Ulagači u Vukovaru bez naknada i doprinosa

Autor: Mladen Obrenović , 04. prosinac 2005. u 23:00

Procjenjuje se da bi u Zoni Priljevo najmanje 160 Vukovaraca moglo dobiti posao

VUKOVAR – Oslobađanje plaćanja komunalne naknade i doprinosa za sve investitore koji planiraju svoj posao pokrenuti u Poduzetničkoj zoni Priljevo u Vukovaru tek je jedna od povlastica koje poduzetnicima nude vukovarske gradske vlasti.
Svi koji se odluče pokrenuti posao, posebice u domeni proizvodne djelatnosti, na području Zone Priljevo u prvoj će godini od dobijanja uporabne dozvole u potpunosti biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade. U drugoj godini neće morati plaćati polovicu iznosa naknade, dok će u trećoj biti oslobođeni plaćanja 25 posto te komunalne obveze. Istodobno, svi će poduzetnici koji namjeravaju pokrenuti proizvodnju biti oslobođeni komunalnog doprinosa. Kako bi stimulirali ulazak u zonu i početak proizvodnje, vukovarske su vlasti prethodno oslobodile plaćanja poreza na tvrtku sve poduzetnike koji zapošljavaju novu radnu snagu. Grad Vukovar subvenionira i kamatnu stopu od 1 posto za sve poduzetničke projekte realizirane po programu “Poduzetnik 2”, osim za one iz djelatnosti trgovine i ugostiteljstva.

Dobar položaj
Poduzetnička zona Priljevo smještena je na prostoru između četvrti Borovo naselje i vukovarskoga naselja Lužac, a posebne su joj pogodnosti oslanjanje na Državnu cestu D-2, sjeverno od zone, odnosno na staro korito rijeke Vuke kao buduće trase kanala Dunav – Sava na južnoj strani. Zona se rasprostire na 40.931 četvornom metru, a planirano je da se na njoj odredi maksimalno 16 parcela. Njihova će površina iznositi najviše 2000 četvornih metara, uz mogućnost spajanja više parcela na kojoj će se jednoga dana nalaziti proizvodni, skladišno-distribucijski, proizvodno-uslužni i uslužno-trgovački sadržaji. Svaka od parcela imat će cestovni prilaz te osiguran pristup vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, napajanje električnom energijom te biti opskrbljena plinom i telefonskim priključkom. Procjenjuje se da bi u Zoni Priljevo najmanje 160 Vukovaraca moglo dobiti posao.
Za realizaciju projekta Poduzetničke zone Priljevo, na kojoj trenutačno traju infrastrukturni radovi neophodno je blizu 7,7 milijuna kuna. Od toga iznosa u vukovarskom će gradskom proračunu biti osigurano 3,2 milijuna, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva osigurat će 300.000 kuna, Fond za razvoj i zapošljavanje dodatan milijun, a preko Regionalnog operativnog programa bit će namaknuto preostalih 3,2 milijuna kuna.

Razvoj poduzetništva
U fazi pripremanja projekta Poduzetničke zone Priljevo vukovarske su gradske vlasti imale niz ciljeva među kojima je prioritet dobilo stvaranje uvjeta za dugoročan razvoj malog poduzetništva kao jednog od najvažnijih nosioca razvoja gospodarstva u Vukovaru. Istodobno, namjerava se promijeniti struktura djelatnosti maloga poduzetništva i povećanja udjela proizvodnih obrta. Naime, u Vukovaru je danas od 920 registriranih obrta najviše njih koji se bave uslužnim djelatnostima, najčešće trgovinom ili ugostiteljstvom.
Svakako će Poduzetnička zona Priljevo dugoročno riješiti potrebe vukovarskih poduzetnika za poslovnim prostorom. Nakon zaživljavanja proizvodnje i pružanja usluga, dodatno će se potaknuti gospodarstvo Vukovara i županije Vukovarsko-srijemske, ali i omogućiti hrvatskim poduzetnicima brži pristup regionalnom i međunarodnom tržištu. Uz poticanje proizvodnje, izvoza, povećanja priljeva stranoga kapitala, transfera roba i tehnologije, Vukovaru će Poduzetnička zona, što je svakako i najvažnije, donijeti nova radna mjesta i pridonijeti povećanju BDP-a na hrvatskom istoku.

Komentirajte prvi

New Report

Close