Uz Ivu Lončara, u NO-u Hrvatske pošte i Polančec

Autor: Ksenija Rukavina , 28. veljača 2007. u 06:30

O imenovanju Polančeca sindikati u HP-u imaju podjeljeno mišljenje

Vijest da je u Nadzorni odbor Hrvatske pošte (NO HP) izabran potpredsjednik Vlade Damir Polančec, dva sindikata koja zastupaju 12.200 radnika HP-a shvatila su potpuno oprečno. I dok je Republički sindikat radnika Hrvatske njegovim statusom u Hrvatskoj pošti razočaran, Hrvatski sindikat pošte (HSP) ga pozdravlja. “Smatramo da je ovaj potez nepotreban i štetan kako za Hrvatsku tako i za Vladu. I dosad su se članovi Nadzornog odbora rijetko sastajali zbog dužnosnika Vlade, a sada će to biti još teže znajući za obveze potpredsjednika”, smatra predsjednik Republičkog sindikata Jadranko Vehar. Njegov izbor, ističe se u otvorenom pismu poslanom Vladi, radnici pošte smatraju činom nepovjerenja prema sadašnjim članovima, a posebno prema ministru Božidaru Kalmeti, kao što je njegov izbor bio izraz nepovjerenja prema državnom tajniku Draženu Breglecu.

Tri dužnosnika u NO-u
“Tri visoka dužnosnika izvršne vlasti u NO HP-a je lakrdija bez obzira na činjenicu u kojem se pošta sada nalazi. HP-u nisu potrebni nadzornici već kvalitetni kadrovi i kvalitetna poslovna politika. Nije li dovoljan jedan Brodosplit?”, pitaju se u sindikatu koji ima 5500 članova u pošti. Većinski sindikat HSP, onaj kojeg predvodi Jadranka Dumbović i koji zastupa interese 7500 radnika, pak, pozdravlja angažman potpredsjednika Vlade u NO HP, ali podsjeća kako je stanje u toj tvrtki u državnom vlasništvu neodrživo, posebice od 2004. otkad HP ne može obavljati samostalni platni promet, već tu uslugu veže uz Hrvatsku poštansku banku što je dovelo u pitanje 3000 radnih mjesta. “Naše su usluge skuplje od Fininih i komercijalnih banaka, već godinama nema ni riječi o novim idejama i novim poslovima, a konkurencija samo što ne kuca na vrata. Iako su nam plaće sigurne, bojimo se za naše poslove i zato apeliramo na sve predstavnike izvršne vlasti da učine sve u svojoj moći te da na ključna mjesta postave osobe koje će biti menadžeri i koji će znati što napraviti kako bi se spasilo 12.200 radnih mjesta”, ističe predsjednica većinskog sindikata Jadranka Dumbović.

Lončar bez komentara
Cijela priča poprima potpuno nove obrise nakon saznanja, kojeg nitko od naših sugovornika ne želi javno izreći, da je upravo je J. Dumbović kod samog premijera Ive Sanadera agitirala da se u Nadzorni odbor postavi potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Inače, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske pošte je kontroverzni političar Ivo Lončar. Dumbović je isprva od premijera zatražila da se s te funkcije razriješi upravo on, kojeg mnogi doživljavaju kao “trn u oku” Hrvatske pošte. Kako se Sanader njega ni po koju cijenu nije htio odreći jer uz njega ima većinu u Hrvatskom saboru, našlo se kompromisno rješenje u obliku Polančeca. Sam Lončar jučer nije imao vremena komentirati cijeli slučaj jer je “bio na ručku s poslovnim partnerima”. U Hrvatskoj pošti pak ne žele komentirati situaciju s kontroverzama u Nadzornom odboru jer, kako kažu, to je tijelo u ingerenciji Vlade koja je 100-postotni vlasnik poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close