U prvom valu ostajemo bez 20.000 radnika, a drugi udarac dolazi iz Njemačke

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2020. u 08:57
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Gotovo devet od deset stranih radnika koji se zapošljavaju u Hrvatskoj, oko 60 tisuća, dolazi s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Dvije najsjevernije županije, Varaždinska i Međimurska, mogle bi od ljeta ostati bez tisuće radnika ako svoja radna mjesta zamijene bolje plaćenim poslovima u dvjema najbližim austrijskim pokrajinama, Štajerskoj i Gradišću. Sredinom godine prestaje austrijska zabrana rada za hrvatske državljane bez radne dozvole, piše Večernji list.

Gospodarska komora procjenjuje da bi se broj dnevnih migranata, koji će iz tih županija putovati stotinjak kilometara na posao u Austriju, mogao povećati za 20 tisuća.

Kako je u njima zaposleno oko 105 tisuća osoba, odlazak njih 20 tisuća bio bi velik kadrovski gubitak za tvrtke, mahom mala i srednja poduzeća te javne ustanove s tog područja. Dnevni migranti Davorko Vidović, savjetnik u HGK, ističe primjer Maribora, odakle na posao u Graz svakodnevno putuje oko 16 tisuća Slovenaca.

Drugi udarac dolazi iz Njemačke, u kojoj ovaj vikend stupa na snagu zakon o doseljavanju stručne radne snage koji će znatno olakšati priznavanje kvalifikacija i svjedodžbi iz trećih zemalja, odakle Hrvatska popunjava većinu kadrovskih manjkova. Lani je MUP odobrio oko 71 tisuću radnih dozvola za strance, a većina ih je stigla s područja BiH – oko 30 tisuća, Srbije – 14 tisuća, Kosova – 8 tisuća te Makedonije oko 6 tisuća.

Gotovo devet od deset stranih radnika koji se zapošljavaju u Hrvatskoj, oko 60 tisuća, dolazi s prostora nekadašnje Jugoslavije, piše Večernji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovo će nas pogoditi još gore od corona virusa…a zbir corona + dodatni odlazak tolikog broja radnika= katastrofa  za gospodarstvo….

Sačekajmo još malo. Dnevna migracija znači najmanje tri sata provest na putu, plus 25 € goriva dnevno.  Osim toga, razlog zbog kojeg je Austrija tražila produljenje zabrane s pet na sedam godina je procentualno veliki broj Hrvata na burzi za rad i  onih koji žive od socijalne pomoći.

New Report

Close