Ukida se 107 lokalnih turističkih zajednica s premalim prihodom

Autor: Marija Crnjak , 25. listopad 2013. u 12:19
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

U reorganizaciji vrlo vjerojatno će se ukinuti čak trećina lokalnih turističkih zajednica.

U reorganizaciji sustava turističkih zajednica koja će se provesti tijekom iduće godine vrlo vjerojatno će se ukinuti čak trećina lokalnih turističkih zajednica, odnosno 107 TZ-ova od ukupno 301, zbog toga što njihov prihod manji od 200 tisuća kuna ne može pokriti ni hladni pogon. U novom Zakonu o sustavu turističkih zajednica čiji bi prijedlog trebao biti gotov u prosincu, naime, stajat će da turistička zajednica mora biti financijski samoodrživa, otkrio je na Danima hrvatskog turizma u Zadru pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković, predstavljajući program reorganizacije turističkih zajednica i razvoja destinacijskog menadžmenta. 

Naime, analiza sustava turističkih zajednica koju je napravila konzultantska kuća Horwath Zagreb pokazala je da sustav turističkih zajednica od boravišne pristojbe i članarine ostvaruje oko 561 milijun kuna godišnje, od čega najviše, oko 49 posto odlazi gradovima i općinama, Glavnom uredu HTZ-a ide 22 posto, TZ-ima županija 9 posto.

"Pokazalo se pritom da su grupirani u one koji ostvaruju jako mali prihod i one koji ostvaruju značajan prihod veći od milijun kuna, koliko je u 2012. uprihodovala 71 turistička zajednica, dok je u sredini najmanje tz-a. Od ukupno 301 turistička zajednice njih 107 ima prihod manji od 200 tisuća kuna, što nije dovoljno ni za hladni pogon", pojasnio je Ižaković.

Direktorica HTZ-a Meri Matešić danas je predstavila istraživanje Ipsos Pulsa o stavovima građana s tradicionalnih turističkih tržišta o hrvatskom turističkom proizvodu, koje će poslužiti kao podloga za izradu Strateškog marketing plana 2014-2020. koji izrađuje također Horwath te španjolski THR. Ipsosovo istraživanje dokazalo je da se Hrvatska uglavnom percipira kao destinacija sunca i mora, u čemu su nam glavni konkurenti Španjolska i Karibi, pa tek potom Grčka, Italija i Turska. Najpoznatije turističko odredište je Dubrovnik s 38 posto te Split s 27 posto.

Slogan "Mediteran kakav je nekad bio" koji među hrvatskim građanima nije popularan, stranci doživljavaju pozitivnije, a najbolje ocjene zaradio je od Britanaca.    

Komentari (6)
Pogledajte sve

Kao prvi korak mora se preispitati sustav članarina ili u potpunosti ukinuti ga jer se u biti radi o nepotrebnom parafiskalnom nametu većinom na djelatnosti koje nisu direktno vezane na turizam. Kad bi to srezali ne bi bilo 107 kandidata za ukidanje već puno više. Tek tada će se vidjeti ono što je očito (ne treba nam plaćanje studija kad je ista priča već desetljećima!!!) da turizam u nekom ozbiljnijem obliku postoji na Jadranu, u Zagrebu i još nekoliko mikro lokacija po Hrvatskoj. Također županijske TZ-ove trebalo bi ukinuti i sredstva prebaciti na lokalne TZ-ove. Pa neka se takvi lokalni TZ-ovi udružuju prema svojim potrebamai raspoređuju sredstva, ako imaju interesa udružiti će se u regionalne DMC-ove, ako nemaju tko im kriv. Da li bi uskok i slični trebali nadzirati trošenje sredstava? Podjednako kao i u drugim inim slučajevima kriminala i korupcije.

Da li biste ih mogli nabrojiti…..ili staviti link s popisom svih TZ-a…da vidimo o čemu se radi……hvala.

Bezvezna opterecenja nametima koja nikome ne koriste. Trose se novci uzalud

u jednome malo većem selu na moru koje ima 2000 stanovnika tz ima proračun 6 milijuna kuna.a da ispričam kako se netransparentno troše.bilo bi posla i za uskok i poskok.

New Report

Close