Unatoč stipendijama i slobodnim radnim mjestima, ova zanimanja nitko neće

Autor: Poslovni.hr , 18. srpanj 2016. u 11:25
Arhivska fotografija: Petar Glebov / Pixsell

Takvi su trendovi u Osijeku, ali i cijeloj Hrvatskoj, evidentni već duže vrijeme.

I ove je godine zabilježeno slabo zanimanje učenika za trogodišnja obrtnička zanimanja. Posebice se to odnosi na građevinski sektor. Naime, ni ovaj put, u ljetnom upisnom roku, nitko neće u zidare i tesare.

Time nismo rekli ništa novo, jer takvi su trendovi u Osijeku, ali i cijeloj Hrvatskoj, evidentni već duže vrijeme. Potvrđuju nam to i u Graditeljsko-geodetskoj školi u Osijeku, na kraju ljetnog upisnog roka u prvi razred srednje škole.

Darko Pšihistal, ravnatelj Graditeljsko-geodetske škole, kaže da su svi razredi koji obrazuju učenike za četverogodišnja zanimanja puni, dok u obrtničkim zanimanjima ima slobodnih mjesta za jesenski rok.

– Programi za građevinske, geodetske i arhitektonske tehničare su puni. Posebno je velik interes bio za arhitektonske tehničare, jer su učenici čuli da se u Osijeku otvara studij arhitekture, pa im je to logičan izbor za srednjoškolsko obrazovanje. Slobodnih mjesta još ima za zidare, montere suhe gradnje i keramičare oblagače. Ni jednu prijavu nismo primili za zanimanje tesar, a za soboslikara se prijavilo samo troje učenika. Tih programa neće biti ni na jesenskom roku, jer potrebno je bar šest učenika da bi se formirao razred – kaže knjižničar Hrvoje Mesić, zamjenik upisnog koordinatora u Graditeljsko-geodetskoj školi.

Sugovornik Glasa Slavonije kaže da je teško dati odgovor na pitanje zašto učenici ne žele ići u obrtnička zanimanja, jer radi se o deficitarnim zanimanjima za koja učenici imaju mogućnost dobivanja stipendije od Osječko-baranjske županije, ali i državne stipendije.

Komentirajte prvi

New Report

Close