju odnose na tržištu i otežavaju plasman domaći proizvođača, što u konačnici dovodi poljoprivrednike u situaciju da odustaju od pojedinih proizvodnje. Borba HPK nastaviti će se za selo i poljoprivredu i kroz EU institucije, posebice kroz krovno udruženje EU poljoprivrednika Copa Cogeca, preko kojeg se kao jedini legitimni predstavnici poljoprivrednika borimo za interese hrvatskih farmera. Zato nam je potrebna podrška svih poljoprivrednika kako bi bilo još jači.

New Report

Close